Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 13:48, 02 mar 2022

Agania napisał(a)
Cześć Mira, ja też napiszę że z utęsknieniem czekam na rodkowo azaliowe i hortensjowe szaleństwo u Ciebie
Puszkinie faktycznie maleńkie ja nie znalazłabym ich w swoich zaroślach
Ptasie trele wiosennie cieszą, super że macie budki i mieszkańców, zasiedleńców i w tym roku Wam życzę
Teraz układam się do snu i jakieś puchukiwania nocne słyszę
Ciemiernikom przecięłam liście a tu mrozik w nocy jest.
Przycięłam bluszcza, musi się znowu chwycić tynku, ogród do remontu będziemy robić u chyba nie będzie co pokazywać.
Napisałam coś dla ciebie u mnie, zapraszam
Infekcje i u nas.

Ja jednak zdecydowałam jeszcze trochę poczekać z liśćmi ciemierników,
Pochukiwania to może jakaś sowa?
Jak to ogród do remontu? Co zamierzasz robić? A.. basen zdaje się ?
Agania 14:21, 02 mar 2022

Mira wykonawcy zdewastowali trawnik obrzeża przy podjeździe,
jesienią będąc w szpitalu tego nie widziałam, spadł śnieg
jak wróciłam długo nie byłam tego świadoma.

A basen swoja drogą jak finanse pozwolą.

Podejrzewam puszczyka u nas
Anusia2 16:30, 02 mar 2022

Wracajcie do zdrowia ja też lekko podziębiona jestem. Na razie zrobiłam lekki ogar. Przyszedł mróz, więc tak czy inaczej przystopowałam na chwilę. Mojemu ciemiernikowi jeszcze nie przycinałam liści.
Ewa777 19:04, 02 mar 2022

Mirko, życze Wam zdrówka
Fajnie mieć takie budki lęgowe. Będziesz mogła obserwować ptaszki cały rok
basia3012 20:08, 02 mar 2022

mirkaka napisał(a)

U nas jakieś -3-5
Wspaniale że już coś zaczęłaś robić, powolutku i do przodu W jakich odległościach posadzisz krzaczki od siebie?

Mirko, w jednym miejscu planuję grupę rh i posadzę tam 3 sztuki, tzn. w środku Catawbience Grandiflorum i po bokach Rasputiny, po 1 szt.
W pozostałe miejsca na rh planuję posadzić po 1 szt.

CG od Rasputinów będzie ok 120 cm. Właśnie na te trzy rh już doły wykopałam.
CG rośnie duży ale Rasputiny mniejsze. Rasputiny mam od roku, rosną przy oczku. Zabiorę je stamtąd.

Chciałabym trochę pokopać kolejne doły ale brak czasu na tą przyjemność. Opieka nad wnukami zajmuje mi prawie cały dzień.
Ale wkrótce weekend, może znowu pokopię.

Wiesz Mirko, obcięcie listków ciemiernikom sprawiło, że nie tylko one się odsłoniły ale też chyba szybciej poszły w górę. No i zauważyłam kilka sztuk ze zwieszonymi kwiatkami. Chyba zmarzły.
mirkaka 06:22, 03 mar 2022

Agania napisał(a)
Mira wykonawcy zdewastowali trawnik obrzeża przy podjeździe,
jesienią będąc w szpitalu tego nie widziałam, spadł śnieg
jak wróciłam długo nie byłam tego świadoma.

A basen swoja drogą jak finanse pozwolą.

Podejrzewam puszczyka u nas

Remontu ogrodu i ja się boję, chcieliśmy sobie zamontować pompę ciepła głębinową, ale jak wykonawca powiedział ile otworów musi zrobić i jaka to będzie dewastacja ogrodu to teraz siedzimy i myślimy czy to warto, może tylko na powietrzną się zdecydujemy
mirkaka 06:24, 03 mar 2022

Anusia2 napisał(a)
Wracajcie do zdrowia ja też lekko podziębiona jestem. Na razie zrobiłam lekki ogar. Przyszedł mróz, więc tak czy inaczej przystopowałam na chwilę. Mojemu ciemiernikowi jeszcze nie przycinałam liści.

Wracamy , ja już właściwie zdrowa, reszta rodziny też, tylko eM jeszcze ma katar ale on najpóźniej załapał to od nas
mirkaka 06:25, 03 mar 2022

Ewa777 napisał(a)
Mirko, życze Wam zdrówka
Fajnie mieć takie budki lęgowe. Będziesz mogła obserwować ptaszki cały rok

Bardzo fajnie , polecam, chociaż jedną
mirkaka 07:15, 03 mar 2022

basia3012 napisał(a)

Mirko, w jednym miejscu planuję grupę rh i posadzę tam 3 sztuki, tzn. w środku Catawbience Grandiflorum i po bokach Rasputiny, po 1 szt.
W pozostałe miejsca na rh planuję posadzić po 1 szt.

CG od Rasputinów będzie ok 120 cm. Właśnie na te trzy rh już doły wykopałam.
CG rośnie duży ale Rasputiny mniejsze. Rasputiny mam od roku, rosną przy oczku. Zabiorę je stamtąd.

Chciałabym trochę pokopać kolejne doły ale brak czasu na tą przyjemność. Opieka nad wnukami zajmuje mi prawie cały dzień.
Ale wkrótce weekend, może znowu pokopię.

Wiesz Mirko, obcięcie listków ciemiernikom sprawiło, że nie tylko one się odsłoniły ale też chyba szybciej poszły w górę. No i zauważyłam kilka sztuk ze zwieszonymi kwiatkami. Chyba zmarzły.

Tego Rasputina to Ci zazdroszczę, jest przepiękny
Nie zmarzły, jak będzie to plusowa to wstaną
basia3012 20:21, 03 mar 2022

mirkaka napisał(a)

Tego Rasputina to Ci zazdroszczę, jest przepiękny
Nie zmarzły, jak będzie to plusowa to wstaną

Dzisiaj obsypałam młode listki i pąki ciemierników pociętymi drobno gałązkami z choinki świątecznej. Na wszelki wypadek, przed mrozami. Nie miałam nic innego. Po mrozach będę musiała to usunąć, chociaż z grubsza. Bo ciemierniki chyba nie lubią zakwaszenia ziemi. To była jodła kaukaska ale chyba zakwasza ziemię tak jak inne iglaste?

Mirko, Rasputin podobno jest dosyć ciemny. Ja mam je od roku, jeszcze nie pokazały mi swojej urody. W zeszłym roku podlałam je koktajlem Bogdzi i zawiązały sporo pąków na ten rok. Zobaczymy jak wiosną zakwitną. Oczywiście nie posadziłam ich w takiej ziemi jak teraz przygotowuję. Dałam im tylko trochę torfu i wymieszałam go z ziemią z ogrodu. Teraz przesadzę je do lepiej przygotowanych dołów.
Pozdrawiam ciepło.