Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 09:17, 24 sty 2018

Wendy79 napisał(a)
Janeczko, myślę trochę o rabacie przy ścinie domu od południa. Teraz jest tam dużo słońca, ale kiedyś cień dadzą posadzone przy płocie drzewa i żywopłot.Z stąd moje pytanie o takie róże, które dałyby tam radę.

Aguś, "kiedyś" to jeszcze pewnie za wiele-wiele lat. Do tego czasu, póki jest tam dużo słońca, spokojnie możesz sadzić większość odmian róż (ostrożnie z purpurami - nie każda wytrzyma). A potem może wymienisz.
Zagajanka 09:25, 24 sty 2018

Izo, Lucy, ja osobiście na razie mam tylko kilka róż w półcieniu. Pilgrim radzi sobie dobrze, Amnesty Int dopiero się ukorzenia i nie osiągnęła docelowego rozmiaru, nie wiem jak z nia będzie później. Najgorzej ma Lousie Odier - rośnie w narożniku działki, gdzie z dwóch stron ma drewniany płot. Zobaczymy, jak będzie sobie radziła, ale nie mam dla niej na razie innej opcji.
W półcieniu świentie rosną mi hortensje Annabell. Posadziłam pierwotnie w pełnym słońcu, ale im to nie pasowało - więdły. Teraz są super. Natomiast bukietowe (Limelight, Vanilla Fraise, Silver Dollar) rosną w słoneczku i czują się bardzo dobrze.
Ogrodowych h. nie mam, ale rosną prawie w pełnym osłoniętym cieniu na podwórku przy naszym starym mieszkaniu. Bardzo dobrze tam wyglądają - są wielkie, zdrowe i kwitnące.
Zagajanka 09:26, 24 sty 2018

inka52 napisał(a)
Janinko co sądzisz o róży Ausmoon A. - chodzi za mną i myślę o niej

Teresko, nie mam tej róży, znajomi tez nie mają, nic nie powiem na jej temat.
Zagajanka 09:30, 24 sty 2018

Rench napisał(a)
Portrety różane wyszły Ci fantastycznie.
Melduję,że Desdemona ma się dobrze Dostała jesienią stałą miejscówkę. Teraz dopiero będę w pełni się upajała jej pięknem

Reniu, cieszę się że jesteś z powrotem na O., no i że Desdemona rośnie i będzie cieszyć oczy.
tulucy 10:55, 24 sty 2018

Janko Annabelle to chyba wszędzie by dobrze rosła... Ja ją powoli eliminuję z ogrodu, bo to wędrowniczka. Rozłazi się i odbija wykarczowana nawet. Piękna jest, ale wolę mniej agresywne zachowania
Ja na razie mam kilka róż w cieniu, ale jak m wytnie chorą sosnę, to w tym miejscu będzie zdecydowanie jaśniej.

Do tego wytłumaczyłam trochę sąsiadowi, że warzywa mu w cieniu nie urosną ni du du. Na razie na jego czarnej liście są tuje z żywopłotu - akurat od mojej strony, może je podetnie tylko, ale nawet jeśli wytnie, to nic, bo ja mam tam już zielony płot z bluszczu. A tuje na prawie dwa metry nad ogrodzenie wystają...
Zagajanka 21:19, 24 sty 2018

Lucy, u mnie Annabelle na razie jest grzeczna ale będę ją też przesadzać... Całe 50 cm od płotu, bo chcę za nią zmieścić rząd miskantów i cisów fastigiata.

No warzywa w cieniu rzeczywiście nie urosną, dobrze sąsiadowi mówisz
Zagajanka 21:41, 24 sty 2018

Popełniłam skromne różane zamówienia na kilka różyczek
Wiosną więc będę sadzić: Guirlande de Amor, Vanessa Bell, King George, Chantal Merieux, Ledreborg, Variegata di Bologna i Mme Plantier.

Kasiolaaa 13:21, 25 sty 2018

Przepiekne ksiazki ciekawa i dla mnie tematyka musze i ja sie zaopatrzyc
inka74 16:08, 25 sty 2018

Ładne panienki wybrałaś. Vanessa Bell i historyczna Mme Plantier mi się spodobały.
tulucy 19:56, 25 sty 2018

Same piękności a Król Jerzyk to już w ogóle...