Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

anbu 15:27, 12 lip 2016

Mira jak co pisz, zawsze możemy się zgadać Wiem jedno, odkrywam coraz więcej fajnych szkółek w mojej okolicy
Toszka 15:39, 12 lip 2016

anbu napisał(a)

(...)
Na razie walczę i polecanym sklepem internetowym (Toszka!), którego właściciele dziwnie nie rozumieją czego ja od nich chcę :/

coś z nimi jest na rzeczy, bo Polinka też miała problem - wg. nich za małe zamówienie:/ Tracą klientów, bo nawet nie wiedzą jaką reklamę by mogli mieć... a reklama pantoflowa ma wielką moc. Pytanie tylko po co piszą na stronie o uruchomionej w tym roku wysyłce?
Olej ich i tyle...
anbu 15:42, 12 lip 2016

Na razie nic nie olewam, zobaczymy jak się sytuacja rozwinie Ale nie ma co polecać sklepu dalej...tak mi się zdaje :/
roma2 20:10, 12 lip 2016

Dajcie deszczu!!! I Toszka przepis na procentowy napój z czarnej porzeczki i rozmarynu. Bo mi brzmi dobrze. Nalewkę wisniową mąż robi na wyjeździe, czyli na kwaterze (bo to nie dom), czyli tam gdzie pracuje. Jak kilka lat temu nastawił w domu, to się zdziwił po dłuższym czasie. Ale przeca musiałam sprawdzać czy się nie "psuje" . Od tej pory przywozi na święta "gotowca".
Mira104 20:19, 12 lip 2016

Haha no degustacja to podstawa, po 2 alkohol paruje
Co do deszczu niby rano padało, a dalej nie ma czym oddychać, masakra.
anbu 20:30, 12 lip 2016

Ja czekam na deszcz
Ma lunąć podobno znowu, więc czekam jak ta gooopia
Dominika11 20:31, 12 lip 2016

Toszka napisał(a)
Czy może któraś z was ma jakiś fajny przepis na słoikowaną fasolkę szparagową?
ja mam, ale jeszcze nie praktykowałam go
Toszka 20:46, 12 lip 2016

to na pierwszy ogień ocet jabłkowy (jabłka muszą być z własnego, albo znanego żródła - bez chemii)

Do słoja wrzucamy ogryzki i skórki. Ile wlezie tyle upychamy
Zalewamy wodą i tu ważne, bo na każdą szklankę dajemy płaską łyżkę cukru. Mozna dać łyżeczkę miodu na szklankę (zamiast cukru).
Zalewamy wodą, nakrywamy filtrem pap. do kawy i czekamy ok, 4 tygodni. Dla przyspieszenia można dać trochę poprzedniego octu jabłkowego jesli ktoś ma. Chodzi o zaszczepienie tzw. matki, zaczynu. Bez tego też ocet się uda, tylko dłużej startuje.
Słój trzymamy w cieple (nie w piwnicy). Jak przestanie gazować mozna odcedzić i przelać do butelek. Nie trzeba pasteryzować.
Ten ocet jest cudowny do przemywania skóry, do kulinarii też
A jak pachnie!!!

Nalewka z czarnej porzeczki z rozmarynem. To niewiarygodnie udane zestawienie smakowe, które przeniosłam z dżemu.
3/4 słoja porzeczek + kilka sporych gałązek rozmarynu. Zalewam spirytusem.

po 3-4 miesiącach odcedzam owoce i dosładzam sokiem z czarnej porzeczki (po to m.in. robię). Dodatkowo sok z cytryny dla podkręcenia smaku. Jeśli rozmaryn jest słabo wyczuwalny to do każdej butelki wrzucam gałązkę.

Czarna porzeczka super zestawia się smakowo z kardamonem, z cynamonem, z malinami. Zamiast cytryny doskonale zakwasza ja czerwona porzeczka w ilości 2-3 garści.

Moja nalewka wiśniowa jest na miodzie gryczanym. Hicior i najczęściej zamawiany prezent na święta.

Druga wersja wiśniowej, też zaczerpnięta z konfitur to wiśnia z zielonym pieprzem Wyrafinowany, orzeźwiający smak.
roma2 20:58, 12 lip 2016

Toszka napisał(a)
to na pierwszy ogień ocet jabłkowy (jabłka muszą być z własnego, albo znanego żródła - bez chemii)

Do słoja wrzucamy ogryzki i skórki. Ile wlezie tyle upychamy
Zalewamy wodą i tu ważne, bo na każdą szklankę dajemy płaską łyżkę cukru. Mozna dać łyżeczkę miodu na szklankę (zamiast cukru).
Zalewamy wodą, nakrywamy filtrem pap. do kawy i czekamy ok, 4 tygodni. Dla przyspieszenia można dać trochę poprzedniego octu jabłkowego jesli ktoś ma. Chodzi o zaszczepienie tzw. matki, zaczynu. Bez tego też ocet się uda, tylko dłużej startuje.
Słój trzymamy w cieple (nie w piwnicy). Jak przestanie gazować mozna odcedzić i przelać do butelek. Nie trzeba pasteryzować.
Ten ocet jest cudowny do przemywania skóry, do kulinarii też
A jak pachnie!!!

Nalewka z czarnej porzeczki z rozmarynem. To niewiarygodnie udane zestawienie smakowe, które przeniosłam z dżemu.
3/4 słoja porzeczek + kilka sporych gałązek rozmarynu. Zalewam spirytusem.

po 3-4 miesiącach odcedzam owoce i dosładzam sokiem z czarnej porzeczki (po to m.in. robię). Dodatkowo sok z cytryny dla podkręcenia smaku. Jeśli rozmaryn jest słabo wyczuwalny to do każdej butelki wrzucam gałązkę.

Czarna porzeczka super zestawia się smakowo z kardamonem, z cynamonem, z malinami. Zamiast cytryny doskonale zakwasza ja czerwona porzeczka w ilości 2-3 garści.

Moja nalewka wiśniowa jest na miodzie gryczanym. Hicior i najczęściej zamawiany prezent na święta.

Druga wersja wiśniowej, też zaczerpnięta z konfitur to wiśnia z zielonym pieprzem Wyrafinowany, orzeźwiający smak.

Taż kocham Cię , szczególnie za naleweczki. Ocet jabłkowy robię identycznie. Jabłuszka ( bo to nie sa jabłka wypasione) dostaję od mojego sąsiada z działeczki.
anka_ 20:59, 12 lip 2016

Iwonka a czy rozmaryn może być suszony? Czy mus rozejrzeć się za świeżym...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies