Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

ewsyg 21:20, 12 maj 2025

Mirusiu, ależ u Ciebie pięknie kwitną magnolie, ale powojnik,aż zaniemówiłam z wrażenia.
Sonka 09:42, 13 maj 2025

Witaj Mirko, chociaż nie wpisuję, to podglądam Twój wątek, bo jest moim ulubionym. Twój ogród jest doskonały. Nie mogę się napatrzeć jak pięknie masz poprowadzone i wykonane ścieżki, mistrzostwo. Zresztą całą resztę też., powojnik, azalie a warzywnik i pomidorki mnie powaliły. Czekam aż pokażesz kwitnące rododendrony. U mnie pierwsza część tych wcześnie kwitnących zdążyła zakwitnąc ale w końcowej fazie zostały potraktowane mrozem. Azalie, których pąki były już mocno nabrzmiałe tez zmarzły. Widok niezbyt fajny, aktualnie obok kwitnących stoją te ze zwisającymi zmarzniętymi pąkami. Mój dom stoi w otoczeniu lasów i to stamtąd przychodzą mrozy. Już się tym nie przejmuję, trudno. Rododendrony późno kwitnące , te w mojej sytuacji są najlepsze.
Dorota321 21:21, 13 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Ja z mojego Mayleena wyłamałam gałązkę w zeszłym roku i się ukorzeniła, w ty zrobię tak jeszcze raz
Kiedy pobrałaś zaszczepkę? czy była tegoroczna? z piętką, czy bez? a może z zeszłorocznym pędem .Proszę rozwiń ten temat, bo bardzo bym chciała swojego rozmnożyć i zasłonić nim siatkę.
mirkaka 16:53, 14 maj 2025

April napisał(a)

Jest i mój ulubieniec Nikt nie ma tak cudnego balkonu

O, dziękuję
mirkaka 16:55, 14 maj 2025

basia3012 napisał(a)

Azalie przemarzły ale nie wszystkie. Najbardziej Anekke. Inne jako tako.
Ale żeby przyrosty cisów i bukszpanów przemarzły to nie mogę się nadziwić.
Pomidorki chyba trzeba kupić bo na sianie jest trochę późno. Coś mąż na pewno wymyśli.

Pamiętam jak miałam kule bukszpanowe, to zdarzały się takie wiosny że młode przyrosty przemarzły, tylko to te kwietniowe raczej.
Pomidorków szkoda
mirkaka 16:56, 14 maj 2025

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, ależ u Ciebie pięknie kwitną magnolie, ale powojnik,aż zaniemówiłam z wrażenia.

No spory już jest ma swoje 5 min, zimno wydłuża czas kwitnienia
mirkaka 17:00, 14 maj 2025

Sonka napisał(a)
Witaj Mirko, chociaż nie wpisuję, to podglądam Twój wątek, bo jest moim ulubionym. Twój ogród jest doskonały. Nie mogę się napatrzeć jak pięknie masz poprowadzone i wykonane ścieżki, mistrzostwo. Zresztą całą resztę też., powojnik, azalie a warzywnik i pomidorki mnie powaliły. Czekam aż pokażesz kwitnące rododendrony. U mnie pierwsza część tych wcześnie kwitnących zdążyła zakwitnąc ale w końcowej fazie zostały potraktowane mrozem. Azalie, których pąki były już mocno nabrzmiałe tez zmarzły. Widok niezbyt fajny, aktualnie obok kwitnących stoją te ze zwisającymi zmarzniętymi pąkami. Mój dom stoi w otoczeniu lasów i to stamtąd przychodzą mrozy. Już się tym nie przejmuję, trudno. Rododendrony późno kwitnące , te w mojej sytuacji są najlepsze.

Azalie już te najwcześniejsze kwitną, reszta zaczyna, jeden rodek też się pośpieszył

a główne rh tak, w zeszłym roku podcięłam doły, bo całkiem placyk zarosły

Przykro Krysiu że część przemarzła, wiem że cieszyłaś się bo ładnie zapączkowały, a tu jak nie jedno to drugie
Taka parszywa wiosna w tym roku, u mnie bardzo zimno, na szczęście temp ciut powyżej zera.
Od jutra znów u nas 9 st i silny wiatr
mirkaka 17:12, 14 maj 2025

Dorota321 napisał(a)
Kiedy pobrałaś zaszczepkę? czy była tegoroczna? z piętką, czy bez? a może z zeszłorocznym pędem .Proszę rozwiń ten temat, bo bardzo bym chciała swojego rozmnożyć i zasłonić nim siatkę.

Dorotko, gałązkę pobierałam o tej porze roku, ułam młody przyrost z piętką, nie za długi, lepiej krótszy, zanurz w ukorzeniaczu i wsadź do ziemi wymieszanej z piaskiem, trzymaj w cieniu, pilnuj wilgoci. Ja pobierałam chyba 3 sadzonki, ukorzeniła się jedna.
Masz też tego pachnącego, Mayleen? Ja póki co nie mam na swoją sadzonkę pomysłu, stoi w dużej donicy i czeka na wenę, myślałam żeby go posadzić pod brzozą, żeby się po niej piął.
Na płot bałabym się go puszczać bo on silnie rośnie
mirkaka 17:14, 14 maj 2025

a u mnie takie orliki teraz zajmują me serce wszystkie siewki

mirkaka 17:16, 14 maj 2025

no i kukliki