Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Iwona100 18:35, 11 mar 2022

Odnośnie drzew na przesłonę ,to może pomyśl o śliwie wiśniowej Nigra albo Pissardi.Oczywiście, jeśli chciałabyś taki kolor drzewa. U Kasi / Ogrodowe marzenie Mrokasi / na str. 1815 pokazane jest ,jak jej szybko urosła. Ja też mam Nigrę i posadziłam ją ,żeby zasłonić dom sąsiada.
mirkaka 10:05, 12 mar 2022

Iwona100 napisał(a)
Odnośnie drzew na przesłonę ,to może pomyśl o śliwie wiśniowej Nigra albo Pissardi.Oczywiście, jeśli chciałabyś taki kolor drzewa. U Kasi / Ogrodowe marzenie Mrokasi / na str. 1815 pokazane jest ,jak jej szybko urosła. Ja też mam Nigrę i posadziłam ją ,żeby zasłonić dom sąsiada.

Dziękuję za radę
Byłam, widziałam, pięknie rośnie. Trochę poczytałam o nich, to piękne drzewka ale młode przyrosty podatne są na atak mszyc, więc zastanawiam się, bo mam zwykłą śliwę owocową i czereśnie i są bardzo atakowane u mnie przez mszyce, więc i ta pewnie będzie atakowana
mirkaka 10:08, 12 mar 2022

Rumianka napisał(a)
Moje dęby mają pełnić rolę ozdobną, czyli po jednym po bokach domu. Natomiast na rabacie obok okienka (po obu stronach) planuję posadzić ambrowce, lub parocję perską kolumnową...o ile to wszystko uda mi się kupić.

Piszesz o dużych dębach Green Pillar, otóż w ubiegłym roku widziałam duże w ogromnych donicach w ogrodnictwie w Chwaszczynie. Kosztowały też nie mało, bo 400,- zł jedno drzewko...Dla mnie to za drogo, wolę mniejsze sadzonki i poczekać.

Jeszcze nie robiłam polowania zakupowego, ale niebawem trzeba się rozglądać.

To prawda że są drogie, ja widziałam takie po 300 zł, o tych myślałam. Ja chcę się zdecydować na większe, żeby od razu mieć jakąś przesłonę. Może tylko jedno mi wystarczy. Jak już wiosna zawita na dobre to zacznę bardziej obserwować to moje miejsce, na razie myślę
mirkaka 10:09, 12 mar 2022

Milka napisał(a)

Jakie piękne i jaka pasja

Dziękuję Irenko
Iwona100 10:59, 13 mar 2022

mirkaka napisał(a)

Dziękuję za radę
Byłam, widziałam, pięknie rośnie. Trochę poczytałam o nich, to piękne drzewka ale młode przyrosty podatne są na atak mszyc, więc zastanawiam się, bo mam zwykłą śliwę owocową i czereśnie i są bardzo atakowane u mnie przez mszyce, więc i ta pewnie będzie atakowana

Ok. Rozumiem.
Ewa777 08:51, 14 mar 2022

Mirka, widzę, że już wybrane masz drzewka. Dąb Green Pillar mi tez się podoba
W Nowych Ogrodach widziała przepiękne Amonogawy. Aż myślę gdzie je wcisnąć
Alija 14:59, 14 mar 2022

Akwarium zachwycające, prawdziwy podwodny ogród, cudny. Mój mąż lubi rybki i mamy akwarium, ale takie zupełnie zwyczajne. Budki lęgowe również mamy, w ubiegłym roku w jednej z nich zagieździły się szerszenie. Oczywiście nie wiedzieliśmy o tym i dziwiliśmy się, dlaczego w tej jednej nie ma żadnych ptaków. Szerszenie zostały zlikwidowane przez strażaków, ale wcześniej przytrafiła się bardzo przykra sytuacja, mąż został użądlony i miał wstrząs anafilaktyczny, na szczęście skończyło się na przyjeździe pogotowia i jednej nocy w szpitalu.
Pozdrawiam.
Ewa777 17:58, 14 mar 2022

Joku napisał(a)
Mirka ty jak się za coś zabierzesz to ma to ręce i nogi . Normalnie oczy z orbit wychodzą. Podwodne rabaty, jeszcze takich nie widziałam. Wcale się nie dziwę że ogród był w odstawce. Ja na samo gapienie się straciłabym kupę czasu.
Na Vicie Chwaszczyno zrobiło duuuże wrażenie, a właściwie niewiele tam jeszcze było. Ja trochę ją hamowałam . Jak będziemy następnym razem się wybierać to dam znać. Byłaś u nich w Garczu? Mnie zawsze urzeka tamtejszy krajobraz z jeziorem w tle.

Nie byłam w Garczu. Widze, że ładnie położony i to niedaleko mnie. Czy maja tam takie bogactwo roslin jak w Chwaszczynie?

Przepiekne akwarium Mirko. Też miałam akwarium przez kilkanaście lat
Joku 21:07, 14 mar 2022

W Garczu jest duuużo więcej bo to szkółka, ale dominują krzewy, drzewa w sporych ilościach. Bylin trochę też mają. Hortensje też.
Milka 07:24, 15 mar 2022

mirkaka napisał(a)

Dwa Green Pilar kupiłam jesienią, ale to malizny takie metrowe, posadzone w moim lasku pod płotem, o kolejnych myślę, żeby kupić jak największe i posadzić jako optyczną przesłonę, bo mi za płotem blok budują, i będę się czuła obserwowana
Ale ciągle się jeszcze nie zdecydowałam, dziś czytam że liście dębu długo leżą na rabacie i nie wyglądają ładnie, długo się rozkładają, a ja Małgosiu nie jestem taka chętna do grabienia swoich rabat Lubię zostawiać liście, głównie brzóz, na rabatach, niech się tam rozkładają
No i mam teraz zagwozdkę.
Może zdecyduję się na Amanogawę kolumnową? Nie wiem co robić, myślę ciągle..

A ambrowce kolumnowe lub tulipanowiec? ładnie liście się rozkładają. Są też miłorzęby kolumnowe
Liście z dębu i orzechu nijak się u mnie nie rozkładają, czekam 2 lata, a potem nie wytrzymuję i zbieram je.