Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

UlaB 10:56, 01 sie 2018

Ekologicznie zbieram ślimaki do wiaderka z osolona wodą, najlepiej po deszczu lub podlewaniu :/ Syzyfowa praca ale nawet jakos mi to bezbolesnie idzie.
Margarete 11:23, 01 sie 2018

Wieki całe mnie tu nie było, a tu i kuchnia zmieniona i drobne zmiany w ogrodzie, a przede wszystkim kolejne plany.....powiększanie okna, zakupy paleniska i inne...fiu fiu ale sie będzie działo. Note bene ta opalenizna na tych długich nogach wygląda cudnie - widać że "zagraniczna"
Fotki z Chorwacji piekne - zazdroszczę wrażeń- ja w tym roku na razie tylko kilka dni w Szwajcarii spędziłam......w Szwajcarii Kaszubskiej , ale też dobrze choć krótko odpoczęłam i polecam bo tam pięknie jest

Szkoda że sie nie udało nam spotkać w sobotę na Targach Kwiatów i Krys, ale może będzie jakaś kolejna okazja

Ogród twój zniewalająco bujny, poukładany, przemyślany i cudny jak zwykle
Twoje Pastelki takie wielkie a moja jedna jedyna pada...coś jej sie dzieje niedobrego, a taka byłą śliczna. Co do bukszpanów to kilka krzaczków z obwódek oraz jedną kulkę musiałam wyrzucic bo mimo oprysków nie dawały rady. Cóż jest miejsce na nowe

Buziaki!
nicol21 12:05, 01 sie 2018

fajnie, ze 90tk zamówiona. bo zawsze można odsunąć/przesunąć żeby nie parzyło, a będzie więcej miesca żeby drzewo ułożyc i nie powinno nic wypadać. z 70tką mógłby być już kłopot.

Pokaż coś więcej zdjęć, bo chyba czas na to.

Pośmiałam się nad opowiadaniem o technikach i sposobach na facetów... tak, znam z autopcji. no i oczywiście "powiedziałem, że zrobię to zrobię - i co pół roku nie trzeba mi przypomninać"
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
malgol 12:13, 01 sie 2018

ren133 napisał(a)

Irenko
Koszt badania to ok 55zł ... a najtańszy pehametr ok 10zł, ale jednak pewny wynik to ten wykonany przez wyspecjalizowaną placówkę. Trochę zachodu bo trzeba zawieżć próbkę, ale już wynik otrzymujesz drogą e-mailową
Wydaje mi się, że warto zbadać w ten sposób glebę

Cały czas myślałam, że mam odczyn kwaśny ... zimą e-M nawet wapnował całą ziemię pod trawnik ... zamiast poprawić jej stan osiągnął efekt odwrotny ... szkoda gadać ... teraz trzeba działać!

Odgrzebałam Twój stary post i postanowiłam zrobić to u siebie.Ale z uwagi na sezon urlopowy w mojej stacji nie ma kompetentnej osoby ,żeby udzielić mi wskazówek!Powiedz Renia, z jakigo obszaru trawnika zbierałas ziemię do próbek?jedna próbka to mieszanka ziemi z kilku punktów poboru czy jakos inaczej? Pan w stacji kazał mi z różnych miejsc na trawniku zebrac ziemie i wszystko wymieszać... a przecież wszędzie może być inna gleba
sylwia_slomc... 13:50, 01 sie 2018

Ekologicznie na mszyce gnojówka z pokrzyw lub wrotyczu, a na mączniaka ponoć mleko
anna_t 15:50, 01 sie 2018

na mszyce jest Roztwór tymolowy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7521-nowoczesnie-z-rozanka-d?page=6
nawigatorka 21:56, 01 sie 2018

Magda70 napisał(a)
Asia, Twój to młody to i inne spojrzenie ma. No i mu się jeszcze chce i ma siłę. Przyjdą problemy z kręgosłupem to i jemu się zmieni Będzie przeciągał

Aczkolwiek oby nie!! Oba jak najdłużej Cię i nas zaskakiwał
oh ty nasz emerytko jakoś znam wielu młodszych, którym się nie chce i wielu starszych, którym się chce. Wiesz myslę, ze to nie kwestia wieku. Nasza 96 letnia babcia, gdyby jej tylko chwile nie pilnować przekopalaby ile się da.
Kawa 10:15, 02 sie 2018

Reniu macham
Chorwację kocham
jadę za 9 dni
już odliczam
Magda70 12:55, 02 sie 2018

nawigatorka napisał(a)
oh ty nasz emerytko jakoś znam wielu młodszych, którym się nie chce i wielu starszych, którym się chce. Wiesz myslę, ze to nie kwestia wieku. Nasza 96 letnia babcia, gdyby jej tylko chwile nie pilnować przekopalaby ile się da.

E...no ja nie twierdzę, że wszystkim młodym się chce
Faceci dzielą się na tych którym się chce, nie chce i jeszcze chce

Ty masz fajnie bo twój ma wizje. Sam coś zaproponuje fajnego. I to jest super.

Z moim troszkę gorzej pod tym względem. On musi zobaczyć, oswoić się z tym nowym pomysłem. Dlatego się śmieję, że muszę gadkę zacząć rok wcześniej
Robotny jest i to bardzo, aczkolwiek on fizycznie pracuje w każdy weekend u nas nad jeziorem...wszystko sam. I dlatego czasami już słychać z jego ust zniechęcenie. Ale też i szczęśliwy jest jak uda się zakończyć kolejny etap budowy

A my kobiety to inna bajka...moja mama lat prawie 70 czasami ma więcej siły ode mnie. Muszę ją stopować aby się oszczędzała - a zapiernicza nad jeziorem na równi z nami

jezu jaki gorąc....a ja w pracy...
Magda70 12:56, 02 sie 2018

Kawa napisał(a)
Reniu macham
Chorwację kocham
jadę za 9 dni
już odliczam

haha...ja wczoraj odliczalam z eMem do urlopu 4 miesiące