Na Mazowszu nie odważyłabym się już ciąć bukszpanów. Jeszcze w przyszłym tygodniu ma być -6, -7 więc poczekam ale zazdroszczę
Tez nie będę żałować jeśli ćma znowu się przypałęta, trudno
Ile ja już buksów wywaliłam, w tym ogromne ponad 20-letnie. Nie żałuję. Te kolejne tez wywalę , tylko ta ilość pracy mnie przeraża.
Ja idę spać i o20.30, kot na mnie leży i przysypiam .
Powiem ci , że suchodrzew mnie zachwyca. We Wrocławiu pełno żywopłotów z nich, wywalili buksy i je posadzili. Jest zamiennik, tym bardziej że liści nie gubi, pozdrawiam
Miałam kiedyż suchodrzew, czasami był piękny całą zimę, czasami przemarzł, ale on rośnie podobnie do irgi, nie wyobrażam sobie że można zrobić z niego kulki
Witaj Mirko. Bukszpany przycięte jużu Ciebie. Ja swoje obcięłam latem, teraz dopiero w czerwcu przytnę, jak puszczą nowe przyrosty. U mnie jeszcze zimno, w ogrodzie nie działam. Czekam na cieplejsze dni. Podziwiam Twoje ciemierniki, przepięknie kwitną, nie widać szkód po zimie. Moim pogniły pod śniegiem kwiatki i wszystkie pogniecione przez tę zimową ciężką białą kołdrę. Co do zastępstwa po bukszpanach, nie wiem czym bym zastąpiła niskie żywopłoty u mnie. Muszę poszukać, jakie odmiany cisów mogłyby być. Suchodrzew na pewno u mnie by zmarzł. Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia.
Bukszpany bym zastąpił berberysami kulistymi - bordowymi, żółtymi, brązowymi, zielonymi. Na jesień pięknie się wybarwiają i raczej nie chorują. Mirko kule super są.