Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

inka74 08:05, 15 gru 2018

Ucałuj stópki i od ciotek ogrodowych cudne są. Początki są ciężkie i każde dziecko inne. Dobrze jak jest pomoc. Spokojniejszych nocy i wytrwania
jolanka 09:36, 15 gru 2018

Ale cudności Normalnie do schrupania
Ściskam Was i życzę spokojniejszych dni i nocy
Kasia_CS 14:51, 15 gru 2018

Przekochane stopeczki!! Ja uwielbiam takie malusie nóżki, hihi

A propo trzeciego spacza w łóżku - zawsze się starałam odkładać jedno i drugie dziecko, ale teraz Kaja od jakiejś 3-4 w nocy często już zostaje z nami głównie dlatego, że oznacza to zwykle dłuższy sen także dla mnie (bo eMowi nic w spaniu generalnie nie przeszkadza ). NIestety jak karmię na siedząco to zwykle zasypiam na "niewiadomoile" w tej pozycji z Kają w ramionach i po nocy jestem obolała - wtedy mnie ratuje karmienie na leżąco - plecy i szyja rano są mi wdzięczne

a u nas postęp - czubeczek pierwszego zęba wychynął z dziąsełka

Bardzo jestem ciekawa tegorocznej zimy, bo część róż mam niezakopczykowanych, bo kompostu nie starczyło... będę musiała skombinować stroisz a częściowo pewnie korą obsypie
SlonecznyOgrod 11:34, 16 gru 2018

Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie zmiany...
Nic nie wiedziałam, że małe stópki przytuptały do Ciebie, gratuluję to wspaniale!
Przez 3 lata wszystko się mega zagęściło. A Twoja ziemia w ogrodzie jaka jest, wsadzasz bezpośrednio czy musisz przygotować specjalnie w dołki lepszą?
Zagajanka 15:22, 20 gru 2018

inka74 napisał(a)
Ucałuj stópki i od ciotek ogrodowych cudne są. Początki są ciężkie i każde dziecko inne. Dobrze jak jest pomoc. Spokojniejszych nocy i wytrwania

jolanka napisał(a)
Ale cudności Normalnie do schrupania
Ściskam Was i życzę spokojniejszych dni i nocy

Ucałowanka wykonane sobie też życzę przede wszystkim spokojniejszych nocy
Zagajanka 15:38, 20 gru 2018

Kasia_CS napisał(a)
Przekochane stopeczki!! Ja uwielbiam takie malusie nóżki, hihi

A propo trzeciego spacza w łóżku - zawsze się starałam odkładać jedno i drugie dziecko, ale teraz Kaja od jakiejś 3-4 w nocy często już zostaje z nami głównie dlatego, że oznacza to zwykle dłuższy sen także dla mnie (bo eMowi nic w spaniu generalnie nie przeszkadza ). NIestety jak karmię na siedząco to zwykle zasypiam na "niewiadomoile" w tej pozycji z Kają w ramionach i po nocy jestem obolała - wtedy mnie ratuje karmienie na leżąco - plecy i szyja rano są mi wdzięczne

a u nas postęp - czubeczek pierwszego zęba wychynął z dziąsełka

Bardzo jestem ciekawa tegorocznej zimy, bo część róż mam niezakopczykowanych, bo kompostu nie starczyło... będę musiała skombinować stroisz a częściowo pewnie korą obsypie

U mnie na leżąco jakoś nie bardzo się udaje - Młoda się wierci, zaczyna się denerwować i krzyczeć, więc posiłkujemy się rogalem do karmienia i jakoś to idzie. Staram się na dłuzej nie przysypiać

Gratuluję pierwszego ząbka! Teraz już z górki

Róże to wytrzymałe bestie - podkładka większości z tych co mamy w ogrodach powinna wytrzymać do -25 - 20C (strefa 6 USDA), pędy wytrzymują kilkadniowe ochłodzenia do -17C na pewno. Tak było w marcu zeszłego roku i prawie żadna z moich róż nie zczerniała. Ja nie kopczykuję aż do zapowiadanych -5C w dzień. Dla zdrowej róży to w zasadzie nie powinno być problemem. A chorych czy słabych to my i tak nie chcemy, co nie?
Zagajanka 15:44, 20 gru 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie zmiany...
Nic nie wiedziałam, że małe stópki przytuptały do Ciebie, gratuluję to wspaniale!
Przez 3 lata wszystko się mega zagęściło. A Twoja ziemia w ogrodzie jaka jest, wsadzasz bezpośrednio czy musisz przygotować specjalnie w dołki lepszą?

Dzięki za gratulacje Tupot małych stóp niedługo będzie coraz głośniejszy, bo dzidzia rośnie w tempie ekspresowym

Tak, w ogrodzie powstał już prawdziwy busz i sama się dziwię, że do tego potrzeba było w sumie tak mało czasu. Pomaga mi w tym zarówno łagodny wrocławski klimat, jak i cudowny czarnoziem w ogrodzie - mam gliniastą glebę klasy II i IIIa, więc w zasadzie przy sadzeniu dodaję tylko ziemi z worka, by tę glinę trochę rozluźnić dla szybszego startu. A potem to obornik granulowany i od drugiego roku, jeżeli pogoda pozwala (w tym roku było wyjątkowo sucho i gorąco, więc nie dawałam), to nawóz mineralny dla róż.
Zagajanka 15:52, 20 gru 2018

Ponarzekałam na bezśniezną zimę, a tu w ostatnią sobotę trochę pudru białego zobaczyliśmy za oknem:

Niestety o 11 już było po śniegu...
Zagajanka 15:56, 20 gru 2018

A wczorajszy poranek zadziwił niecodziennymi barwami:

Zagajanka 16:17, 20 gru 2018

A dzisiaj oko cieszy choineczka! W tym roku na swoim regularnym miejscu, zaryzykowaliśmy, chociaż w domu jest kocisko. Na szczęście, nie jest nia najwyrazniej zainteresowany...