Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

UrsaMaior 10:09, 31 sty 2018

Eh piękna jest. Szkoda, że u mnie mikroklimat nie dla róż. Zazdroszczę!
anbu 10:20, 31 sty 2018

Anda napisał(a)
Na różach wg mnie nie warto oszczędzać, bo można się zniechęcić, jeśli się dostanie kiepską sadzonkę.

Ewo tzn. gdzie kupować??
Bo w tych najlepszych szkółkach też może się trafić bubel
Ja kupiłam na jesień w Rosarium, ciekawe czy mają gwarancję dobrych sadzonek
Anda 10:30, 31 sty 2018

anbu napisał(a)

Ewo tzn. gdzie kupować??

Na sklepach w PL niestety się nie znam. Tutaj najlepsze sadzonki praktycznie z gwarancją dobrej jakości mają Draeger, potem Ruf i Schultheiss, Rosen Union i Schmid. Wg mnie najlepsze szkółki różane siedzą w Bad Nauheim. Kalbus to bardziej ryzykowna inwestycja. To wszystko z bardzo subiektywnej obserwacji i doświadczeń
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
UrsaMaior 10:33, 31 sty 2018

Ja Pashminy kupowałam w Agel Rosen. Przyszły MEGA wypasione.
Anda 10:35, 31 sty 2018

Agel też siedzi w Bad Nauheim
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zagajanka 22:18, 31 sty 2018

Ewik napisał(a)
Janka , Twoja królowa naprawdę jest wypasiona
Fastagiatom kibicuje - uwielbiam je . Wsadziłam kilka Dawidów , ale to juz nie to . Czekam dalej na ten czerwiec

Fastigiaty już mam, ale wzdłuż płotu. Na razie są malutkie i na fotkach ich w ogóle nie widać. Potwierdzam ze są urocze, tyle że wolno przyrastają.
Zagajanka 22:31, 31 sty 2018

Kasiu, Iwonko, wasze Królowe Szwecji już po tym sezonie na pewno się zagęszczą, i same się zdziwicie że jeszcze chwila temu były z nich chuderlaki

Dziewczyny, moja QoS była kupiona latem w donicy za 45 zł u nas na Bielanach w sklepie stacjonarnym, sprowadzającym róże bezpośrednio od DA.
Oni te róże ściągają w marcu z gołym korzeniem i sadzą do oryginalnych doniczek. Potem róże trochę dorastają w tunelu foliowym i latem prezentują się całkiem ok i nawet trochę kwitną. Te co się nie sprzedadzą w sezonie, zimują w donicy w tunelu i są wystawiane w kolejnym roku jako pierwsze do sprzedaży, czyli są już bardziej "dorosłe" niż z bieżącego sezonu. Moze akurat trafiłam na taką sadzonkę W każdym razie nie narzekam (tfu tfu).
Zagajanka 22:34, 31 sty 2018

UrsaMaior napisał(a)
Eh piękna jest. Szkoda, że u mnie mikroklimat nie dla róż. Zazdroszczę!

Izo, przy obecnym tempie wycinki u Twoich sąsiadów już niedłuog róże będziesz sadzić wszędzie - tyle słonecznego miejsca się zrobi
Zagajanka 22:45, 31 sty 2018

Ewo, dzięki za podanie kilku nowych nazw szkółkarskich nieznanych mi dotąd
będę sprawdzać co tam mają.

Niestety i najlepszym szkółkom zdarzają się wpadki. Tak jak byłam zadowolona z wiosennego zakupu z A. (zarówno jakościowo, jak i sprawnościowo), tak na jesieni mało tego ze spóźnili się z wysyłką o miesiąc, to kilka sadzonek dostałam tak mizernych, że nie wiem czy coś z nich będzie.

Na zakupy w polskich szkółkach nie narzekam - dobra korespondencja z właścicielami (widać, ze to są pasjonaci tematyki różanej, a nie po prostu producenci), zadowalająca jakość sadzonek, a nawet jak się zdarzają pomyłki, to reklamacje są uznawane. A i te pomyłki z odmianami, wg mnie, wynikają głównie z tego że takie pomylone sadzonki dostają od swoich dostawców.
Zagajanka 22:54, 31 sty 2018

anbu napisał(a)

Ewo tzn. gdzie kupować??

Aniu, do Rosarium warto jechać w lipcu na weekend różany, by zobaczyć te pola uprawne i osobiście wybrać sobie rózyczki w doniczkach