Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

Mira104 11:26, 31 lip 2016

Inka ani mnie nie denerwuj
Moja Gienka, to tak jak Twoja Royalty. Coś mi choruje i w końcu oberwałam jej wszystkie liście, bo ileż można pryskać. Stwierdziłam, że jak ją obedrę z liści i spryskam to nie będzie przenosić choroby. Tak więc na obecny dzień jest goła
hindsight 11:26, 31 lip 2016

A ja namieszam i powiem, że bym sadziła, jak są ustawione na drugim zdjęciu aparat chyba przekłamał odległości.

Lubię, jak rośliny, zwłaszcza kuliste, są zdefiniowane i widać korę miedzy nimi. Poza tym wtedy nie trzeba tak mocno ciąć i martwić się, że za kilka lat będą się stykały.

Ale każdy lubi inaczej, więc sadź, jak ci się podoba
Mira104 11:29, 31 lip 2016

Ok Toszka, te sadzonki są małe i niezbyt śliczne, ale chyba takie rośliny lubię mnie najbardziej
Szczerze, to wczoraj byłam w 2 największych szkółkach i tylko w 1 mieli berberys bagatelle i to już resztki. Pani powiedziała, że na wiosnę sprowadzą, ale kto by tyle czekał
Jak posadzę co 40 cm będzie git?
Toszka przyciąć je od razu, czy poczekać do wiosny?
Mira104 11:36, 31 lip 2016

Domi powiem Ci zdjęcia robiłam wieczorem i może faktycznie, trochę przekłamane
Ja jak robię zdjęcia, to mam wrażenie, że aparat oddala, aż poszłam z linijką i zmierzyłam doniczki są od siebie oddalone o 30-40 cm.
hindsight 12:43, 31 lip 2016

No tak myślałam, bo mój też zwiększa odległości. Pamiętam, jak zakładałam rabatę, posadziłam rośliny z zapasem, ale bez przesady, a na fotkach wyglądało to idiotycznie, jakby były posadzone co 2 m :/
40 cm to dobra odległość, moim zdaniem.
Toszka 13:02, 31 lip 2016

tak, to dobra odległość Berberyski mają tworzyć czerwona obwódkę, taka jak robimy z buksów. A że buksów czerwonych nie ma, to będą berberyski nawiązujące kolorem do klona

Odnośnie gotowania obiadu - zazdroszczę troszkę... tęsknię już do gotowania.
Jak na razie z synem mamy dość mięsa, wina i sera (tu na wyjeździe) i stwierdziliśmy, że po powrocie do domu sprawimy sobie wegetariański detoks Zielska nam się chce!
Mira104 11:13, 01 sie 2016

Toszka, a przyciąć je czy nie?
Drugie pytanie kępy trawy podzielić na 2, czy lepiej poczekać do wiosny?

Ty się ciesz i relaksuj, odpoczywaj od garów, bo za chwile przyrośniesz do kuchni, bo pewnie przetwory będziesz robić
Posadzę je co 40 cm kobitki dzięki za pomoc <3
Toszka 15:00, 01 sie 2016

berberysków nie przycinaj. Ładne, gęste są.
Trawy jeszcze możesz podzielić. Te brązowe rosną jak goopie.
hindsight 18:18, 01 sie 2016

Oo, już miałam opieprzyć, że się ńie odzywasz

Trawki ja bym zostawiła do wiosny ze sknerstwa bo jak teraz podzielisz, to będą słabiej przyrastać. Na wiosnę to może i na 3 podzielisz a jak tam berberysy? Sadzą się?
roma2 20:36, 01 sie 2016

Ja też kupiłam dziś trawki, choć obiecywałam sobie, że żadnych nieplanowanych zakupów nie poczynię . Polazłam do szkółki w celach rozpoznawczych i nie mających nic wspólnego z trawami. I kupiłam. I się cieszę, bo dawno nic do grodu nie kupowałam. Brak samochodu i pustawy przed wypłatą portfel skutcznie wyeliminowały zakup kolejnych chciejstw.