Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

kami 18:13, 28 lut 2021

jak tam u Ciebie musi byś ciepło, takie ciemierniki w kwiatach!!!
jolanka 18:22, 28 lut 2021

Na Mazowszu nie odważyłabym się już ciąć bukszpanów. Jeszcze w przyszłym tygodniu ma być -6, -7 więc poczekam ale zazdroszczę
Tez nie będę żałować jeśli ćma znowu się przypałęta, trudno
Milka 07:37, 01 mar 2021

mirkaka napisał(a)

No widzę,że mamy podobny stosunek do buksów. Ja nie będę się nad nimi rozczulać i ich ratować. Zresztą już wyrzuciłam jesienią kilka kul zaatakowanych przez grzyba. Walczyłam z nimi tyle lat, nic to nie dawało. Wszystkie chore wywaliłam, a miałam już piękne i wielki kule. Te jak zachorują też wylecą Trudno

Irenko ja ostatnio wstaję o 4. Jakoś nie mogę dospać dłużej. Ale spać idę koło 21.
Pozdrawiam

Ile ja już buksów wywaliłam, w tym ogromne ponad 20-letnie. Nie żałuję. Te kolejne tez wywalę , tylko ta ilość pracy mnie przeraża.
Ja idę spać i o20.30, kot na mnie leży i przysypiam .
Powiem ci , że suchodrzew mnie zachwyca. We Wrocławiu pełno żywopłotów z nich, wywalili buksy i je posadzili. Jest zamiennik, tym bardziej że liści nie gubi, pozdrawiam
Alija 18:04, 01 mar 2021

Suchodrzew bardzo ładny, ale czy nie będzie przemarzał? To znaczy zależy w jakiej części Polski.
mirkaka 18:18, 01 mar 2021

kami napisał(a)
jak tam u Ciebie musi byś ciepło, takie ciemierniki w kwiatach!!!

A skąd, zimno, ciemierniki wypuściły kwiaty jeszcze w zeszłym roku
To te zwykłe kwitną, te szlachetniejsze mają dopiero nisko pąki
mirkaka 18:20, 01 mar 2021

jolanka napisał(a)
Na Mazowszu nie odważyłabym się już ciąć bukszpanów. Jeszcze w przyszłym tygodniu ma być -6, -7 więc poczekam ale zazdroszczę
Tez nie będę żałować jeśli ćma znowu się przypałęta, trudno

Jolu, 4 przycięłam, 4 czekają Cięłam i teraz się boję że zmarzną, ale jak już zaczęłam to nie mogłam się powstrzymać
mirkaka 18:33, 01 mar 2021

Milka napisał(a)

Ile ja już buksów wywaliłam, w tym ogromne ponad 20-letnie. Nie żałuję. Te kolejne tez wywalę , tylko ta ilość pracy mnie przeraża.
Ja idę spać i o20.30, kot na mnie leży i przysypiam .
Powiem ci , że suchodrzew mnie zachwyca. We Wrocławiu pełno żywopłotów z nich, wywalili buksy i je posadzili. Jest zamiennik, tym bardziej że liści nie gubi, pozdrawiam

Miałam kiedyż suchodrzew, czasami był piękny całą zimę, czasami przemarzł, ale on rośnie podobnie do irgi, nie wyobrażam sobie że można zrobić z niego kulki
Rumianka 18:37, 01 mar 2021

Ja też mam suchodrzew, ale on rośnie raczej plaskato...
beamilusia 12:32, 03 mar 2021

Witaj Mirko. Bukszpany przycięte jużu Ciebie. Ja swoje obcięłam latem, teraz dopiero w czerwcu przytnę, jak puszczą nowe przyrosty. U mnie jeszcze zimno, w ogrodzie nie działam. Czekam na cieplejsze dni. Podziwiam Twoje ciemierniki, przepięknie kwitną, nie widać szkód po zimie. Moim pogniły pod śniegiem kwiatki i wszystkie pogniecione przez tę zimową ciężką białą kołdrę. Co do zastępstwa po bukszpanach, nie wiem czym bym zastąpiła niskie żywopłoty u mnie. Muszę poszukać, jakie odmiany cisów mogłyby być. Suchodrzew na pewno u mnie by zmarzł. Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia.
zbigniew_gazda 14:30, 03 mar 2021

Bukszpany bym zastąpił berberysami kulistymi - bordowymi, żółtymi, brązowymi, zielonymi. Na jesień pięknie się wybarwiają i raczej nie chorują.
Mirko kule super są.