Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:02, 15 maj 2025

Roocika napisał(a)
Cudne te orliki, u mnie jeszcze się zbierają. Kukliki mnie też zauroczyły

Rododendrony ogromne Zastanawiam się kiedy te rośliny tak rosną

Żółta rabata bardzo wesoła i energetyczna, tak jak i azalie.

U mnie w miejscu ciepłym i słonecznym już kwitną, w bardziej zacienionym jeszcze czekam
Rosną jak my śpimy Widać to po pomidorach które mam jeszcze w domu, zawsze z rana widzę jak urosły
Dziękuję Asiu
Joku 12:15, 15 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Ee, samych funkii bym nie zostawiła
Jola przy okazji na tym zdjęciu załapał się stelaż na fasolkę od Ciebie. Jest solidny i wysoki

Domyślam się że że same funkie to za mało . Stelaż zauważyłam, pomyślałam że to do fasolki. Też mi się taki zamarzył, trzeba się rozejrzeć po necie za czymś odpowiednim. Wczoraj mój M przywiózł mi kilka prętów bambusowych 2 m długości do wzmocnienia konstrukcji - prowizorki ale to nadal mało stabilne rusztowanie.
mirkaka 19:00, 15 maj 2025

Joku napisał(a)

Domyślam się że że same funkie to za mało . Stelaż zauważyłam, pomyślałam że to do fasolki. Też mi się taki zamarzył, trzeba się rozejrzeć po necie za czymś odpowiednim. Wczoraj mój M przywiózł mi kilka prętów bambusowych 2 m długości do wzmocnienia konstrukcji - prowizorki ale to nadal mało stabilne rusztowanie.

Jolu, ja ten stelaż robiłam na zamówienie, wiele lat temu
W necie pewnie coś znajdziesz
Moja fasolka już uziemiona, a tu taka zimnica
Oby do poniedziałku
Kasya 19:28, 15 maj 2025

Niesamowity ten wilczomlecz
ewsyg 20:12, 15 maj 2025

Mirusiu, u Ciebie jest zawsze co pooglądać. Ja też bardzo lubię orliki i wciąż dokupuję nowe. W tamtym roku wysiałam z nasion, zakwitł jeden, ale na szczęście jeszcze nie mam takiego. Dzisiaj dokupiłam kolejne. Pozwalam im się rozsiewać, mam jedną bardzo ciekawą siewkę.

Mirusiu, na początku wątku pokazałaś dużo odmian róż. Masz je jeszcze ?
Joku 20:26, 15 maj 2025

O stelażu wspominałaś kiedyś chyba. Moje fasolki jeszcze w doniczkach, jak zimna noc to grzeją się w ciepełku.
Magara 22:57, 15 maj 2025

mirkaka napisał(a)

Jak były młode to wyłamywałam wszystkie przekwitnięte kwiatostany, teraz tylko tam gdzie sięgnę i ile mi się chce, bo to robota kopciuszka Jak się nudzę to idę i wyłamuję. Jak nie mam siły to odpuszczam.

Tak myślałam, że przy takich potworach wyłamywanie to utopia
Mirka, czy to, że nie wyłamujesz wszystkich wpływa jakoś na kondycję rodków?
Kasya 23:03, 15 maj 2025

Jesli chodzi o wylamywanie to robie dokładnie tak samo
mirkaka 09:11, 16 maj 2025

Magara napisał(a)

Tak myślałam, że przy takich potworach wyłamywanie to utopia
Mirka, czy to, że nie wyłamujesz wszystkich wpływa jakoś na kondycję rodków?

Na kondycję rodków raczej nie, natomiast azalie wielkokwiatowe słabiej kwitną, ale może też dlatego że przestałam nawozić je w czerwcu i słabo podlewam, są wielkie, i nie zależy mi już na ich silnym kwitnieniu, z wiekiem mam mniejszą tolerancję na ilość koloru w ogrodzie szczególnie tych jaskrawych i w dużych ilościach
Fajnie by było gdyby można te wielkie krzewy przesadzać w inne miejsca, gdyby były mobilne Nie byłoby nudy i powtarzalności w ogrodzie, co mnie ostatnio dość mocno drażni.
Na szczęście więcej energii i emocji poświęcam ostatnio warzywom, Tu się cały czas coś dzieje
mirkaka 09:14, 16 maj 2025

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, u Ciebie jest zawsze co pooglądać. Ja też bardzo lubię orliki i wciąż dokupuję nowe. W tamtym roku wysiałam z nasion, zakwitł jeden, ale na szczęście jeszcze nie mam takiego. Dzisiaj dokupiłam kolejne. Pozwalam im się rozsiewać, mam jedną bardzo ciekawą siewkę.

Mirusiu, na początku wątku pokazałaś dużo odmian róż. Masz je jeszcze ?

Orlika kupiłam jednego, takiego podwójnego, ale jeszcze nie kwitnie, natomiast pozostałe to siewki które siałam 20 lat temu i trochę nasionek dostałam od Dorotki Miały być białe a są granatowe i kremowe, też piękne

Wiele róż wyleciało z mojego ogrodu bo były chorowite, albo słabo się rozrastały, albo miały za dużo kolców itd Zawsze był jakiś powód