Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

bozga 16:11, 04 sie 2016

Mira104 napisał(a)

a ta miała być limonkowa

Kwiatostan szykuje się stosunkowo ażurowy, liście dość jasne i jeśli dobrze widzę lekko pofalowane ( nie chodzi mi o ząbkowanie) całość sugeruje Phantom, sprawa będzie jasna jak całkiem rozkwitnie bo ma charakterystyczny koronkowy kwiat
hindsight 19:47, 04 sie 2016

Mira, poczekaj, aż się rozwinie kwiatostan, kolor prawdę Ci powie moje Limki też mają niektóre liście pofalowane, no i kwiatostan niestety nie tak zbity, jakbym sobie tego życzyła, ale są młode i muszą dorosnąć ale mają cudny limonkowy kolor, który kocham

Limkę poznasz, phantom też jest bardzo charakterystyczny.

U Bożenki odpisałam w sprawie tej nieBobo

Posadziłaś berberysy?

Edit: wiesz, jeśli ta okaże się Phantomem, to ja Ci ukorzenię Limkę.
Mira104 22:36, 04 sie 2016

Wiesz Domi jak to jest, kiedy masz wizję kupujesz konkret i dupa, ładne są te hortensje, ale bobo jest niska, a ta do niskich nie należy. Miałam bobo dać do przodu, tył trawy z lawendą i werbena i już psińco.
Limonkowa miała rozjaśnić kąt, przed nią maja być buksy i zaczyna się mieszać
Sadzę te moje krzaczki, wiem idzie wolno, ale taki ukrop, że jedynie wieczorem mogę coś działać i robię to z pełnym poświęceniem. Jestem tak pogryziona przez komary i inne okropieństwa, nawet pryskanie się nie pomaga. Mam już takie buły, że muszę robić okłady z octem.
Poza tym podzieliłam już czosnki i posadziłam do doniczek wyszło ponad 50 sztuk oby tylko fajnie w przyszłym roku zakwitły.
W domu bawię się w przetwory dziś na fali była fasolka
Może powklejasz Domi zdjęcia swojego ogrodu, albo ulubionych roślinek oooo i bobo koniecznie
hindsight 23:07, 04 sie 2016

A masz, babo!

Moje żwirowe poletko, oczywiście do przeróbki, bo np. Dereń Kelseyi mnie zaskoczył wielkością i się pokłada na inne. Zresztą tego derenia chyba bym jeszcze dosadziła, bo jest od sasa do lasa. W tym roku rośnie też tam fasolka, bo musiałam wysiać i nie było gdzie te kilkuty drzewa to bez czarny, z którym się żegnam, bo, choć piękny, ma bordowe liście, to wysiewa się na maksa, tak jak widoczna dalej krwawnica. Bez już przycięty, kazałam mężowi ciachnąć, bo owoce wisiały.

Trawa nie skoszona, chwasty za płotem korzystają z mojego podlewania, cisy już też wołają o pomoc, a z tydzień temu tam pieliłam, samo życie

Ja dzis w upale pracowała, ale co chwila przerwa na piwo
hindsight 23:18, 04 sie 2016

Mira104 napisał(a)
Wiesz Domi jak to jest, kiedy masz wizję kupujesz konkret i dupa, ładne są te hortensje, ale bobo jest niska, a ta do niskich nie należy. Miałam bobo dać do przodu, tył trawy z lawendą i werbena i już psińco.
Limonkowa miała rozjaśnić kąt, przed nią maja być buksy i zaczyna się mieszać
Sadzę te moje krzaczki, wiem idzie wolno, ale taki ukrop, że jedynie wieczorem mogę coś działać i robię to z pełnym poświęceniem. Jestem tak pogryziona przez komary i inne okropieństwa, nawet pryskanie się nie pomaga. Mam już takie buły, że muszę robić okłady z octem.
Poza tym podzieliłam już czosnki i posadziłam do doniczek wyszło ponad 50 sztuk oby tylko fajnie w przyszłym roku zakwitły.
W domu bawię się w przetwory dziś na fali była fasolka
Może powklejasz Domi zdjęcia swojego ogrodu, albo ulubionych roślinek oooo i bobo koniecznie

Wiem, wiem, to okropnie irytuje. Wszystkie te hortki od tego samego ignoranta? Ta Limka to chyba rzeczywiście może się okazać Phantomem, bo tak jakby ten kwiatek rozwinięty był dość biały. Limka dość długo trzyma kolor, więc nie ma takiej różnicy między dolnymi a górnymi kwiatkami. On jest bardzo jednolity.

