Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 06:13, 08 lis 2025

nicol21 napisał(a)
Bardzo fajne te widoki ogrodowe.

Miło mi
mirkaka 06:19, 08 lis 2025

Joku napisał(a)
Zbytnio nie widać że jakieś drzewo ubyło z ogrodu. Pewnie pozostałe się rozrosną i zapełnią przestrzeń.
To drzewo o nieco zakrzywionym czubku to też brzoza czy może modrzew?

No wiem, z tej perspektywy jest dobrze
To krzywe drzewo to modrzew, za nim rośnie brzoza, czubek zaczął się odchylać bardzo wcześnie, myślałam że z biegiem lat wyprostuje się Dla mnie to wyglądało tak że coś go uszkodziło i zaczął krzywo rosnąć, a ten od cięcia mówił że on uciekał od brzozy i dlatego się wykrzywił.
Masz już internet?
Kordina 10:19, 08 lis 2025

To była akcja! Takie wysokie drzewo, a ile sprzątania potem Zgadzam się ze zdaniem Joli, że praktycznie nie widać ubytku i to prawda, że ogród to żywa struktura ciągłych zmian
mirkaka 14:04, 08 lis 2025

Tak, zmiany są potrzebne, coś nam nie rośnie w danym miejscu, inne za bardzo się rozrasta.
Ale dzięki temu jest ciekawiej, ja tego potrzebuję, najbardziej męczą mnie te same nasadzenia przez wiele lat, jak np moje rodki, no czasami już nie wyrabiam z ciągle tym samym zestawem kolorów.

Dziś przesadziłam magnolię Sunsation, kilka lat rosła blisko brzozy, jej korzenie były zagłuszone korzeniami brzozy, dosłownie tworzyły korzuch. Teraz będę ją widziała z okien salonu i kuchni
Wycięliśmy też wiśnie zaatakowaną chyba rakiem bakteryjnym bo miała spore wycieki żywicy.
mirkaka 14:11, 08 lis 2025

Ten patyczek to przesadzona magnolia

tu w rogu rosła wiśnia, teraz tam przesadziłam piwonię a między nią a różą posadzone tulipany oznakowane patyczkami, bo zawsze zapomnę gdzie je mam i potem pokiereszuję łopatą.
mirkaka 14:12, 08 lis 2025

EM skosił ostatni raz trawnik Od razu lepiej

TAR 18:01, 08 lis 2025

Podobaja mi sie twoje obrzeża rabat i czastkowy widok z tarasu. I ten piekny mech na kostce. Bardzo to lubie w ogrodach.
TAR 18:09, 08 lis 2025

mirkaka napisał(a)

Pocieszyłaś mnie w sprawie magnolii Wiele lat temu przesadzałam Aleksandrinę, z lepszych warunków na gorsze, właśnie do lasku, niestety ta zamarła po 3 trzech latach dopiero, w pierwszym roku wydawało się że jest dobrze, a potem marniała, ale ona była większa, pewnie dlatego.
Tar, co do brzozy to mam niestety czarne myśli, faceci pokazali mi w drugiej wyciek z jednego miejsca, latem sprawdzałam, wydawało mi się że tylko jedna jest zaatakowana. Podczas cięcia z pnia wypadła jedna, a ile mniejszych wypadło których nikt nie zauważył? Pewnie teraz powędrowały do tych dwóch sąsiednich. Co mam teraz robić? Myślę żeby wyłożyć ten obszar czarną folią, polać może mospilanem? i tak trzymać cały rok, jeśli są jakieś w ziemi to może tak zdechną ?? Wiosną znów pułapki feromonowe. W pobliżu mojej działki rosną inne brzozy, trociniarka będzie miała zawsze żarcie Poza tym żywi się także innymi drzewami. U mnie też była w lilaku, też go musiałam wyciąć. Ponoć nawet w bukach może bytować, a buk to twarde drewno. Już nie mam pomysłu na walkę z tym szkodnikiem

Tez nie mam pomyslu, ja polalam mospilanem, przy wyciekach oderwalam kore i wyciagnelam stamdad kilkanascie malych larw, trudno je zaciukac. A potem standardowo gasnica na szerszenie i osy. Lepem nie bede smarowac. Od marca zaloże pulapki feromonowe.

U sasiadow trociniarka ma sie dobrze, oni nie zwalczaja. Ale jak sa wycieki to szerszenie az obsiadaja takie drzewo. Ja jeszcze probuje. Moze kiedys znajda wynalazek na te paskudy.
Magnolia jesli dostala lepsza miejscowe to na bank ruszy. Ja ogolnie nie mam problemu z przesadzaniem roslin. Klony palmowe tez przesadzam jak im zle w jakims miejscu. W sumie to wszystko przesadzam jak nie trybi Strat nie bylo zbyt wiele.
Joku 18:48, 08 lis 2025

A ja nie lubię przesadzania i bajzlu z tym związanym.
Też sobie pomyślałam o pozostałych brzozach, czy są zdrowe. Mospilanem powtórzyłabym oprysk na wiosnę. On chyba po jakimś czasie się rozkłada.
Na zdjęciach z przesadzoną magnolią są podcięte od dołu tuje, te o których u mnie pisałaś?
mirkaka 07:38, 09 lis 2025

Ja lubię przesadzanie, a bajzel z tym związany wytrzymuję Na wiosnę będzie już ładnie

To nie ta tuja, chociaż pieniek jest widoczny ale odkryłam go pewnie niezamierzenie
Głównie to te tuje

Wiem, że wygląda to średnio, ale musiałam coś zrobić bo bardzo mocna rozrastały się w stronę rabaty. Z drugiej strony jeśli podobają nam się pnie drzew to dlaczego miałyby się nie podobać pnie tui?
Na pierwszym zdjęciu widać obciętą jedną gałąź, muszę to poprawić żeby nie było widać tego prostego cięcia. Te tuje były cięte jakieś trzy lata temu, wtedy po cięciu wyglądały źle, ale z czasem trochę się do tego przyzwyczaiłam a one zaczynają powoli zasłaniać pnie gałązkami z głębi
Wg mnie od góry powinnaś ciąć też,bo będą wysokie, nie zatrzymają się