Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:52, 16 paź 2015

Kuba napisał(a)
Niestety miejsca pod okapem są problematyczne co wiem z własnego podworka, niby mają nawodnienie ale nawodnienie działa tylko w lecie i gdy nie pada deszcz. Gdy pada te rośliny w ogole nie mają wody, podobnie jest z zimą, właśnje po zimie wypadło mi z tych miejsc najwięcej roślin

Masz całkowitą rację, zdaję sobie sprawę, że będę musiała tam z konewką latać - i oby mi nie zabrakło samozaparcia, bo też mi już z tego miejsca rośliny wypadły po tej zimie.
lindsay80 12:00, 16 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Ja tez mam tam sucho i nijak tylko reczne podlewanie u mnie . A jak Ci tam snieg spadac bedzie? Ok chyba nie na rabate?

Śnieg mi tam ląduje na kostce na szczęście - przyobserwowałam sobie to zeszłej zimy.
Ale z konewką będę musiała się zaprzyjaźnić na pewno.
nawigatorka 12:24, 16 paź 2015

A widzialas ze o cisie Ci piasalam ale nie wiem czy to ten
lindsay80 12:43, 16 paź 2015

nawigatorka napisał(a)
A widzialas ze o cisie Ci piasalam ale nie wiem czy to ten

Tak, widziałam - dziękuję.
Gadałam już z jednym szkółkarzem o kulach cisowych, ale wtedy nie pomyślałam, że taki limonkowy lepszy by był, nawet nie wiem czy byłby w stanie mi taką kulę sprowadzić, bo jakoś zarzuciłam ten temat.
A Ty jak myślisz, kopane z gruntu cisy lepiej kupować na wiosnę czy teraz?
anabuko1 08:46, 17 paź 2015

lojalna_ napisał(a)
Ja tez mam tam sucho i nijak tylko reczne podlewanie u mnie . A jak Ci tam snieg spadac bedzie? Ok chyba nie na rabate?

Ja mam tak samo!
Wczoraj ganiałam z konewką i wszystkie roślinki, co nie dawno były posadzone, trzeba było podlać.Bo deszczu ani widać, ani czuć
Linki obejrzałam i ja.Ten z hortensja i żurawkami bardzo mi się podoba
nawigatorka 09:04, 17 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

Gadałam już z jednym szkółkarzem o kulach cisowych, ale wtedy nie pomyślałam, że taki limonkowy lepszy by był, nawet nie wiem czy byłby w stanie mi taką kulę sprowadzić, bo jakoś zarzuciłam ten temat.

Jedyne jakie doswiadczenie mam to cisy wysokosci 1,5 metra,ktore w ubieglym roku kupilismy po 5 zl z likwidowanej plantacji. Kopane byly w suszy i cala ziemia z korzeni sie osypala.bryla tez nie byla za duza.i z 12 wypadl mi jeden i to pewnie dlatego,ze trafil do przechowalnika gdzie nie mial najlepiej.a wlasciwie nie padl bo korzenie mial zdrowe ale stracil troche igiel i przestal wygladac. To te cisy,ktore mam przed wielkim miskantem. Maja juz zdrowe przyrostu i widac ze sie przyjely.sadzilismy je wlasnie w tym terminie.
lindsay80 10:58, 17 paź 2015

anabuko1 napisał(a)

Ja mam tak samo!
Wczoraj ganiałam z konewką i wszystkie roślinki, co nie dawno były posadzone, trzeba było podlać.Bo deszczu ani widać, ani czuć
Linki obejrzałam i ja.Ten z hortensja i żurawkami bardzo mi się podoba

A u mnie w końcu jest mokro i to konkretnie - ostatnie dni pokapywało, a wczoraj w nocy to już dolało, teraz się rozpogodziło więc tak jak większość ogodomaniaczek dzień spędzam na podwórku.

Wiosną u mnie na pewno muszą nastąpić jakieś zmiany, rośliny, które się nie sprawdziły np. chorujące ciągle przetaczniki dostaną eksmisję, w przechowalniku mam mnóstwo żurawek i pewnie one wejdą na ich miejsce.
lindsay80 11:13, 17 paź 2015

nawigatorka napisał(a)

Jedyne jakie doswiadczenie mam to cisy wysokosci 1,5 metra,ktore w ubieglym roku kupilismy po 5 zl z likwidowanej plantacji. Kopane byly w suszy i cala ziemia z korzeni sie osypala.bryla tez nie byla za duza.i z 12 wypadl mi jeden i to pewnie dlatego,ze trafil do przechowalnika gdzie nie mial najlepiej.a wlasciwie nie padl bo korzenie mial zdrowe ale stracil troche igiel i przestal wygladac. To te cisy,ktore mam przed wielkim miskantem. Maja juz zdrowe przyrostu i widac ze sie przyjely.sadzilismy je wlasnie w tym terminie.

eM dał zielone światło do kupowania, niestety nie mam dostępu do tych złotych kulek, tylko zielone mogłabym dostać - będę musiała rozszerzyć obszar poszukiwań w przyszłym sezonie.
Sebek 18:24, 17 paź 2015

lindsay80 napisał(a)

Ja wolę to jesienne sadzenie - rośliny wypuszczają korzenie, a wiosną ruszają z kopyta. Sadzone wiosną tak nie urosną, bo idą w korzenie.
Madzenka 19:43, 17 paź 2015

Edytko wg mnie cisy można sadzić jesienią od ok 15 września do 15 października, podobnie wiosną od 15 marca do ok 15 maja. To zimozielona roślina i polecam ja traktować jak bukszpany. Powinna zdązyć sie ukorzenić przed zimą aby nie uschły z powody suszy fizjologicznej.
Natomiast dla drzew i krzewów liściastych teraz jest idelany moment (aż do mrozów) na sadzenie