Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

KasiaWB 20:22, 14 mar 2017

Zagajanka napisał(a)
Nie ma za co. Dyskusja o rozach dla mnie to zawsze sama przyjemnosc.
Pedy podczas kulkowania przywiozuje drucikami do kolkow (takich do agrowlokniny) i wbijam pod kątem do ziemi. Moga byc tez jakies haczyki.
Geoffa mozna kulkowac jezeli ma juz dluzsze pedy, u mnie takie wypuscil juz po pierwszym sezonie i nie mialam serca ich ściąc, wiec przygielam. U Austina czytalam, ze Falstaffa tez mozna kulkowac - sprobuje poeksperymentowac w tym roku.

dziękuję w tym roku spróbuję tak przygiąć niektóre zobaczymy co uzyskam )
Mam zdjęcie pnącego Falstaffa więc kulkowanie powinno zakończyć się sukcesem uwielbiam "bladawce" ale te nazwijmy "bordo/burgundy" też mnie bardzo pociągają ) ajjjjj
KasiaWB 20:25, 14 mar 2017

Ja w tym roku próbuję 3 sposobów z patykami: do gruntu, do doniczki z ziemią i do wody. Najlepiej mi dotychczas wychodziły jednak te z gruntu i doniczki, a te z wody faktycznie padły.. Mam w tym roku sporo patyków więc i do wody trochę dałam zawsze jakaś sadzonka jednak się udaje jedna bo jedna, ale cieszy Powodzenia
anulajda 01:44, 16 mar 2017

Janko a kulkowałaś już róże w poprzednich sezonach? bo mnie ciekawi jak ze zdrowiem przygiętych do ziemi pędów było u Ciebie, bo są różne opinie o tym sposobie bo owszem do poziomu tak zalecają jak najbardziej ale nie do ziemi,i ja w końcu zrezygnowałam
oliwka 09:33, 16 mar 2017

Janko jako że jeszcze nie ogarniam tematu róż do końca, kulkowanie oznacza ciecie wiosną pędó w kulkę czy przyginanie pędów do ziemi, żeby rosło na nich więcej kwiatów przepraszam z góry jesli to głupie pytanie
Zagajanka 00:03, 17 mar 2017

iwonadm napisał(a)
Chyba uda mi się pociąć troszkę róż w tym tygodniu i pokulkować.Och będzie pięknie, czekam na więcej zdjęć

Zobaczymy jaki bedzie werkend, czy uda sie jakies zdjecie cyknac w ogrodzie. Na razie mam tylko takie:

Pierwsza dostawa rozana z Niemiec wlasnie dojechala:

Zagajanka 00:06, 17 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

W zeszłym roku wszystkie patyczki u mnie wypuściły mnóstwo listków, a potem padły. A już miałam nadzieję, zze eksperyment się udał. Trzymam kciuki za Twoje.

Tez trzymam kciuki - te co puscily listki maja tez juz wyrazne korzonki, wiec dzisiaj wsadzilam patyczki do malych doniczek i schowalam do garazu
Zagajanka 00:09, 17 mar 2017

KasiaWB napisał(a)

dziękuję w tym roku spróbuję tak przygiąć niektóre zobaczymy co uzyskam )
Mam zdjęcie pnącego Falstaffa więc kulkowanie powinno zakończyć się sukcesem uwielbiam "bladawce" ale te nazwijmy "bordo/burgundy" też mnie bardzo pociągają ) ajjjjj

Tez zaczynalam od samych bladawcow, ale od jakiegos czasu lubie tez kolor purpurowy u róż - jest wtedy takim przerywnikiem, akcentem na rabatach, dodaje zycia
Zagajanka 00:15, 17 mar 2017

KasiaWB napisał(a)
Ja w tym roku próbuję 3 sposobów z patykami: do gruntu, do doniczki z ziemią i do wody. Najlepiej mi dotychczas wychodziły jednak te z gruntu i doniczki, a te z wody faktycznie padły.. Mam w tym roku sporo patyków więc i do wody trochę dałam zawsze jakaś sadzonka jednak się udaje jedna bo jedna, ale cieszy Powodzenia

Patyki Anabellki wsadziłam wprost do gruntu - hortensje drzewiaste ponoc szybko sie ukorzeniaja. Co do bukietowych - w zeszlym roku z gruntem mi nie poszlo, teraz probuje systemu mieszanego - woda az do uksztaltowania korzeni, po czym do doniczek. Najlepsze ponoc sa odklady, ale troche to trwa, a ja nie mam tyle cierpliwosci
Zagajanka 00:24, 17 mar 2017

anulajda napisał(a)
Janko a kulkowałaś już róże w poprzednich sezonach? bo mnie ciekawi jak ze zdrowiem przygiętych do ziemi pędów było u Ciebie, bo są różne opinie o tym sposobie bo owszem do poziomu tak zalecają jak najbardziej ale nie do ziemi,i ja w końcu zrezygnowałam

Kulkowałam poprzednio Giardinę, Cinderelle i Geoffa - efekt byl bardzo zadowalający:

Niektore przygięte gałęzie faktycznie łapały plamistość bardziej pod koniec lata, ale całe poprzednie lato było okropne pod tym względem, więc nie było to dziwne. Zobaczymy jak będzie w tym roku.

Zagajanka 00:28, 17 mar 2017

oliwka napisał(a)
Janko jako że jeszcze nie ogarniam tematu róż do końca, kulkowanie oznacza ciecie wiosną pędó w kulkę czy przyginanie pędów do ziemi, żeby rosło na nich więcej kwiatów przepraszam z góry jesli to głupie pytanie

Kulkowanie to przyginanie pędów do ziemi albo do poziomu, by zrobić z róży "kwitnacą kulkę" - popatrz na zdjecia w poprzednim poście: gdyby nie ten zabieg, Cinderella i Geoff by miały wielkie sterczące baty, a tak wygladały dosyć zgrabnie