Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:47, 11 cze 2026

Judith napisał(a)
Mirko, też patrzę na kolkwicję . U mnie w ogrodzie jest wielki egzemplarz zastany na kupionej działce. Już wtedy była duża i do tego zaniedbana. Przycinałam ja, doprowadziłam do fajnego stanu. Potem ze 2 lata przycinanie mi się omsknęło i wybujała wysoka na tyle, że nie chciało mi się gimnastykować z nożycami. Efekt jest taki, że teraz ma 4 metry wysokości .
Jaki morał z tej przydługiej historii? Jeśli chcesz mieć zwarty krzew (jak teraz) - pilnuj przycinania. A jeśli bukiet na długiej łodydze (to u mnie ) - nie przycinaj .

Ja przycinam tylko te pędy które mi nie pasują, nigdy jej nie cięłam po całości, lubię jej ażurowość i przewieszające się pędy.
Muszę zobaczyć ją u Ciebie Ale 4 m?? u mnie 2-3
TAR 09:56, 11 cze 2026

Pora przeniesc moje kolkwicje w inne miejsce. Niby wiedzialam jak rosna ale posadzilam je w idiotycznym miejscu.
Na szczescie mam gdzie posadzic by mogly byc tez takie piekne i kwitnace. Swoja droga to pancerniaki. Moja jedna zdeptana, przypadkowo skoszona. Nie poddala sie i rosnie. A wsadzalam 10 cm pikutka. Podobnie rzecz ma sie z wiazami JH
mirkaka 11:08, 11 cze 2026

TAR napisał(a)
Pora przeniesc moje kolkwicje w inne miejsce. Niby wiedzialam jak rosna ale posadzilam je w idiotycznym miejscu.
Na szczescie mam gdzie posadzic by mogly byc tez takie piekne i kwitnace. Swoja droga to pancerniaki. Moja jedna zdeptana, przypadkowo skoszona. Nie poddala sie i rosnie. A wsadzalam 10 cm pikutka. Podobnie rzecz ma sie z wiazami JH

Tak, pancerna roślina, u mnie rośnie pod brzozą, czasami tylko dostanie wody jak coś w pobliżu podleję, a tak sama sobie radzi, i jest śliczna Wiązów nie mam i nie mogę się na ich temat wypowiedzieć, ale ostatnio u Basi czytałam że jej wiąz zaatakowała jakaś holenderska choroba wiązów, cały usechł
TAR 12:36, 11 cze 2026

Uuu niefajno, JH to wiazy polne, do tej pory moim nigdy nic nie dolegalo. Poza przedziorkami. Wystarczalo wtedy kilka razy woda je polac i odbijaly. Nie lubia tez ani za bardzo mokro ani za sucho. Szybko pokazuja, ze cos im nie pasuje.
Kordina 19:41, 11 cze 2026

Bezcenne - nowe spojrzenia na cudny, bajkowy ogród
sylwia_slomc... 13:44, 12 cze 2026

mirkaka napisał(a)
U Vity piwonie strajkują, u mnie uginają się od kwiatów, nie wiem dlaczego, nic z nimi nie robię

Piwonie potrzebują sporo światła i najbardziej lubią rosnąć jak mają miejsce wokół. Jeśli w sąsiedztwie mają drzewa lub większe krzewy tracą na kwitnieniu mocno. Sprawdzone na moich
TAR 15:19, 12 cze 2026

Piwonie posadzilam w zeszlym roku, kwitnie tylko jedna biala, jest posadzona pomiedzy dereniem a kalina Inne, te co nie kwitna maja luz. Wiec to chyba nie to Sylwia. Ja obstawiam, ze moge miec je posadzone zbyt głeboko. Bardzo lubie piwonie. Szczegolnie to pachnace ogrodowe. Żadne wyfikane.
TAR 16:00, 12 cze 2026

Mirko poszukalam fotek tej mojej Katsury i to wygladalo mniej wiecej tak:

Katsura wczesna wiosna

Ta sama Katsura teraz w słoncu starszy egzemplarz

i Katsura młodziak, posadzona w polcieniu/cieniu

sylwia_slomc... 16:04, 12 cze 2026

TAR napisał(a)
Piwonie posadzilam w zeszlym roku, kwitnie tylko jedna biala, jest posadzona pomiedzy dereniem a kalina Inne, te co nie kwitna maja luz. Wiec to chyba nie to Sylwia. Ja obstawiam, ze moge miec je posadzone zbyt głeboko. Bardzo lubie piwonie. Szczegolnie to pachnace ogrodowe. Żadne wyfikane.

Ja sadzę tak na 2-3 cm ziemi nad kiełkiem.
TAR 16:12, 12 cze 2026

To moje stanowczo za gleboko posadzone, musze wszystkie podniesc. Dzieki Sylwuś.