Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Ewa777 23:37, 17 kwi 2020

Sucho u nas bardzo. Ja podlewam, nie mogę patrzeć jak rośliny mdleją.

Fajną masz tę łączkę szafirkową
Joku 12:05, 18 kwi 2020

Mirka z moich obserwacji marzanka ma swój szczyt wtedy kiedy kwitnie, później traci na objętości. Ładne dywany z niej ma Magnolia - nie ma swojego wątku, czasem pisze tu i ówdzie. Może ją popytaj (napisz pryw. wiad.). Niemniej jednak bardzo ją lubię i chciałabym żeby ten dywan był trwalszy. U mnie jednak rośnie w dość spartańskich warunkach i za bardzo o nią nie dbam. Potrafi wrosnąć w sąsiednie nasadzenia.
ryska 22:07, 18 kwi 2020

mirkaka napisał(a)

To maleństwo na razie niezawodne

jakieś szachownice, pojedyncze cebulki zapodziane gdzieś pomiędzy tulipany albo lilie

O łał chcę taką samą donicę. A raczej zawartość tak sobie posadzić i wyhodować bujnie.
Ta szachownica to jak Michajłowskiego wygląda.
Piękna
Łany szafirków tez zjawiskowe.
Bujna wiosna u Ciebie.
mirkaka 09:19, 20 kwi 2020

Ewa777 napisał(a)
Sucho u nas bardzo. Ja podlewam, nie mogę patrzeć jak rośliny mdleją.

Fajną masz tę łączkę szafirkową

Ja też podlewam, co będzie jak wodę zaczną ograniczać?? Mój ogród raczej taki co ma większość roślin wodolubnych.
Szafirki rozrastają się bardzo, aż za bardzo
Sonka 09:20, 20 kwi 2020

-Co to takiego na ostatnim zdjęciu? wyglaąda jak mózg.

Mirko moim ogrodowym hortensjom zmarzły wszystkie paczki, o dotknięciu kruszą się i opadają. Mam pytanie, czy powinnam obciąc te patyki? Od dołu, z korzenia wysrastaja nowe pędy.
To czerwone prześliczne, tulipanki też. U mnie magnolia nie zmarzła, chyba,ze dzisiaj w nocy.
mirkaka 09:21, 20 kwi 2020

Joku napisał(a)
Mirka z moich obserwacji marzanka ma swój szczyt wtedy kiedy kwitnie, później traci na objętości. Ładne dywany z niej ma Magnolia - nie ma swojego wątku, czasem pisze tu i ówdzie. Może ją popytaj (napisz pryw. wiad.). Niemniej jednak bardzo ją lubię i chciałabym żeby ten dywan był trwalszy. U mnie jednak rośnie w dość spartańskich warunkach i za bardzo o nią nie dbam. Potrafi wrosnąć w sąsiednie nasadzenia.

Moja może wrastać w inne rośliny, jest tam posadzona celowo, żeby zazieleniła miejsca bardzo suche, i na razie tak się dzieje Oby nie zagłuszyła innych roślin.
mirkaka 09:28, 20 kwi 2020

ryska napisał(a)

O łał chcę taką samą donicę. A raczej zawartość tak sobie posadzić i wyhodować bujnie.
Ta szachownica to jak Michajłowskiego wygląda.
Piękna
Łany szafirków tez zjawiskowe.
Bujna wiosna u Ciebie.

To zwykła skalnica, kupiłam w zeszłym roku wiosną dwie sadzonki, jedną dosadziłam do rojników, drugą posadziłam samą, i tak się pięknie ta samotna rozrosła. Całą zimę spędziła na zewnątrz. Ciekawe jak dalej będzie rosła, czy będę musiała jej zmienić donicę, czy zacznie się z niej wylewać
Czy szachownice zostawia się na zimę czy trzeba wykopywać?
mirkaka 09:37, 20 kwi 2020

Sonka napisał(a)
-Co to takiego na ostatnim zdjęciu? wyglaąda jak mózg.

Mirko moim ogrodowym hortensjom zmarzły wszystkie paczki, o dotknięciu kruszą się i opadają. Mam pytanie, czy powinnam obciąc te patyki? Od dołu, z korzenia wysrastaja nowe pędy.
To czerwone prześliczne, tulipanki też. U mnie magnolia nie zmarzła, chyba,ze dzisiaj w nocy.

Krysiu, u mnie podobnie z hortensjami ogrodowymi. Ja jeszcze teraz czekam z obcinaniem aż będę miała pewność które pąki są martwe. Potem obetnę wszystkie łodygi aż do żywych ładnych pąków. Też się kruszą, niektóre są całkiem brązowe i martwe, ale niektóre jakby wypuszczają coś zielonego ze środka, dlatego jeszcze czekam.
Szkoda, u mnie takiej pogody nie było odkąd pamiętam, zima bardzo ciepła a wiosna masakra. Dla ogrodówek to najgorszy scenariusz. Trzeba się pogodzić z brakiem lub słabym kwitnieniem.

MÓzg to pęd rabarbaru pięciopalczastego

Ja mam dwie młode magnolie, jedna posadzona w zaciszu i będzie miała pierwszy kwiat, żółty nie zmarzła, ale ta druga rośnie w lasku, tam jest jednak zimniej, wieje wiatr, ta wygląda żle ale i tak jeszcze ciągle mam nadzieję że choć jeden kwiatek zobaczę
Gardener27 20:20, 20 kwi 2020

Wiosenne przymrozki są niebezpieczne, u Ciebie wszystko wcześnie startuje tym większe ryzyko ... żal tych hortensji.

U mnie wody jeszcze nie ograniczają ale słyszę że będzie w tym roku słabo z opadami, kolejny sezon gdzie trzeba walczyć o rośliny się zapowiada.

U mnie geranium Rozanne świetnie radzi sobie na patelni, reszta odmian w pełnym słońcu i bez wody marnieje w oczach.

Piękna Twoja wiosna ale czekam jak zawsze na spektakl rh.

Piwonia majowa ... muszę zapisać, trzeba nabyć.
paniprzyroda 21:19, 20 kwi 2020

Mireczko, zaskoczona jestem marzanką, super rośnie, musi jej wybitnie stanowisko pasować. U mnie nigdy nie wyszła poza rabatkę, na której rosła. Skalnice miałam na skalniaku w różnych kolorach. Stosunkowo łatwo zrobić z nich nowe sadzonki. Po kwitnieniu przycinałam je nożyczkami To dobry pomysł na wolne donice
Szachownica zimuje u mnie bez wykopywania, przyrasta może nie błyskawicznie, ale jednak.