Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 17:07, 19 sie 2015

Ewik napisał(a)
Waldek,wiem,że pytałam i nawet zapisałam ale mi wcięło gdzieś.100gram suszonego ziela Np wrotyczu czy pokrzywy to ile świeżego?"kusić"tyle samo czasu

Ewo.
Mniej więcej wygląda to tak jak 1:5
1kg świeżego ziela zalewamy wodą i robimy z niego wyciąg lub gnojówkę, albo też zalewamy wodą 200g suszu tego samego ziela i robimy z niego wywar lub napar. W obu przypadkach należy stężoną gotową substancję rozcieńczyć jeszcze raz przed opryskiem lub podlaniem.

Sorki piszę z telefonu i widzę że mało składnie wyszło

Drobnostka.
Ewik 17:23, 19 sie 2015

Raz jeszcze pięknie dziękuję
Ewa777 19:23, 19 sie 2015

Waldek, też dziękuję za informację Będę mogła spokojnie użyć nicieni. Nie wiedziałam, że ph ziemi również ma wpływ na użycie grzybów, czy nicieni
waldek727 19:35, 19 sie 2015

Gleba o PH niższym od 5,8 to świat grzybów.
Gleba powyżej tej wartości to świat bakterii i innych mikroorganizmów.
AgataBC 17:51, 21 sie 2015

Kupiłam mączkę bazaltową i mam pytanie do Cię czy to ma prawo wyglądać jak worek cementu?? bo takiemu laikowi to i to mogą wcisnąć i trzy razy zarobić..
Czy to ma taką pylistą formę i kolor? bo ciężar to się domyślam, że może mieć skoro to z bazaltu..
waldek727 18:44, 21 sie 2015

Agatko.
To jest forma pylista bazaltu i faktycznie tak to wygląda.
Nikt z renomowanej firmy nie zrobiłby Ci takiego psikusa.
Porównaj z moją mączką bazaltową.

AgataBC 22:45, 21 sie 2015

Dziękuję. Rzeczywiście się zgadza. Tak to wygląda . We wrześniu zaczynam zmiany na głównej rabacie i poczytuję sobie Twoje mądre rady. Przygotowana jestem.
Pozdrawiam
roma2 23:15, 21 sie 2015

Waldku, lezę z pytaniem (kolejnym). Cztery lata temu wykopana dziura, na terenie bardzo piaskowym. Bo i po piach pod budowę wykopana. Po raz pierwszy nie ma tam wody, do tego lata było jej sporo. Zostały jakieś błotno-mulaste resztki. Dziura (spora, zarosła "pałkami", niziutko nad samym błotkiem zielono że hej) Można to jakoś wykorzystać? Bo mąż chce kopać staw, a jak mi ma się zmarnować coś co poprawi glebę, to się wkurzę!
Wichura4ad 10:15, 23 sie 2015

Witam Cię Waldku bardzo serdecznie !
Czytam każdy Twój wpis z wielkim zaciekawieniem i jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy. Trafiłem do Ciebie w najbardziej odpowiednim momencie ponieważ zaczynam moja przygodę z ogrodem od początku. Będę korzystał z Twojej wiedzy i doświadczenia a w razie jakichkolwiek pytań będę je śmiało zadawał.
Pozdrawiam
waldek727 14:36, 23 sie 2015

roma2 napisał(a)
Cztery lata temu wykopana dziura, na terenie bardzo piaskowym. Bo i po piach pod budowę wykopana. Po raz pierwszy nie ma tam wody, do tego lata było jej sporo. Zostały jakieś błotno-mulaste resztki.

Podobnie jak muł rzeczny, z jeziora lub innego akwenu wodnego jest to bardzo żyzna substancja organiczna. Możesz ją wybrać i połączyć z glebą rodzimą przygotowując teren pod nowe nasadzenia.