Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 18:11, 24 kwi 2025

basia3012 napisał(a)
Tak, lekarz ortopeda zalecił mi na obniżenie kwasu moczowego właśnie podagrycznik. Ale czy on pomógłby mi na moje bolące kciuki to nie wiem. Bo ja poszłam do ortopedy gdy już było dobrze, gdy już sama sobie pomogłam ćwiczeniami kciuków, zimnymi okładami z lodówki i smarowaniem Voltarenem max. I oczywiście masowałam długo i intensywnie te bolące stawy kciuków.
Powodzenia Mirko, może się uda i będzie dobrze.

Basiu, ja ćwiczę, smaruję, od wczoraj robię okłady zimne.

Ale dziś wyszłam popracować, wywaliłam wrzosy które za nisko przycięłam wiosną i były całe suche, w ich miejsce rozsadziłam rh Azurikę, którego ukorzeniałam gałązki i teraz mam 3 szt
Potem stwierdziłam że muszę jeszcze zrobić kanty, i jak się za to wzięłam, to prawie wszystko wykancikowałam, trochę mi zostało .
Teraz już wiem skąd mam te bóle w dłoniach, wyrywanie trawy i wytrzepywanie jest dla moich rąk za ciężkie, sama sobie zgotowałam taki los, pracując w ogrodzie, a tak to kocham..
Kasya 19:20, 24 kwi 2025

Azurika sliczny maly rodek
Myslalam zeby sobie na 1 sezon w donicy posadzic
Jak robilas sadzonki ?
Joku 20:04, 24 kwi 2025

W ten sam sposób myślę o twoich dolegliwościach. To szarpanie, wyrywanie, ściskanie łopaty, trzonka od haczki to ciągły wysiłek dla drobnych stawów rąk i tych większych. Bo i łokcie obrywają, barki, kręgosłup, kolana. Sporo rolników ma podobnie. Pocieszające jest to że bezruch dla stawów i człowieka jako całości nie jest wskazany . A patrzenie jak pięknie wszystko rośnie i kwitnie wystarczy za garść antydepresantów .
Mogę wykopać epimedium, teraz jest dobra pora bo liście przycięte więc wiadomo gdzie wsadzić łopatę. Może takie świeżo kopane będzie lepiej rosło. Chcesz?
ewsyg 20:20, 24 kwi 2025

Mirusiu, zmiany na plus. Masz już sporo kwiecia. Współczuje problemów zdrowotnych i trzymam kciuki, żeby było lepiej
mirkaka 11:10, 25 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Azurika sliczny maly rodek
Myslalam zeby sobie na 1 sezon w donicy posadzic
Jak robilas sadzonki ?

A chcesz wykopać z gruntu do donicy?
Kasiu, przyginałam gałązki, przysypywałam ziemią i przyciskałam ciężkim kamieniem, ale to tra kilka lat, jak chcesz zrobić sadzonki to podobno najlepiej robić z tegorocznych pędów, jeszcze klejących, z młodymi listkami , wierzchołkiem ale bez pąka kwiatowego. Azalie japońskie około lipca, azalie wielkokwiatowe koło czerwca.
Pędy wyłamać z piętką starego drewna, pęd około 6-10 cm. Zanurzyć w ukorzeniaczu i wsadzić do mieszanki torf : piasek 3:1. Przykryć folią, temp 18-24 st, światło rozproszone.
Ukorzenią się po 6-8 tyg. Pilnować wilgoci, na rabaty wysadzać za rok.
To przepis który podawał kiedyś Monty Don w swoim programie, zapisałam sobie
mirkaka 11:12, 25 kwi 2025

Joku napisał(a)
W ten sam sposób myślę o twoich dolegliwościach. To szarpanie, wyrywanie, ściskanie łopaty, trzonka od haczki to ciągły wysiłek dla drobnych stawów rąk i tych większych. Bo i łokcie obrywają, barki, kręgosłup, kolana. Sporo rolników ma podobnie. Pocieszające jest to że bezruch dla stawów i człowieka jako całości nie jest wskazany . A patrzenie jak pięknie wszystko rośnie i kwitnie wystarczy za garść antydepresantów .
Mogę wykopać epimedium, teraz jest dobra pora bo liście przycięte więc wiadomo gdzie wsadzić łopatę. Może takie świeżo kopane będzie lepiej rosło. Chcesz?

No wiem Jolu, właśnie tak to ze mną jest, przesilenia stawów, ale nic nie robienie jest dla mnie jeszcze gorsze, bo psychika siada.
Jakie kolorki mi dałaś, kwitnie to pomarańczowe, jest przecudne, nie pamiętam jakie inne kolorki mam od Ciebie,
Tak , chcę wezmę każdą ilość, będę sadzić w lasku Mam nadzieję że nie zmarnuję
April 11:14, 25 kwi 2025

Ale trafiłam na przepis na rodki. Swoje Blue Tit chciałabym rozmnożyć bo są mega fajne. Miały być miniaturki 40 cm a mają pewnie z 80
mirkaka 11:14, 25 kwi 2025

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, zmiany na plus. Masz już sporo kwiecia. Współczuje problemów zdrowotnych i trzymam kciuki, żeby było lepiej

Dziękuję Ewo, Ty wiesz że sposób w jaki się do mnie zwracasz bardzo mnie rozczula Buziulka
Monika83 12:35, 25 kwi 2025

mirkaka napisał(a)

Cudna jest bardzo podobna do mojej magnolki Rustica Rubra, niestety w tym roku ta moja nie zakwitła...
mirkaka 13:09, 25 kwi 2025

April napisał(a)
Ale trafiłam na przepis na rodki. Swoje Blue Tit chciałabym rozmnożyć bo są mega fajne. Miały być miniaturki 40 cm a mają pewnie z 80

To zrób więcej sadzonek, znajdą się chętni Moja Azurika też ma z 80 cm, ale jej gałązki się
uginają i rosną trochę w poziomie