Ja od komarów buł nie mam, mąż i starsza córka tak reagują, za to ja bardzo cierpię od ugryzień mrówek. O ile podkomorzych tak mnie nie swędzi, to po mrówkach wydrapałabym sobie dziurę. I też puchnę, twarde to miejsce się robi.

Niestety przy tych obecnych pracach co chwila trafiam na jakieś gniazdo.

Bobo cyknę jutro, wiele się nie zmieniło, ale ono nie ma takiego zagęszczonego kwiatostanu, bo sadzone już z kwiatkami. Za rok napewno będzie ładniejsze, choć będę je trochę przesuwać, bo będą trzy razem.

Ojej, czosnki trzeba wykopać?
Mira104 23:20, 04 sie 2016

Dominiko, a jaki masz odstęp między płotem, a cisami?
O plewieniu to nawet nie mów, chwasty rosną na potęgę.
Teraz Ci zrobię wykład Toszkowy , ale to tak z dobrego serca, bo skoro i tak będziesz przerabiać rabatę
Wiesz ja trochę ślepa jestem, ale przy brzozie masz chyba iglaki? I będzie im trudno, bo brzoza pobiera wodę z gleby i ją oddaje do powietrza. Jak chodzę wieczorem z psem na spacer, to zawsze się dziwiłam, że w 1 miejscu jest takie rześkie powietrze, a tam rośnie sporo brzóz. Po 2 iglaki lubią kwaśne podłoże. Popatrz na rośliny pod względem ich upodobań glebowych i tak je połącz. Ja przesadzałam wielę roślin, bo jak mi Tosia wytłumaczyła, to już się nie zastanawiałam
sylwia_slomc... 23:24, 04 sie 2016

Ale będzie hortensjowo
Mira104 23:25, 04 sie 2016

Co do czosnków, to Toszka robi tak wykopuje w sierpniu, dzieli je, daje ziemię kompostową i potem czosnki zakopuje w ziemi. Ja to zrobiłam szybciej, bo mi się mrówki dobrały do czosnków, zrobiły sobie gniazda i zaczęły podjadać czosnki. Dlatego wykopałam je, oczyściłam, ponieważ nie mam jeszcze kompostu to dałam do ziemi ogrodniczej wymieszanej z obornikiem, jutro cyknę fotki.
Jak coś źle piszę to Tosia popraw
Mira104 23:30, 04 sie 2016

Sylwia najpierw to muszę się dowiedzieć co ja to w końcu mam, bo pewnie zmiany będą na 100%. Kurcze trochę źle tak przesadzać non stop, bo to wstrzymuje rozwój rośliny.
hindsight 23:33, 04 sie 2016

Odstęp ze 40 cm. Będę je przesuwać trochę. Ale jak pomyślę o wydzieraniu darni, to wiesz, co mi się robi.
Ja teraz nie mam za bardzo czasu na odchwaszczanie, bo albo rybki, albo pipki coś tam codziennie powyrywać, ale powinnam rwać całymi dniami, a kopanie gdzie?

Brzoza ma dużo wody, bo tam jest woda niżej, a jodła Piccolo też podobno lubi wilgoć. Miałam zamiar przesadzić ją zamiast tego bzu. Znaczy tę brzozę. Jeśli jodła będzie wykazywać jakieś niedobory, to wtedy ją przesadzę, ale rośnie tak drugi rok i dobrze sobie radzi. Ogólnie to zazwyczaj staram się dopasowywać warunki do uposobań bałam się, że piccolo sobie nie poradzi w bardziej suchej ziemi, bo wcześniej tak rosła i marniutka była.