Zestawienie z tawułą brzozoslistną to chyba będzie Twoje autorskie, musiałam sobie sprawdzić co to za roślina i okazuje się, że gdzieś już ją widziałam, tylko nazwy nie znałam.
Hameln przed hortkami i ja będę sadzić, jak mi wykiełkuje z własnych ziarenek, właśnie czekam.
Nie.to autorskie Magnoli uswiadomilo mi to tylko ze moj ogrod nie jest dla wszystkich roslin.tu trzeba duzych mas. Dlatego zdecydowalam sie na te tawule.poza tym pieknie przebarwia sie na jesien.prawde powiedziawczy na jej kwiatkach najmniej mi zalezy ale kto wie...
Co do hameln mam siewki z ubieglego roku juz w gruncie ale chyba nie wytrzymam i kupie wieksze okazy.
Wlasnie dzis mialam zaczac prace nad obrzezem tej rabaty...
to fakt, moja rabata też będzie miała jakieś 30 m długości, do wyciepania obecny misz masz przed hortkami, trochę mi zajęło zanim do tego dojrzałam
Dziewczyny, które miały rozplenice z własnych siewek pisały, że one bardzo szybko rosną.
Dziś graby na żywopłot sobie wstępnie zaklepałam, trzeba się brać za przygotowanie im miejsca, tylko że aktualnie na dworze mnóstwo śniegu, ale może i nawet dobrze, bo potrzebuję jeszcze kilka dni żeby pozbierać się po chorobie zanim zacznę coś na dworze robić.
wszystkiego po trochu trochę żurawek, trochę berberysów, trochę przetaczników, troche choiny kanadyjskiej - a teraz się zwracam w stronę jednolitości.
Graby raczej małe, choć tak naprawdę okaże się na miejscu, bo ponoć mają w różnych rozmiarach, mi będzie zależało żeby wybrać jak najbardziej rozkrzewione.
Taką naukę wyciągnęłam z dyskusji jaką tu kiedyś przeprowadziliśmy w tym temacie.
Nawiązując jeszcze do hortensji to mi z wielu patyków zostało sześć, które do jesieni miały listki, więc pewnie i korzonki miały, ale zobaczymy czy puszczą wiosną tego roku. I mi udało się te sześć patyków z tych co trzymałam w domu w doniczkach. Te co powtykałam w ogrodzie to ani jeden.
Śliczny avatarek
Ale mam zaległości na forum, bo na kilka dni utknęłam w wątku Oli - Leona60.
Dopiero teraz odkryłam ten piękny ogród