Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:28, 20 kwi 2016

polinka napisał(a)
KLeszcze w tujach?? Hmm, trochę się przestraszyłam...

niestety, kilka osób już ostrzegało.
lindsay80 14:29, 20 kwi 2016

ziele napisał(a)

Inag wiesz coś więcej o tych smardzach? Kiedyś jako nastolatka zbierałam je w lasach sosnowych, były skupowane. A i płacono za nie jakieś 'grosze' . Pamiętam, że mówiono, że są trujące (ale nie aż tak jak muchomory) tzn. że trzeba je jakoś specjalnie przygotować; może najpierw gotować? Mogłabyś się dowiedzieć szczegółów od koleżanki? I napisać coś o tym?

to chyba ktoś Was wykorzystywał, bo te grzyby są bardzo drogie.
Ja czytałam, że trujące są na surowo, po obróbce termicznej już nie.
lindsay80 14:32, 20 kwi 2016

ren133 napisał(a)
Edyta
Wstawiłam zdjęcie evergolda

już byłam u Ciebie - chciałabym, żeby moje tak wyglądały, ale aktualnie to obraz nędzy i rozpaczy, dobrze, że aktualnie mam je na tyłach w przechowalniku, obcięłam je na jeżyka i czekam czy wypięknieją czy klapną, bo podgnite są.
nawigatorka 15:20, 20 kwi 2016

Ja thuj nie mam a kleszcza eMowi.dziś z rana wyciagalam
ziele 18:41, 20 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

to chyba ktoś Was wykorzystywał, bo te grzyby są bardzo drogie.
Ja czytałam, że trujące są na surowo, po obróbce termicznej już nie.

Trudno mówić o wykorzystywaniu bo to były punkty skupu na wsi. Teraz też istnieją; kiedyś były państwowe teraz prywatne albo różnych spółek z o.o. Dzieci zbierały runo leśne i zarabiały w ten sposób. Teraz też tak jest ale często widzimy je w dzisiejszych czasach na poboczach dróg z jagodami i kurkami (te najbardziej przedsiębiorcze i w rejonach większego bezrobocia).
Pluszakowa 19:48, 20 kwi 2016

Smardze to podobno wieki przysmak. Kiedyś dostałam jednego od znajomych bo go wypatrzyłam w korze. Nie widziałam co z nim zrobić i uschnął. Teraz też nie wiem co bym z nim zrobiła.
wodzyn 21:01, 20 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

Wiem Marta, ale jakbyś zobaczyła na żywo ten mój ogródek to wiedziałabyś skąd to przerażenie - wszak pokazuję tylko tą część, która do pokazywania się nadaje

Poczytałem moich widokach chyba nic u Ciebie nie jest w stanie mnie przerazić. Idę doczytać, bo nie zaglądałam cały dzień i nie wiem co w trawie piszczy.
Marta 22:11, 20 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)

U Ciebie na działce jest sporo cienia, może dlatego miskanty są opóźnione.

Te pajęczaki są sprytniejsze od nas, co zrobić ;-(

Zimnica straszna aż mi się nie chce wychodzić na działkę, ale najpilniejsze rzeczy trzeba zrobić, muszę się jakoś zmusić.

Nawet te miskanty, do których cień nigdy nie dochodzi jeszcze śpią, ale jestem dobrej myśli Oby szybko się ociepliło, wtedy wszystko łatwiej i przyjemniej się robi
inag 00:42, 21 kwi 2016

ziele napisał(a)

Inag wiesz coś więcej o tych smardzach? Kiedyś jako nastolatka zbierałam je w lasach sosnowych, były skupowane. A i płacono za nie jakieś 'grosze' . Pamiętam, że mówiono, że są trujące (ale nie aż tak jak muchomory) tzn. że trzeba je jakoś specjalnie przygotować; może najpierw gotować? Mogłabyś się dowiedzieć szczegółów od koleżanki? I napisać coś o tym?

Niestety dla mnie to wiedza tajemna ale oczywiście spytam jak się zobaczymy i napiszę czego się dowiedziałam
W lasach sosnowych powiadasz? Ja mam wokół siebie większość własnie sosnowych i też mieszkam obok takiego. Śmigamy po nich jak wariaty i nigdy żadnego smardza nie widziałam... U ludzi sprzedających przy drogach grzyby, które można znaleźć w pobliskich lasach również nie widziałam smardzów... Może one muszą mieć spełnione jakieś jeszcze inne warunki?
Co do trujących właściwości to chyba każdy grzyb (lub prawie każdy) jest trujący przed obróbką termiczną - przynajmniej tak słyszałam.
Iwk4 00:44, 21 kwi 2016

Edytko, miłych snów. Jutro nadrobię ... dziś nie zdążyłąm