Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 16:20, 24 paź 2015

Zielona napisał(a)
Iza - jakie Ty masz wypasione ML! Swoje kupowałam jako kilkuźdźbłowe mikrusy. Za rok będziesz uwielbiać ten zakątek. Jako obwódkę do niego posadziłabym bordowe żurawki lub jakiś delikatny carex - amazn mist, frosted curls lub bronze form. Ten ostatni może dać ciekawy efekt w połączeniu z różami i chłodnym odcieniem miskantów.

Wiem, że masz ID, ale to nie miejsce dla nich. Musisz posadzić je tak, by mogły stworzyć dywanik. Skarpeta wokół jakiegoś drzewa w trawniku? Plama kolorystyczna na większej rabacie?

Marta ale myślisz, że jeszcze z przodu przed różami się jakiś carex zmieści ????
Olili 16:24, 24 paź 2015

polinka napisał(a)
Jak się rozrosną trawy i róże będzie ładnie. Dodałabym tylko jako obwódkę delikatną trawkę jak Marta radzi i nic więcej. Smaragdy będą rosły, planujesz ciąć czy mają rosnąć swobodnie? ML po dwóch latach będą wielkie-mam piękne sadzonki A ta róża jest taka płożąca?

Smaragdów nie dam rady ciąć,więc będą rosły swobodnie.
Mówisz,że po dwóch latach będę dysponować sadzonkami miskantów ?
Róża jest różą okrywową ,ale w górę też rośnie nawet do 1metra.
Olili 16:29, 24 paź 2015

Zielona napisał(a)
Iza - jakie Ty masz wypasione ML! Swoje kupowałam jako kilkuźdźbłowe mikrusy. Za rok będziesz uwielbiać ten zakątek. Jako obwódkę do niego posadziłabym bordowe żurawki

Żurawek się boję ....bo teraz jak kopałam to jednego pędraka znalazłam no i trochę trzeba te żurawki czyścić ,zwłaszcza ,że to tak od razu na wejściu to by mnie drażniły zaniedbane .
Oczywiście o ile na wiosnę mi nie odbije
polinka 17:28, 24 paź 2015

Olili napisał(a)

Smaragdów nie dam rady ciąć,więc będą rosły swobodnie.
Mówisz,że po dwóch latach będę dysponować sadzonkami miskantów ?
Róża jest różą okrywową ,ale w górę też rośnie nawet do 1metra.

ML na bank będziesz mogła za dwa lata dzielić W miarę możliwości lej dużo wody w następnym sezonie a zobaczysz jak będą przyrastać w masie. One na początku sezonu idą w górę a tak od lipca rosną wszerz i robią się apetyczne grubasy
Róża idealna w tamto miejsce! Zadarni a do tego świetna koleżanka dla ML.

Zielona 22:04, 24 paź 2015

Iza, zdjęcia nigdy nie oddają rzeczywistych proporcji. Gdyby było za mało miejsca, to czy masz tam opcję poszerzenia rabaty? A może - skoro to front i ma być schludnie - zrobisz tam obwódkę z bukszpanu?
Olili 22:18, 24 paź 2015

Polinka -

Marta - tak właśnie pomyślałam,że poszerzyć rabatę nie problem .Wydaje mi się ,że bukszpan nie...że trudno by mi było zrobić później przejście na dalszą część rabaty,u mnie chyba musi być nieporządnie
Zielona 22:46, 24 paź 2015

Oj tam, nieporządnie. Przesadzasz.
W takim razie głosuję na carexy AM albo BF.
Mala_Mi 10:44, 25 paź 2015

Zielona napisał(a)
ML są wysokie, ale jeśli pomiędzy róże dodasz np werbenę /mogę Ci wysłać nasionka/ i dorzucisz tam kiedyś czosnki główkowate, to wszystko stworzy fajną całość.

Zastawiasz się gdzie irysy żyłkowane??? Posadź pomiędzy trawy i róże.. a nawet posadź za ML, one kwitną na przełomie lutego marca.. będzie kolorowo, a potem wysokie liście za ML zaginą... jak zżółkną to szybko zbierzesz

Na tej rabacie brakuje czegoś na wiosnę, trawy ruszają dopiero w maju, róże też..

Werbena i czosnki główkowate kwitną latem... pasują do zestawu.. ale smutno na wiosnę.
Może posadź tulipany???
ren133 13:05, 25 paź 2015

Izuniu
Jestem za tulipanami między różami ... ale czy chcesz jeszcze w tym roku to robić?
Ja na swoją różankę jeszcze nie sadziłam cebulowych ... bo dla mnie za duzo tego wszystkiego Może poczekaj na przyszły sezon Zobaczysz jak rozrosną Ci się róże Pomysł z obwódką bukszpanowa super ... ale przy tym też sporo roboty.
W czerwcu porobisz zdjęcia i wtedy się zobaczy co tam można jeszcze dosadzić
Olili 18:52, 25 paź 2015

Marta -