Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Dominika11 10:28, 22 wrz 2015

przydalby się taki watek, napewno duzo osób by korzystało - oczywiście jak go nie ma
ag_zie 11:55, 22 wrz 2015

waldek727 napisał(a)

...,, Katuj! Tratuj! Ja przebaczę wszystko Ci jak bratu. Męcz mnie! Dręcz mnie Ręcznie! Smagaj, poniewieraj, steraj, truj!" ...
O! Z Piaseczna.
Będziesz miała blisko. Nawet bardzo blisko.
Witam Cię Agnieszko i pozdrawiam.

tak właśnie - też się cieszę!
MirellaB 06:58, 24 wrz 2015

Waldku przychodzę od Paulinki w sprawie kompostu. Chodzi mi już o taki kompost do użycia. Jak ja mam rabaty żwirowe to do czego może mi się on przydać? Rozłożyć go po kamyczkach to chyba nie.
waldek727 05:05, 25 wrz 2015

Wracam dzisiaj o drugiej w nocy do domu i co zastaję?
Trzy ,,Sedum Thunderhead" i piękną sadzonkę miscanthus sinensis ,,Red Pfeil".
http://ep.yimg.com/ca/I/yhst-42956469139662_2271_71915516
Dominika11 07:39, 25 wrz 2015

jejku sliczne
waldek727 20:42, 26 wrz 2015

MirellaB napisał(a)
Waldku przychodzę od Paulinki w sprawie kompostu. Chodzi mi już o taki kompost do użycia. Jak ja mam rabaty żwirowe to do czego może mi się on przydać? Rozłożyć go po kamyczkach to chyba nie.

Nie Mirellko. Rozłożony kompost na kamyczkach nie spełniałby swojego zadania, a i optycznie też nie sprawiałby dobrego wrażenia. W ogrodach są rozwiązania zastępcze. Jeżeli z jakiś powodów nie możemy zastosować nawozu doglebowo to wtedy zasilamy rośliny dolistnie. To samo dotyczy się nawozów organicznych takich jak obornik czy kompost. Można z tych substancji zrobić roztwór wodny i wtedy rabaty żwirowe nie będą stanowiły żadnej zapory.
Ale, ale...
Musimy zdać sobie z tego sprawę, że w ten sposób nie wzbogacamy gleby w stałą próchnicotwórczą substancję organiczną która jest dla niej bardzo cenna.
waldek727 20:50, 26 wrz 2015

Dominika11 napisał(a)
jejku sliczne

Śliczny, śliczny. Mnie też ten rozchodnik urzeka swoimi barwami.
Pierwszy raz w życiu byłem zmuszony złożyć zamówienie drogą elektroniczną i zdawałem sobie z tego sprawę, że sadzonki nie będą takie, jakie byłbym w stanie sobie wybrać w zaprzyjaźnionej szkółce. Mam nadzieję, że w ziemi którą im przygotuję szybko się rozrosną i już w przyszłym roku pokażą na co ich stać.
Krys 20:58, 26 wrz 2015

Oj sliczny ten rozchodnik a zdradz ,gdzie kupiles
waldek727 21:03, 26 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Z wywarem jest tak samo?
Mam zapasteryzowany w soikach, bo myślałam, że jest zbyt późno, żeby używać. Ale jeżeli nie, to lepiej podlać rosliny czy opryskać?

Reniu.
Każde termiczne pozyskiwanie minerałów (napar, wywar) kończy się śmiercią dla mikroorganizmów bytujących i zasiedlających dany gatunek roślin. Bogatszymi biopreparatami zawsze będą wyciągi i fermentujące gnojówki. Ja pozyskany z ogrodu skrzyp po rozdrobnieniu dodaję do beczki w której przechowuję gnojowicę ze zwierzęcych odchodów. Rozcieńczoną gnojowicą zasilam glebę, a wyciągiem z kompostu nawożę i zabezpieczam rośliny przed patogenami opryskami dolistnymi.
Ewa777 21:09, 26 wrz 2015

Rozchodnik ma niepowtarzalny kolor Warto było zaryzykować zakupami prze internet