Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

polinka 17:44, 31 mar 2015

Zobacz na te realizacje Będziesz miała coś takiego tylko bez bukszpanu a z tyłu na hortkami kuleczki?

https://www.pinterest.com/pin/306737424595582631/

https://www.pinterest.com/pin/306737424595582435/
MirellaB 18:07, 31 mar 2015

Coś takiego, tylko między trzmielinami mają być trawki. Jakie najlepiej posadzić, żeby ładnie wyglądały przy kulkach? Czyli ML odradzasz?
andziurex 19:39, 31 mar 2015

Warmia napisał(a)
To ja swoją też przytnę. Byłam święcie przekonana, że ją się tnie później niż wszystkie wierzby.

Później tnie się te wierzby, które wiosną mają bazie, czyli np. Iwy. One wczesną wiosną mają baźki, które są ich ozdobą. Dopiero jak przekwitną obcinamy gałązki. Natomiast hakuro nie ma baziek tylko od razu liście. Dlatego przycinasz ją wczesną wiosną żeby wypuściła więcej gałązek z młodymi, różowymi listkami.
Warmia 19:46, 31 mar 2015

andziurex napisał(a)

Później tnie się te wierzby, które wiosną mają bazie, czyli np. Iwy. One wczesną wiosną mają baźki, które są ich ozdobą. Dopiero jak przekwitną obcinamy gałązki. Natomiast hakuro nie ma baziek tylko od razu liście. Dlatego przycinasz ją wczesną wiosną żeby wypuściła więcej gałązek z młodymi, różowymi listkami.

Człowiek uczy się całe życie. Tylko nie wiem, kiedy to zrobię, bo pogoda chyba oszalała
Asiuniaa 21:20, 31 mar 2015

Mirella a jakie masz wysokie te trzmieliny?
Asiuniaa 21:25, 31 mar 2015

Już doczytałam 1, 20 m. Mirelko wydaje mi się , że trzmielina zza hortek będzie słabo widoczna no chyba, że je niżej zamierzasz prowadzić. Jeśli chodzi o trawy za hortkami też będą słabo widoczne co innego dać je obok i wtedy właśnie ML czy Zebrinus.
Pawlus 22:25, 31 mar 2015

Morning Light zdecydowanie za duży będzie. W ogóle miskanty tu odpadają. W pierwszym roku może i byłoby ok, ale to wielkie trawy są. Jakie hortensje posadziłaś? Bo nie mogę się dopatrzyć ich na zdjęciu.
szemusia 22:34, 31 mar 2015

U mnie rośnie miskant strictus - pierwszy rok i juz jest wysoki. Więc potwierdzam, że miskanty rosną duuuże...
MirellaB 22:57, 31 mar 2015

Asiuniaa napisał(a)
Już doczytałam 1, 20 m. Mirelko wydaje mi się , że trzmielina zza hortek będzie słabo widoczna no chyba, że je niżej zamierzasz prowadzić. Jeśli chodzi o trawy za hortkami też będą słabo widoczne co innego dać je obok i wtedy właśnie ML czy Zebrinus.

Hortensje ogrodowe mam niskie,a kulki trzmielinowe są posadzone troszkę za nimi i tak raczej pomiędzy, więc widoczne będą. Trawy mają być obok trzmielin
MirellaB 23:04, 31 mar 2015

Pawlus napisał(a)
Morning Light zdecydowanie za duży będzie. W ogóle miskanty tu odpadają. W pierwszym roku może i byłoby ok, ale to wielkie trawy są. Jakie hortensje posadziłaś? Bo nie mogę się dopatrzyć ich na zdjęciu.

To są hortensje ogrodowe, nie są wysokie.
Na zdjęciu są teraz słabo widoczne, łyse badylki
No właśnie wydaje mi się, że ML mogą być za wysokie. Podpowiesz co bym mogła tam strzelistego posadzić?