Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

lindsay80 08:43, 30 wrz 2015

A ja kupiłam w Wojsławicach na stoisku tejże szkółki rozchodnika Goodbud - tak się przyglądam i kolorystycznie one są bardzo podobne.

Odmiana tak się spodobała, że musieli dowozić drugi raz a jak już się samochód pojawił po 2 godzinach oczekiwania to ludzie mało sobie ich z rąk nie wyrywali

Odkąd mam już swój kompost to tak samo przygotowuję ziemię pod rośliny

Edit: Właśnie doczytałam jaka jest różnica między tymi dwoma odmianami - wysokość i szerokość - Twój będzie prawie 2 razy wyższy i większy od mojego.

Magda70 20:54, 30 wrz 2015

Walduś...doradź co robić...

Jest kawałek ziemi...ugór nie koszony i nie uprawiany od kilku lat. Rośnie sobie na nim sitowie...duuużo sitowia. Ugór nad jeziorem...

Jak doprowadzić ten kawalek do urzyteczności??

Rolnik w tygodniu ma skosić to co rośnie. Czyli sitowie.

I co potem? On chce to pługiem przejechać....potem zaproponowal randap bo twierdzi, że to sitowie bedzie nam wylazilo...
Oczywiscie oprotestowalimy go z eMem, że żaden randap w grę nie wchodzi...to się z leksza zdziwił chlopina.

Trzeba to przeorać....ale jak najlepiej?? Plug? Glebogryzarka? kilka razy??
Mam ugadane z rolnikiem , że obornik nam też da (sprzeda) i jeszcze zaproponowal aby sypnąć wapno...co ty na to??

doradź coś biednej kobiecinie

Napia 00:14, 03 paź 2015

Śliczne trawy i rozchodniki. U mnie jeszcze małe, ale gdy pomysślę, że za rok miskanty ML będą tak ładnie wyglądały, to już nie mogę się doczekać, by to zobaczyć
waldek727 00:35, 03 paź 2015

Trawy Aga mają jeszcze to do siebie, że corocznie inaczej wyglądają. Ja już sobie nie wyobrażam jesiennego ogrodu bez traw. Myślę jeszcze nad tym aby wybrać trzy różne odmiany i posadzić je na trawniku jako solitery.
`Szkoda, że nie mam dla Ciebie zagadki.
anabuko1 07:40, 03 paź 2015

O widziałam dębolistną hortkę,tak?
duże krzaczorki
Ile one już mają ??
paula23 21:37, 04 paź 2015

Trafiłam tu z innego wątku ale już mnóstwo razy tu gościłam jeszcze zanim założyłam wątek Ogród imponujący

Jeśli zechciałbyś podzielić się swoją wiedzą to mam kilka pytań :
waldek727 napisał(a)

Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio i grzybobójcze. W ogrodnictwie używany jest do dezynfekcji narzędzi tnących. Poza tym przy pomocy pędzelka nanoszę go na świeże otwarte rany zaraz po przycięciu rośliny lub moczę w nim ok 15 minut zredukowany przed posadzeniem system korzeniowy.

A to ciekawe, została mi saszetka po synku więc spróbuje a w jakich proporcjach powinno się go rozrabiać? A jak on by się sprawdził przy sadzonkach? W zeszłym roku próbowałam ukorzenić jałowca ale złapała mi pleśń a jakby tak nim spryskać tak zapobiegawczo?
hanka_andrus 21:38, 04 paź 2015

Witaj, Waldku. Jeszcze u Ciebie nie byłam. Prawie rok odwyku od netu zrobił swoje. Muszę wiele nadrabiać i w czytaniu, i w odwiedzinach.

Twoje rady podczytuję i niektóre u siebie stosuję. Pozdrawiam

waldek727 01:53, 05 paź 2015

Haniu.
Przemawia przez Ciebie skromność. Myślę, a nawet jestem przekonany, że to ja mógłbym od Ciebie uczyć się ogrodnictwa przez duże ,,O". Cieszę się, że już jesteś z nami i znowu wprowadzasz ciepło do naszych wątków.
Staram się w każdej wolnej chwili przekazać trochę swojej wiedzy ogrodniczej. Moja pasja do ogrodów trwa już nieprzerwanie od ponad trzydziestu lat i chcę razem z innymi użytkownikami forum podzielić się choć cząstką tego czego doświadczyłem w ogrodach. Najbardziej zależy mi na zaszczepieniu ogrodniczego bakcyla wśród początkujących ogrodników, ponieważ wiem sam po sobie, jaka to jest piękna i zarazem trudna sztuka.
Buźka, pozdrowionka, dużo zdrowia.

Za truskaweczki ode mnie dla Ciebie jesienny widoczek z mojego ogrodu.

waldek727 02:06, 05 paź 2015

paula23 napisał(a)
Trafiłam tu z innego wątku ale już mnóstwo razy tu gościłam jeszcze zanim założyłam wątek Ogród imponujący
Jeśli zechciałbyś podzielić się swoją wiedzą to mam kilka pytań :

Została mi saszetka nadmanganianu potasu po synku a w jakich proporcjach powinno się go rozrabiać? A jak on by się sprawdził przy sadzonkach? W zeszłym roku próbowałam ukorzenić jałowca ale złapała mi pleśń a jakby tak nim spryskać tak zapobiegawczo?

Witaj Paula.
Nadmanganian potasu rozcieńcza się w proporcji 0,3g/1l wody tj 3g/10l .
Przy sadzonkowaniu nadmanganian potasu zabezpiecza młode roślinki lub ich korzenie przed chorobami grzybowymi, ale nie przyspiesza ukorzeniania się w żaden sposób. Co do oprysków nadmanganianem nie powiem Ci nic ponieważ sam nie stosowałem tego typu zabiegów. Polecam wyciąg z kompostu ANHK.
waldek727 02:09, 05 paź 2015

anabuko1 napisał(a)
O widziałam dębolistną hortkę,tak?
duże krzaczorki
Ile one już mają ??

Aniu.
Przypuszczam, że były sadzone razem z Twoimi w tym samym roku. Moje jesienią zaczną trzeci sezon pobytu w ogrodzie.