Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:24, 16 maj 2025

Kasya napisał(a)
Niesamowity ten wilczomlecz

sama się nim zachwycam, nie wiem dlaczego tak wyrósł, inne są dużo słabsze
Margo2 11:44, 16 maj 2025

Mirko, dopiero dotarłam do Ciebie.
Rewelacyjny warzywnik.
No i jaki porządek.
Bardzo lubie takie dojrzałe ogrody.
Rodki masz monstrualne. Rewelacyjne to miejsce pod nimi. Moje rosna już 20 lat i mają metr wysokości.
Ale ja nie chcę takich dużych. Zasłoniłyby mi okno
mirkaka 17:00, 16 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Mirko, dopiero dotarłam do Ciebie.
Rewelacyjny warzywnik.
No i jaki porządek.
Bardzo lubie takie dojrzałe ogrody.
Rodki masz monstrualne. Rewelacyjne to miejsce pod nimi. Moje rosna już 20 lat i mają metr wysokości.
Ale ja nie chcę takich dużych. Zasłoniłyby mi okno

Moje trochę więcej niż 20, a Ty swoje tniesz? Może masz jakieś mniejsze odmiany?
Wafel 19:44, 16 maj 2025

Rodki faktycznie rozbiły bank orliki bajeczne, wiosnę masz cudowną, aż żal że zimno i posiedzieć tam nie można, ale chłód może chociaż wydłuży radość z kwitnienia
Alija 23:42, 16 maj 2025

mirkaka napisał(a)
u nas strasznie zimno, maj w tym roku nieciekawy, natomiast roślinki dłużej kwitną

Mayleen zakwitł

Mireczko, on jest niesamowity, zachwyty zostawiam.
Orliki urocze, kukliki również, bardzo je lubię, a różaneczniki największe na całym ogrodowisku.
Eupraksja 18:21, 18 maj 2025

Mirko, cudowny jest Twój ogród, obejrzałam dopiero część, a już zachwytów tyle, że nawet trudno wybrać zdjęcia do zacytowania ☺️ I te obrzeża dwupoziomowe z kostki jak pięknie u Ciebie wyglądają! Miałam takie w poprzednim ogrodzie, ale całkiem przerastały trawą i chwastami, uznałam że pomysł do niczego - a teraz czytam i nie wiem czy dobrze rozumiem, czy „kancikujesz” trawę wzdłuż tej kostki? Nooo, to by tłumaczyło, dlaczego u mnie efekt był marny, myślałam naiwnie, że wystarczy że kosiarka będzie po tej kostce jechać…
tulucy 18:59, 18 maj 2025

Jak zawsze zachwycająco.
Kocham żółte magnolie.
Teraz trzymam kciuki za moją Yellow river, bo przesadziłam ją ze starego ogrodu.

Widziałam ostatnio jakiś filmik w internetach, o ogrzewaniu foliaka. Trochę ulepszony patent że zniczami. Nad zapalonym zniczem ustawiona do góry dnem doniczka, na dwóch cegłach bodajże. Gorące powietrze ze znicza nagrzewało ją i ona dużo dłużej oddawała ciepło. Taki piecyk się zrobił.
Miskantowo 19:15, 18 maj 2025

tulucy napisał(a)
Jak zawsze zachwycająco.
Kocham żółte magnolie.
Teraz trzymam kciuki za moją Yellow river, bo przesadziłam ją ze starego ogrodu.

Widziałam ostatnio jakiś filmik w internetach, o ogrzewaniu foliaka. Trochę ulepszony patent że zniczami. Nad zapalonym zniczem ustawiona do góry dnem doniczka, na dwóch cegłach bodajże. Gorące powietrze ze znicza nagrzewało ją i ona dużo dłużej oddawała ciepło. Taki piecyk się zrobił.

Ja stosuję ten patent nawet bez cegieł. Stawiam na wkładzie do znicza doniczkę odwróconą do gory dnem. Działa o ile doniczka jest spora i ma duży otwór. W ubiegłym roku ustrzegło to moje pomidory przed śmiercią. Na początku czerwca miałam dwie noce z temperaturami -3/-4.
tulucy 20:00, 18 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Ja stosuję ten patent nawet bez cegieł. Stawiam na wkładzie do znicza doniczkę odwróconą do gory dnem. Działa o ile doniczka jest spora i ma duży otwór. W ubiegłym roku ustrzegło to moje pomidory przed śmiercią. Na początku czerwca miałam dwie noce z temperaturami -3/-4.

Ja do tej pory ogrzewalam samymi wkładami, bez doniczki. Też bardzo pomagały utrzymać temperaturę.
Miskantowo 20:31, 18 maj 2025

tulucy napisał(a)

Ja do tej pory ogrzewalam samymi wkładami, bez doniczki. Też bardzo pomagały utrzymać temperaturę.

Pewnie, sam wklad tez bardzo duzo daje.
Ja stosowalam patent „doniczkowy” z jeszcze jednego powodu.
Do mojego foliaka lubi sobie zajrzeć kot sąsiadów.
Przesladowala mnie wizja nocnych wrzaskow tego nieproszonego goscia.
Wyobraźnia podsuwala mi widok zwierzaka pędzacego po okolicy z plonacym ogonem.