Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 10:21, 23 paź 2025

basia3012 napisał(a)

Mirko, może nie czekaj do wiosny, teraz pryskaj. Jesień to dla wszystkich grzybów czas wykwitu. Żal byłoby rodka. Twój ogród rodkami stoi.
Za info o rutinoscorbin dziękuję. Mam je u siebie. Zaraz położę po blistrze do kartoników na rano i na wieczór.
Mi lekarz zalecił też 4000 wit D3.
Bądźmy zdrowe, wszystkie.

Wiem, że powinnam teraz pryskać, ale nie wiesz jak bardzo mi się nie chce, u nas już zimno, mokro, nieprzyjemnie, raczej się nie zmuszę do oprysków, jedyne co być może zrobię to wyzbieram opadłe liście, ale na tych zielonych też jest rdza, czytam że żywicielem pośrednim rdzy Rh mogą być świerki, a u mnie rosną 3 serbskie, już wielkie, więc ich nie dam rady opryskać. Zobaczymy wiosną Basiu, ja już się nie przejmuję ogrodem tak jak kiedyś
Monika83 21:14, 23 paź 2025

mirkaka napisał(a)
Dzisiejsze zdjęcia jesiennego ogrodu brzozy bardzo już gubią liście

oczywiście kolory ogrodówek ciemniejsze, nie takie jaskrawe

Mirka u ciebie zawsze jest co podziwać! Piękny ogród i pięknie wybarwiona horta ogrodówka i cudne astry❤️
Dorota321 16:24, 24 paź 2025

Trochę poczytałam i zaskoczyło mnie sadzenie dymki i czosnku teraz. Sadzisz do gruntu? Czy w jakiejś szklarni? Teraz przypominam sobie , że zostawione cebulki czasem nie przemarzają.
mirkaka 16:38, 24 paź 2025

Dorota321 napisał(a)
Trochę poczytałam i zaskoczyło mnie sadzenie dymki i czosnku teraz. Sadzisz do gruntu? Czy w jakiejś szklarni? Teraz przypominam sobie , że zostawione cebulki czasem nie przemarzają.

Sadzę do gruntu, czosnek tak sadziłam w zeszłym roku, udał się, przed zimą wzszedł i miał jakieś kilku cm listki które nie zmarzły, wiosną normalnie ruszył. Cebulki nigdy tak nie sadziłam, ale moja siostra tak, więc też próbuję, podobno lepiej się udaje, zobaczymy Dorotko
mirkaka 16:40, 24 paź 2025

Monika83 napisał(a)
Mirka u ciebie zawsze jest co podziwać! Piękny ogród i pięknie wybarwiona horta ogrodówka i cudne astry❤️

Dzięki Monika Hortka zawsze mnie cieszy jesienią, w sezonie jest nic specjalnego, zwykła różowa, ale jesienią cudna
Joku 17:11, 24 paź 2025

Mnie się już nawet zwykłe różowe hortki zaczęły podobać . Nie do pomyślenia . Jedyne co mnie hamuje przed sadzeniem to ich umiłowanie do wilgoci.
Patrzę po raz kolejny na cytowane obrazki z rabaty. Wygląda zupełnie inaczej niż latem, bardziej widoczne są iglaki. Wtedy dominują róże, kwitnące byliny. Takie jest moje wrażenie.