Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Dorota123 01:23, 13 lut 2017

mirkaka napisał(a)

Dorotko, ja mam tak jak Ty. Co roku obiecuję sobie że już żadnej róży nie kupię, i jakoś mi te postanowienia nie wychodzą Też kombinuję co wyrzucić aby zmieścić kolejną różę. Na razie nic nie zamówiłam
Błekitny Anioł jest piękny, też go mam
Ja jednak boję się prowadzić róże z tam mocno rosnącymi powojnikami, boję się że mi je zagłuszą ? Ale może się mylę? Myślę nad tym Twoim pomysłem,bo mi zabiłaś nim ćwieka
U Ciebie Charles Austin pięknie rośnie, mój wypuścił kilka długich batów, na wiosnę będę próbować je kulkować jeśli nie przemarzną
Zawsze można powyłamywać kilka młodych pędów clematisowi na wiosnę, żeby nie był zbyt ekspansywny. Myślę, że ta róża i Błękitny Anioł stworzą udany duet.
Charles Austin u mnie też ma bardzo długie pędy. Myślę że ze 3m mają, są dość sztywne, ale może uda się je przygiąć na wiosnę.
mirkaka 05:36, 14 lut 2017

Dorota123 napisał(a)
Zawsze można powyłamywać kilka młodych pędów clematisowi na wiosnę, żeby nie był zbyt ekspansywny. Myślę, że ta róża i Błękitny Anioł stworzą udany duet.
Charles Austin u mnie też ma bardzo długie pędy. Myślę że ze 3m mają, są dość sztywne, ale może uda się je przygiąć na wiosnę.

Cz u Ciebie Charles Austin rośnie obok Elfe?
Też ją mam i kulkowałam w zeszłym roku ale ona jakoś nie odpowiedziała na to, mimo że to róża pnąca. Teraz też ma kilka batów i zastanawiam się czy kulkować czy skrócić? Jeśli masz Elfe to napisz co z nią robiłaś i co będziesz robić.
Charles Austin u mnie też ze 3m ma pędy, gdyby udało się je trochę przygiąć to byłoby wspaniale, on u mnie pięknie wypuścił boczne z takiego przygiętego pędu
katel 20:38, 14 lut 2017

Mirko jak tylko Ci zaczną siewki z ziemi wyłazić rób fotki i wstawiaj - na pocieszenie dla nas
00:02, 15 lut 2017
Mirko ślicznie dziękuję za odpowiedzi,oj zadałam tych pytań No i uszykowałam następne.

Ze wszystkich róż obrywasz listki?
W jaki sposób nawozisz granulowanym obornikiem? Dajesz go pod krzak róży i mieszasz z ziemią czy zalewasz go wodą i tym podlewasz?

Moje 'Ingrid Bergman' miałam kilka lat.Na jednej porobiły się jakby guzy na najgrubszych gałęziach.Jak odkopałam ziemię to były takie Wykopałam ją.
Sadzone były tak jak napisałaś.Kupiłam je od naszego szkółkarza,który różami zajmował się od wielu,wielu lat.Rosły lata u mnie.Aż przyszły duże mrozy bez śniegu.Może jakbym porobiła większe kopczyki,owinęła je flizeliną...a przede wszystkim dała im dłuższy czas na odbicie.Muszę zajrzeć w zdjęcia ile lat były.
Potem kupiłam...róże pienne.Owijałam górę flizeliną,dół kopczykowałam.Te też zmarzły ;( Być może,że coś źle robiłam...
Teraz mam trzecie podejście.Róże mają wysokie kopczyki.Zobaczymy wiosną.
Będę do Ciebie zaglądać i się doinformowywać jeśli pozwolisz.A przede wszystkim nasycać oczy Twoimi królowymi

Prowadnice do węża mają tulejkę ale bez łożysk.Tulejka ma większy przekrój od tej części na której się obraca.Pod wpływem siły tulejka się obraca,wąż jest przesuwany beż szwanku dla roślin

mirkaka 13:36, 15 lut 2017

Aniaaa napisał(a)
Mirko ślicznie dziękuję za odpowiedzi,oj zadałam tych pytań No i uszykowałam następne.

