Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 16:54, 26 wrz 2025

TAR napisał(a)
Ja tez nie wiem co to za gasienice u Ewy, w googlach mi pokazywalo jako kornik, ale to nie zawsze jest wiarygodne źrodlo. Doradzilam Mospilianem psiknac. U siebie tez musze powtorke zrobic a tak mi sie nie chce

W przyszłym roku planuje zrobic warzywnik skrzyniowy. Zawsze dobrze mi rosla fasolka szparagowa, ogorki, cebula i buraki. Czyli to co jemy. I to planuje posiac. W kastrach posadzilam tydzien temu 6 sadzonek malin karlowych ale zapewniaja dobre plonowanie. Zamowic chce tez karlową jeżyne Dima. Na razie krzaczek dzikiej jezyny za ogrodzeniem daje rade choc czasem musze rywalizowac z innymi "spacerowiczami"
No i nowe truskawki, te juz 3 sezon maja, za rok beda groszki nie truskawki. Plonowanie rewelacyjne. Jeszcze teraz pokazuja sie pojedyncze poźne.
Wiadomo pietruszka, koperek i szczypior. Chce miec minimum tego co jemy.
Moja sasiadka ma znowu obornik kozi do wziecia wiec jak ktos chce przyjechac i sobie troche zaladowac to dajcie znac. Ona chetnie sie pozbedzie. Ja na pewno biore z 10 taczek na poczatek, niech sie przekomposci troche do wiosny zapakuje go do pustej kwaterki na kompost

Ewa musi porównać na zdjęciach co ma u siebie, może się uda. Ciężko mospilanem pryskać jak to siedzi pod korą i w drewnie, może trzeba poszukać i wiosną założyć pułapki feromonowe, jak u nas na trociniarkę.
Szczypiorek mam siedmiolatkę, rewelacyjny, ciągle go mamy, a jemy codziennie na śniadanie.
Ja truskawki sadzę ze swoich sadzonek, bardzo się mnożą.
Mam też San Andreas, teraz jeszcze kwitną ale owoców właściwie nie ma, a jak sdą to po jednej szt i bardzo małe i niesmaczne.
Pietruszkę to mam cały rok, ale mi przypomniałaś że nie wysiałam nowej, ech, pewnie już za późno
Ja mam blisko stadninę koni w Otominie, tam jeździmy z M i ładujemy do worków koński.
Potem składam jak Ty na pryzmie w kompostowniku. Teraz właśnie już wiosenny prawie cały rozłożyłam w warzywniku i przekopałam. Musimy pojechać po nowy, żeby był na wiosnę.
Ja mam już prawie 30 letnie maliny Polana, są późne, ale za to nie mają robali, fajne duże
Jeżynę bezkolcową też mam, ale jakoś mi jej smak nie pasuje

A mnie cebulka słabo rośnie, w tym roku cały sezon chroniłam ją i marchew pod siatką, nie chorowała, ale poszła w cybuch
Warzywnik w skrzyniach na pewno jest estetyczny, długo myślałam żeby taki mieć, w końcu zrezygnowałam, chyba mi wygodniej pielić jak siedzę na ziemi niż się schylać. poza tym w skrzyniach szybciej przesycha, i trzeba częściej podlewać, a u nas susza jest częściej niż deszcze
Joku 20:05, 26 wrz 2025

Dałam tobie krokusy jesienne, ale prawdopodobnie nie zakwitną przynajmniej w tym roku. Kopałam jak leci wsadzając do doniczek pęczki. Jak latem wytrzepałam z suchej ziemi to okazało się że to były drobiazgi. Krokusy kwitną później, u mnie ich jeszcze nie widać, kwiaty wpadają w niebieski odcień, nie we fioletowy, są mniejsze od zimowitów.

PS! Co to znaczy że cebula poszła w cybuch?
LIDKA 20:51, 26 wrz 2025

Dobrze że Jola zapytała o ten cebulowy cybuch bo ja też nie wiem co to jest.

A wstydziłam pytać jako córka ogrodniczki z największym warzywniakiem we wsi
TAR 09:30, 27 wrz 2025

Cybuch to nadmiar tego grubego szczypioru co wyrasta z cebuli. Trzeba to wczesniej wycinac zeby szlo w cebule a nie liscie.
Mirka w moim lesie nie ma miejsca na warzywnik. Za duzo cienia i igiel. A drzew nie wytne. Slonce jest tylko tam gdzie truskawki. Mam ich za duzo. A kregoslup kwiczy przy zbieraniu. Wole podniesione skrzynki. Suszy na razie nie odczuwam. A skrzynkom chce zrobic nawadnianie z rurek woda z beczki.
Nie robie sadzonek z moich. Duzo zabawy i czasu. Kupuje od wielu lat co 3 sezony typu frigo w stalym zrodle u Niewczasa.
mirkaka 12:55, 27 wrz 2025

U mnie w domu rodzice mówili na łodygę z kwiatostanem u cebuli cybuch, haha, jak to różnie jest w zależności od regionu

Jola, nic nie wschodzi, myślałam że te białe są od Ciebie, będę czekać zatem

Lidka, nie ma co się wstydzić

Tar
, dla mnie to nie jest dużo roboty, i tak muszę truskawki na zimę oczyścić, przyciąć i wszystkie wąsy z sadzonkami poucinać, więc wystarczy że je posadzę w nowe miejsce

Mam pytanie do ogrodniczek które mają warzywniaki, czy z czosnku sadzonego wiosną można teraz pobierać ząbki i sadzić na zimę?
Byłam dziś na targu i kupiłam cudne wielkie główki czosnku Harnaś, ale one były takie świeże, i dlatego pytam, czy mogłabym go sadzić gdzieś za 2-3 tyg?
Sonka 14:13, 27 wrz 2025

Jak najbardziej możesz sadzić czosnek za miesiąc, uważam, że teraz jest za wcześnie.
ewsyg 17:10, 27 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Dziś piękne słońce ale bardzo zimno, już jesiennie, porobiłam trochę zdjęć

moje papryki bardzo obrodziły ale słabo dojrzewają, mało słońca było

Faktycznie obrodziły na bogato.

Udało mi się znaleźć dogodne miejsce dla trawy Hakome od Ciebie o bardzo się z tego cieszę. Wreszcie ruszyła i ma ładne kolorki. Dziękuję. Oczywiście inne roślinki też żyją i rosną.
TAR 20:05, 27 wrz 2025

Mirka. Padniesz. Ja truskawki jesienia kosiarka lece. Naprawde mi sie nie chce
I plonuja bez problemu zeby nie bylo. Dzis moja mama sobie pobrala sadzonki. Jeszcze swoich nie kosilam, bo za wczesnie.
ElzbietaFranka 21:43, 27 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
czy wasze zimowity też są takie nietrwałe, moje bardzo szybko się pokładają

pozdrawiam zaglądających

Róże kwitną pełną parą.u mnie też jakby nie jesień.
Tylko Bonica mnie zawiodła, drugie kwitnienie nie za bardzo.
Przeglądałam fotki z zeszłego roku o tej porze była piękna pogoda do 11 listopada
Miskantowo 22:34, 27 wrz 2025

TAR napisał(a)
Mirka. Padniesz. Ja truskawki jesienia kosiarka lece. Naprawde mi sie nie chce
I plonuja bez problemu zeby nie bylo. Dzis moja mama sobie pobrala sadzonki. Jeszcze swoich nie kosilam, bo za wczesnie.

W ubiegłym roku wysłałam Małzona do przycięcia truskawek.
Wrócił po 5 minutach i odmeldował, ze juz skończył.
Zrobił to…podkaszarką.