Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 15:51, 10 cze 2026

Wafel napisał(a)
Kolkwicja to ładny krzew - nie znałam. Fajne pachnące i spójne połączenie piwonii z goździkami Śliczne różyczki, jakie nasycone kolory. Ładnie się komponuje ta z bodziszkiem Ale masz teraz kolorowy ogród, sama radość!

To połączenie wyszło przez przypadek Dzięki Asiu
mirkaka 15:53, 10 cze 2026

Ewa777 napisał(a)
Obejrzałam relacje dziewczyn. Zdjęcia wspaniale oddaja urok Twojego ogrodu, Mireczko.
Szkoda, że nie mogłam z Wami się spotkać. Niestety miałam inne plany, których nie mogłam przełożyć. Może innym razem sie uda.
Rododendrony jak zawsze robia piorunujace wrażenie. Nie dość, że są ogromne, to jeszcze obsypane gęsto kwiatami. Teraz jak widzę dołączają piwonie i róże. Jest czym się cieszyć

Najbardziej wdzięczne są róże, najdłużej kwitną
Dziękuję Ewa, no szkoda że nie mogłaś, ale Twoje zajęcia też były wspaniałe
mirkaka 15:53, 10 cze 2026

TAR napisał(a)
Mirko cudne kadry, czyzbys oblaskawiala aparat?

Nic nie robiłam, zostawiłam na tej nastawie którą Ty zrobiłaś
mirkaka 15:56, 10 cze 2026

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, bardzo lubię Twój ogród. Widzę, że i rysek już kwitnie. Mój podzieliłam i posadziłam na tymczasowe miejsce. Nawet te młode sadzonki wypuściły pędy kwiatowe, ale je oberwałam, nich się wzmocni. W tym roku będę go podziwiać u Ciebie.

No ja bym nigdy nie oberwała pierwszych kwiatów, są takie piękne a sama roślina bardzo ładnie przybiera w masie, jesienią kawałek będzie darowany siostrze
TAR 17:42, 10 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Nic nie robiłam, zostawiłam na tej nastawie którą Ty zrobiłaś

Super wyszly te fotki
ajka 19:35, 10 cze 2026

mirkaka napisał(a)
kolkwicja

Masz przepiękny okaz kolkwicji Pięknie się wkomponował przy tej ławce. Kolkwicja powinna być zdecydowanie bardziej popularna w polskich ogrodach.
mirkaka 06:18, 11 cze 2026

TAR napisał(a)

Super wyszly te fotki

Tylko ta zieleń jest trochę nieprawdziwa, bardziej szara, właśnie w tych automatycznych nastawach mój aparat nie wydobywa soczystej zieleni
mirkaka 06:22, 11 cze 2026

ajka napisał(a)

Masz przepiękny okaz kolkwicji Pięknie się wkomponował przy tej ławce. Kolkwicja powinna być zdecydowanie bardziej popularna w polskich ogrodach.

Mam ją bardzo długo, tnę trochę jak mi jakieś gałęzie za mocno coś zasłaniają. Ona się u mnie albo rozłazi delikatnie rozłogami albo się sieje, bo mam sporo młodych okazów obok, będę je przesadzać do lasku, pod płot w miejsca gdzie tuje mają za ciemno i od 20 lat są karłami
Judith 08:11, 11 cze 2026

Mirko, też patrzę na kolkwicję . U mnie w ogrodzie jest wielki egzemplarz zastany na kupionej działce. Już wtedy była duża i do tego zaniedbana. Przycinałam ja, doprowadziłam do fajnego stanu. Potem ze 2 lata przycinanie mi się omsknęło i wybujała wysoka na tyle, że nie chciało mi się gimnastykować z nożycami. Efekt jest taki, że teraz ma 4 metry wysokości .
Jaki morał z tej przydługiej historii? Jeśli chcesz mieć zwarty krzew (jak teraz) - pilnuj przycinania. A jeśli bukiet na długiej łodydze (to u mnie ) - nie przycinaj .
TAR 09:23, 11 cze 2026

mirkaka napisał(a)

Tylko ta zieleń jest trochę nieprawdziwa, bardziej szara, właśnie w tych automatycznych nastawach mój aparat nie wydobywa soczystej zieleni

Na moim lapku i telefonie ta zielen jest bardzo ok. Naturalna i soczysta ale na pewno nie szara.