Ze wszystkich róż obrywasz listki?
W jaki sposób nawozisz granulowanym obornikiem? Dajesz go pod krzak róży i mieszasz z ziemią czy zalewasz go wodą i tym podlewasz?

Moje 'Ingrid Bergman' miałam kilka lat.Na jednej porobiły się jakby guzy na najgrubszych gałęziach.Jak odkopałam ziemię to były takie Wykopałam ją.
Sadzone były tak jak napisałaś.Kupiłam je od naszego szkółkarza,który różami zajmował się od wielu,wielu lat.Rosły lata u mnie.Aż przyszły duże mrozy bez śniegu.Może jakbym porobiła większe kopczyki,owinęła je flizeliną...a przede wszystkim dała im dłuższy czas na odbicie.Muszę zajrzeć w zdjęcia ile lat były.
Potem kupiłam...róże pienne.Owijałam górę flizeliną,dół kopczykowałam.Te też zmarzły ;( Być może,że coś źle robiłam...
Teraz mam trzecie podejście.Róże mają wysokie kopczyki.Zobaczymy wiosną.
Będę do Ciebie zaglądać i się doinformowywać jeśli pozwolisz.A przede wszystkim nasycać oczy Twoimi królowymi

Prowadnice do węża mają tulejkę ale bez łożysk.Tulejka ma większy przekrój od tej części na której się obraca.Pod wpływem siły tulejka się obraca,wąż jest przesuwany beż szwanku dla roślin

Tak, ze wszystkich róż obrywam liście. Czyli z ponad 50 szt
Obornik granulowany rozsiewam po krzak, ok 1-2 garści. Czasami mieszam z ziemią czasami nie. Jak mi się chce

Róże pienne w łagodne zimy mogą przezimować, ale jak przyjdzie ostra to raczej nie mają szans. Jest taki sposób aby posadzić ją do ziemi pod kątem ok 45 st i przypalikować na prosto, a na zimę odwiązać od palika i przygiąć do ziemi i obsypać ziemią. Podobno wtedy przezimują. Ja tego wcześnie nie wiedziałam i owijałam jak Ty włókniną. Też mi wymarzły. Postanowiłam już więcej piennych nie kupować. Za dużo z nimi zachodu.
Za opis prowadnicy dziękuję. Chcę spróbować coś takiego zrobić
mirkaka 13:43, 15 lut 2017

katel napisał(a)
Mirko jak tylko Ci zaczną siewki z ziemi wyłazić rób fotki i wstawiaj - na pocieszenie dla nas

Nie wiem o jakich siewkach piszesz ale właśnie wczoraj wysiałam stipę i szałwię

mirkaka 13:47, 15 lut 2017

No i zdjęcie Vandy, wreszcie zakwitła dwa ostatnie pąki zasychają, nie wiem dlaczego ? może za rzadko ją nawadniam?

katel 14:56, 15 lut 2017

mirkaka napisał(a)

Nie wiem o jakich siewkach piszesz ale właśnie wczoraj wysiałam stipę i szałwię

No właśnie o tych! Nie wiem już u kogo na wątku ale gdzieś się pochwaliłaś, że wysiałaś a tu jeszcze niespodzianka bo zaprezentowałaś jak zdobyć darmową szklarenkę i jednocześnie wykorzystać odpady .
Ja zachęcona zeszłorocznymi widokami u Ciebie kupiłam nasionka Luny i też niedługo będę wysiewała
agnieszka_m 15:22, 15 lut 2017

Fajny pomysł z wytloczkami po jajach
Ja wysiewam w pojemnikach na ciasto fajnie robią za szklarenkę
Wysiałam dzisiaj szałwię kolorową naparstnice
bogumila 15:44, 15 lut 2017

Podziwiam nasionkowe wysiewy...pozdrawiam.