Szukam takiego miskanta, co by się nie rozłaził po ogrodzie.
Lubię Madziu bawić się detalami dlatego też furtka będzie podobna w stylu jaki zaprezentowałem we wcześniejszym poście. Jeżeli jeszcze uda mi się ją postarzyć specjalną techniką to będzie przypominała styl ,,Shabby Chic".
Haniu.
Miskanty mają co roku liczne przyrosty i tym samym w oczach powiększają swoją objętość.
Dzieje się to jednak w obrębie zwartej bryły korzeniowej. Ja nie zauważyłem nigdy tego aby kłącza danej odmiany tej trawy pojawiały się w znacznej odległości od właściwej kępy. Napisz mi jakie masz oczekiwania od miskanta którego zamierzasz nabyć do ogrodu, a także w jakiej kompozycji chcesz go ująć. Pomoże mi to w doborze odpowiedniej trawki dla Ciebie.
Eeee tam. Pobudzasz ją do myślenia, a nie zawracasz.
Zima nie jest odpowiednim okresem do rozwoju grzybów, nawet tych patogennych. Jeżeli różaneczniki chorują to jest to spowodowane innymi czynnikami.
Paula.
Zapobiegawczo nie możesz wprowadzać do gleby środka który jest silną substancją bakterio i grzybobójczą. Wbrew powszechnej opinii w głównej mierze to nie nawozy odżywiają nasze rośliny lecz pożyteczne bakterie i grzyby które żyją w środowisku glebowym.
System korzeniowy różaneczników jak i pozostałych roślin kwasolubnych przez lata wchodzi w symbiozę z różnymi gatunkami grzybów zwaną mikoryzą. W razie choroby grzybowej do gleby można wprowadzić środek chemiczny z substancją aktywną skierowaną tylko na konkretny gatunek grzyba który stanowi zagrożenie dla zainfekowanej rośliny.
Waldemarze
w weekend byliśmy na dzialce i dyskutowaliśmy na ten temat z panem "chłopiną" i jeszcze jedną panią co ma glebogryzarkę.
Doszliśmy do wniosku, ze najpierw pan rolnik pługiem przejedzie a potem zbronuje to wszystko.
To chcielibysmy zrobić jeszcze tej jesieni. Potem na to obornik. Więc cieszę się, ze myslimy tak samo.
A wiosną pani od glebogryzarki by to wszyystko "wygładziła" swoją glebogryzarką
O wapnie też pan rolnik wspominal... Czy jesli teraz przed zimą wprowadzimy obornik to wiosną po badaniu gleby można już wapno??
Popytam Mariusza o te nieszczęsne sitowie...a Tobie dziekuję za cenne porady