Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 13:08, 23 kwi 2025

Asiu robiłam badania w kierunku RZS, powtarzałam je kilka razy w przeciągu 4 lat, każdy reumatolog wykluczył tę chorobę
Basiu kwas moczowy mam w normie, ćwiczę stawy rąk i nie tylko, codziennie, okładów zimnych nie robiłam, ale może spróbuję, dziękuję. Voltaren nie pomaga
Podagrycznik jest na obniżenie kwasu moczowego? Zbadam go jeszcze raz
Bożenko Tarczycę mam zdrową, wyniki w normie, wit D3 suplementuje, też w normie.

Dlatego wszyscy lekarze mają mnie w d...e. Wyniki są dobre, a ręce bolą, stawy są opuchnięte i coraz trudniej mi je zginać

Bardzo wam dziękuję za rady, pomysły, chyba zrobię jeszcze raz usg wszystkich stawów dłoni i z wynikami pójdę do ortopedy,

lekarz rodzinny zapisał mi Chronadę , jako lek p.zapalny i doreta p.bólowo, pierwsze na razie nie pomaga, drugie boję się brać
Kordina 13:26, 23 kwi 2025

Mirko, jeszcze jedną cegiełkę dorzucę, jeśli badasz poziom D3 a suplementujesz, to koniecznie przed badaniem trzeba zrobić ok 2 tyg - 10 dni przerwy od supli, bo inaczej wyjdzie wynik "w normie" i będzie zawyżony. Znam takich co najmniej kilka przypadków. Jak się suplementuje dużymi dawkami D3 to jest konieczność wit K2mk7 żeby przekierować D3 tam gdzie trzeba, czyli do kości i stawów.
Suplementacja D3 powoduje z kolei, że zużywa się do jej wchłaniania magnez z organizmu, więc koniecznie trzeba go dostarczyć, ale tu mały kruczek co najmniej 4h po D3.
Mówię to jako kilkunastoletni niegdyś moderator forum pewnego zdrowotnego.
Przy moich problemach i przyjmowaniu D3 badałam również poziom kalcytoniny, fosforu, wapnia i parathormonu. Robię je raz w roku za swoją własną kasę niestety...
Jeszcze coś - znam setki ludzi, którym wykluczono chorobę tarczycy na podstawie samego TSH - hormonu przysadki mózgowej... a nie hormonów tarczycy Ft4 i Ft3 oraz przeciwciał a-TPO i a-TG no i na zakończenie USG tarczycy. Dopiero taki pakiet gwarantuje za lub przeciw.
Roocika 13:34, 23 kwi 2025

Kordina napisał(a)
Ja też miałam poważne problemy ze stawami przy niezdiagnozowanym Hashimoto i zaniku tarczycy, co z kolei spowodowało, że poziom wit D3 miał wynosił 9, a najniższa (stanowczo za niska) norma zaczynała się od 20

Wszystko prawda, sama mam Hashimoto i już teraz wyrównaną niedoczynność, pamiętam bóle w stawach, czasami mi się jeszcze zdarza, szczególnie w palcach.
Niedobór wit. D też powoduje bóle stawów- tak miał mój synek, wit. D przepisała mu pediatra i po uzupełnieniu już nie boli.

Bardzo współczuję bólu i problemów z lekarzami.
mirkaka 15:23, 23 kwi 2025

Kordina napisał(a)
Mirko, jeszcze jedną cegiełkę dorzucę, jeśli badasz poziom D3 a suplementujesz, to koniecznie przed badaniem trzeba zrobić ok 2 tyg - 10 dni przerwy od supli, bo inaczej wyjdzie wynik "w normie" i będzie zawyżony. Znam takich co najmniej kilka przypadków. Jak się suplementuje dużymi dawkami D3 to jest konieczność wit K2mk7 żeby przekierować D3 tam gdzie trzeba, czyli do kości i stawów.
Suplementacja D3 powoduje z kolei, że zużywa się do jej wchłaniania magnez z organizmu, więc koniecznie trzeba go dostarczyć, ale tu mały kruczek co najmniej 4h po D3.
Mówię to jako kilkunastoletni niegdyś moderator forum pewnego zdrowotnego.
Przy moich problemach i przyjmowaniu D3 badałam również poziom kalcytoniny, fosforu, wapnia i parathormonu. Robię je raz w roku za swoją własną kasę niestety...
Jeszcze coś - znam setki ludzi, którym wykluczono chorobę tarczycy na podstawie samego TSH - hormonu przysadki mózgowej... a nie hormonów tarczycy Ft4 i Ft3 oraz przeciwciał a-TPO i a-TG no i na zakończenie USG tarczycy. Dopiero taki pakiet gwarantuje za lub przeciw.

badam poziom wapnia, fosforu, magnezu, wszystko w normie
kalcytoniny nie badałam, parathormonu też nie.
Wszystkie badania na tarczycę, łącznie z przeciwciałami robiłam, są ok, usg też jest ok
D3 biorę 2000 jednostek, to dawka normalna
mirkaka 15:24, 23 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Wszystko prawda, sama mam Hashimoto i już teraz wyrównaną niedoczynność, pamiętam bóle w stawach, czasami mi się jeszcze zdarza, szczególnie w palcach.
Niedobór wit. D też powoduje bóle stawów- tak miał mój synek, wit. D przepisała mu pediatra i po uzupełnieniu już nie boli.

Bardzo współczuję bólu i problemów z lekarzami.

Dzięki za wpis
Wafel 16:17, 23 kwi 2025

Mirko, masz słabo dociekliwego lekarza... Warto też sprawdzić poziom wit. B12, z nią jest trochę tak jak z wit. D3 może być w tzw. normie, ale objawy neurologiczne i inne mogą pojawiać się już przy niskim poziomie nawet przy 300, u mnie tak było...
Wafel 16:20, 23 kwi 2025

Pozwolę sobie
https://diag.pl/pacjent/artykuly/niedobor-witaminy-b12-jak-sprawdzic-poznaj-objawy-oraz-przyczyny/
mirkaka 17:39, 23 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Mirko, masz słabo dociekliwego lekarza... Warto też sprawdzić poziom wit. B12, z nią jest trochę tak jak z wit. D3 może być w tzw. normie, ale objawy neurologiczne i inne mogą pojawiać się już przy niskim poziomie nawet przy 300, u mnie tak było...

Och, żebyś wiedziała u ilu lekarzy już byłam, i neurologów też..
Wafel 17:39, 23 kwi 2025

Skoro źle się czujesz, to lekarze powinni dalej szukać... ech
basia3012 19:40, 23 kwi 2025

Tak, lekarz ortopeda zalecił mi na obniżenie kwasu moczowego właśnie podagrycznik. Ale czy on pomógłby mi na moje bolące kciuki to nie wiem. Bo ja poszłam do ortopedy gdy już było dobrze, gdy już sama sobie pomogłam ćwiczeniami kciuków, zimnymi okładami z lodówki i smarowaniem Voltarenem max. I oczywiście masowałam długo i intensywnie te bolące stawy kciuków.
Powodzenia Mirko, może się uda i będzie dobrze.