Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

Olili 20:16, 25 mar 2016

Hej hej

Beatka -
Moniu - takie czasy stres się i roślinom udziela
Karol - miło Cie widzieć , tak dumam ,że chyba w zeszłym roku też na bukszpany (te co są u mnie dłużej) narzekałam. Tak jest podlewanie i trochę florovitu
Olili 15:53, 31 mar 2016

Już jesienią na rabacie gdzie rosną serby miałam sporo mchu..Teraz to zrobiło się tam grubo. Sypałam siarczanem żelaza zrobił się czarny no i w miarę sił zbieram go .
Jednak na wszystkich pozostałych rabatach obserwuję mnóstwo małych kępek mchu.....niczym by je ktoś rozsypał...Jestem przerażona,. Nie wiem co z tym robić..
Na tej jednej mogłam sobie wytłumaczyć ,ze zacieniona ale na pozostałych,na patelni???
Ma ktoś pomysły co robić ?
Sypać siarczan żelaza wszędzie??
Edyta10 16:19, 31 mar 2016

Iza u mnie co roku z tym mchem problem,nawet na słońcu, ja go wygrabiam miejscami, bo ukorzeniony słabo
a buksy u nie takie żółte się zrobiły, w zeszłym roku to samo, potem wszystkie były zielone,ale jedna kula dalej była żółtawa, może mniej niż zimą, ale jednak.. chyba muszę ją czymś podlać
Mala_Mi 16:59, 31 mar 2016

Też mam mech..ale z braku czasu nigdy z nim nie walczyłam.. wiosną pozbieram co z grubsza.. i na podlewanie, pryskanie, nawożenie już braknie czasu. Wiesz jak to jest... w pierwszej kolejności robię czynności najbardziej potrzebne.. mech jest na samym końcu listy,..
Milka 17:08, 31 mar 2016

Też mam pełno mchu, ale bez problemu się go grabkami zbiera, choc mnie najlepiej rękoma.
Olili 17:31, 31 mar 2016

Edyta10 napisał(a)
Iza u mnie co roku z tym mchem problem,nawet na słońcu, ja go wygrabiam miejscami, bo ukorzeniony słabo
a buksy u nie takie żółte się zrobiły, w zeszłym roku to samo, potem wszystkie były zielone,ale jedna kula dalej była żółtawa, może mniej niż zimą, ale jednak.. chyba muszę ją czymś podlać

No właśnie nawet na słońcu. W wielu miejscach rzeczywiście słabo ukorzeniony ale na tej jednej rabacie to już się przyczepił i w ogóle miałam wrażenie ,ze go więcej niż runianki..Ogólnie lubię mech,omszone głazy,kostkę brukową itp.,jednak tam wygląda to paskudnie.
Olili 17:33, 31 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
Też mam mech..ale z braku czasu nigdy z nim nie walczyłam.. wiosną pozbieram co z grubsza.. i na podlewanie, pryskanie, nawożenie już braknie czasu. Wiesz jak to jest... w pierwszej kolejności robię czynności najbardziej potrzebne.. mech jest na samym końcu listy,..

Ja bym sobie też dała spokój,tylko czułam,ze on mi zaraz pożre runiankę od Ciebie.
Olili 17:35, 31 mar 2016

Milka napisał(a)
Też mam pełno mchu, ale bez problemu się go grabkami zbiera, choc mnie najlepiej rękoma.

A wiesz,ze ja chciałam do Ciebie lecieć z tym pytaniem o mech...bo ja u Ciebie bywam często i kojarzę ,że też masz mech ale..zabrakło mi odwagi ,ponieważ mało u Ciebie zabieram głos ,podziwiam jedynie ..
Marzenaka 23:25, 31 mar 2016

Ja też mam bardzo dużo mchu w trawniku. Do niedawna nic z tym nie robiliśmy. Najwyższy czas zacząć...
Olili 20:53, 01 kwi 2016

Marzenaka napisał(a)
Ja też mam bardzo dużo mchu w trawniku. Do niedawna nic z tym nie robiliśmy. Najwyższy czas zacząć...

Jakiś mchowy rok czy co?