Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Komendówka

Komendówka

Nallar 22:17, 03 mar 2017

Dodaje swoje łał dla sweterka. Dla mnie super.
MirellaB 23:07, 04 mar 2017

Romka ja dzisiaj cześć stipy obcięłam. Wiem, że powinnam ją zostawić, ale później nie będę miała czasu. Chyba w większości przetrwała
Gruszka_na_w... 19:58, 05 mar 2017

Moje stipy też zielone na dole. Nie ruszam. Nie przeszkadza mi ta bezbarwność w górnych jej partiach.

Ogrodniczy sweterek wyszedł świetnie. Następny prezent to musi być wiaderko, łopatka, sitko i grabki.

Jeśli chodzi o przesłony, to napiszę kolejny raz, że z każdym rokiem robię się coraz bardziej pragmatyczna. Widzę i czuję, że ubywa mi sił i ich przyrostu już chyba nie będzie. Powiem szczerze, że dzisiaj już nie sadziłabym u siebie żywopłotu liściastego na tak długim odcinku. Zostawiłam go tylko na jednym boku. Musiałam zainwestować w nożyce akumulatorowe, bo rączki coraz szybciej odczuwają dyskomfort.

Romuś, przesłona to tylko tło. Ważne, żeby nie chorowała,w miarę szybko rosła, nie była przeraźliwie droga i miała miły dla oka odcień zieleni. Jeśli miałaby być wysoka i niestrzyżona- to wybrałabym serby. Jeśli niska i strzyżona, to choinę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 20:48, 05 mar 2017

Haniu dziękuję. Tak sobie cichutko myślałam, że tam, gdzie wysoka stodoła sąsiadów, serby wyglądałyby pięknie. Nie ciasno, swobodnie. Nie chcę dalej sadzić wysokich drzew, bo zabiorę słońce sąsiadom. Bywam wredna, ale nie aż tak . Tam wystarczy ok.1,60-1,70 byśmy nie zaglądali sobie w talerz z zupą. Nie mogę się póki co z nimi dogadać, bo sąsiad ten sam, ale sąsiadki się zmieniają. Generalnie nie widzę żadnych objawów ogrodowania oprócz koszenia. Wybiórczo co prawda, bo jak sasiad za gramanicą był, kosiliśmy rów przed domem nasz i jego, ale jak wrócił, kosi swój co do centymetra. Zabawne to trochę narazie. W praniu wyjdzie co dalej.
Basilikum 20:55, 05 mar 2017

Moze go spytaj czy kosic jego czesc a on wasza pozniej, czy jego zostawic. Moze sie nie kapnal albo nie chce kapnac
roma2 21:06, 05 mar 2017

Wierz mi Izuś, że jak chłopina w Irlandii pracował, to ja nie pytałam czy mu pasi czy nie. Trzeba wykosić i już, wiem, ze ich nie ma, to co mi tam przeleźć z podkaszarką parę metrów dalej. Ja nie wymagam koszenia "mojej" części, bo tak naprawdę to ani moja ani jego. Teren należy do gminy. Ja mam działke od płota do płota. Ale rozbawiło mnie jak wrócił, a nas przez jakiś czas nie było i zobaczyłam rów wykoszony od sąsiada jakby z geodetą przyszedł . A u nas siwy dym...
sylwia_slomc... 21:44, 05 mar 2017

No tak to bywa z tymi sąsiadami
Mira104 21:48, 05 mar 2017

Dobre, czasem sąsiedzi bywają różni. Romcia priv zobacz
Gruszka_na_w... 21:52, 05 mar 2017

To mi przypomina moje odśnieżanie wewnętrznej drogi. Mam podobnie jak Ty, że kiedy widzę, że coś zarosło, jest zasypane, to przystępuję do pracy. Mam problem z przejściem obojętnie. I pozostaję w ciągłym zdziwieniu, że innym to nie przeszkadza.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 22:23, 05 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
To mi przypomina moje odśnieżanie wewnętrznej drogi. Mam podobnie jak Ty, że kiedy widzę, że coś zarosło, jest zasypane, to przystępuję do pracy. Mam problem z przejściem obojętnie. I pozostaję w ciągłym zdziwieniu, że innym to nie przeszkadza.

Haniu, to dłuższa opowieść byłaby potrzebna. Moja córka młodsza, wtedy studentka, zapytała mnie z lekką pretensją w głosie, jak ja je (obie) wychowałam, że takie przejmujące są czy trzęsącą się babuszką, czy głodnym małym pieskiem. Bo inni przechodzą i już. I co odpowiesz? Normalnie Was wychowałam, jak normalnego, wrażliwego i myślącego człowieka. Pytania się skończyły, bo dorosłe są, ale widzę,że wiele rzeczy przeżywają, ale działają!!!. Nie są obojętne. Uff.