Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

vita 20:35, 03 mar 2022

Zdrowia życzę, okoliczne miejsca budzą się do życia, warto zajrzeć
Bardzo ciekawe rozważania o budkach lęgowych i ich mieszkańcach. Znasz tyle ptaków, muszę nadrobić niewiedzę.
jolanka 20:47, 03 mar 2022

Zdrówka dla Was, mam nadzieję, że bez dłuższych konsekwencji.
Budki powinnam tez wyczyścić. W tym roku mniej bo w jednej założyły sobie gniazdo szerszenie, jedna spadła i nie nadaje się do użytku a kolejną dzięcioł upatrzył sobie do treningu.
Powinnam dokupić ale takie wzmocnione bo dzięcioły, a jest ich tutaj sporo, dobierają się do nich a ja nie mam siły latać i pilnować pisklaczkow. Że też pasuje im taki łatwy łup
mirkaka 09:22, 04 mar 2022

basia3012 napisał(a)

Dzisiaj obsypałam młode listki i pąki ciemierników pociętymi drobno gałązkami z choinki świątecznej. Na wszelki wypadek, przed mrozami. Nie miałam nic innego. Po mrozach będę musiała to usunąć, chociaż z grubsza. Bo ciemierniki chyba nie lubią zakwaszenia ziemi. To była jodła kaukaska ale chyba zakwasza ziemię tak jak inne iglaste?

Mirko, Rasputin podobno jest dosyć ciemny. Ja mam je od roku, jeszcze nie pokazały mi swojej urody. W zeszłym roku podlałam je koktajlem Bogdzi i zawiązały sporo pąków na ten rok. Zobaczymy jak wiosną zakwitną. Oczywiście nie posadziłam ich w takiej ziemi jak teraz przygotowuję. Dałam im tylko trochę torfu i wymieszałam go z ziemią z ogrodu. Teraz przesadzę je do lepiej przygotowanych dołów.
Pozdrawiam ciepło.

No to czekamy na ich urodę do maja
Ciemierniki lubią zasadową glebę, więc te igiełki trochę odgarnij Choć moje rosły w zasadowej ziemi ale pod modrzewiami, które co roku obsypywały je igłami których nie odgarniałam W ziemi miały rozkruszone wapno
mirkaka 09:27, 04 mar 2022

vita napisał(a)
Zdrowia życzę, okoliczne miejsca budzą się do życia, warto zajrzeć
Bardzo ciekawe rozważania o budkach lęgowych i ich mieszkańcach. Znasz tyle ptaków, muszę nadrobić niewiedzę.

Nie znam ich za dożo, choć powinnam bo jestem córką leśnika
Czytam u Joli że byłaś lub jesteś na północy, aż zazdroszczę że już zaczęłyście odwiedziny w szkółkach Chwaszczyno i ja często odwiedzam, mają tam czasami rośliny których gdzie indziej nie ma.
Dajcie znać gdybyście jeszcze kiedyś się tam obie wybierały Jeśli będę zdrowa chętnie dołączę
Zdrowie już ok
mirkaka 09:35, 04 mar 2022

jolanka napisał(a)
Zdrówka dla Was, mam nadzieję, że bez dłuższych konsekwencji.
Budki powinnam tez wyczyścić. W tym roku mniej bo w jednej założyły sobie gniazdo szerszenie, jedna spadła i nie nadaje się do użytku a kolejną dzięcioł upatrzył sobie do treningu.
Powinnam dokupić ale takie wzmocnione bo dzięcioły, a jest ich tutaj sporo, dobierają się do nich a ja nie mam siły latać i pilnować pisklaczkow. Że też pasuje im taki łatwy łup

Wejście należałaby obić jakąś blachą, to dzięcioły się zniechęcą
Trzeba już czyścić, u mnie jak tylko wyczyściliśmy, już się pokazały bogatki, które patrolują, sprawdzają czy dobrze to zrobiliśmy i czy ten domek będzie dla nich dobry
Szerszeni nie zazdroszczę, to chyba trzeba zgłosić do jakiś służb, żeby zlikwidowały takie gniazdo
mirkaka 10:13, 04 mar 2022

Znalazłam jednak kilka zdjęć mojego akwarium roślinnego z 2012 r
Pisałam o nim z Aganią, myślałam że wszystkie straciłam podczas włamania, jednak część się zachowała

Akwarium holenderskie było moją wielką pasją, odstawiłam wtedy całkowicie ogród, i tylko nim się zajmowałam

BASIA8 11:20, 04 mar 2022

Witam Koleżankę przybiegłam od Agani zobaczyć akwarium - śliczne. Przy okazji zobaczyłam ogródeczek Koleżanki - tez piękny, a jak wiosna się cudnie budzi. Pozdrawiam Serdecznie.
Joku 12:01, 04 mar 2022

Mirka ty jak się za coś zabierzesz to ma to ręce i nogi . Normalnie oczy z orbit wychodzą. Podwodne rabaty, jeszcze takich nie widziałam. Wcale się nie dziwę że ogród był w odstawce. Ja na samo gapienie się straciłabym kupę czasu.
Na Vicie Chwaszczyno zrobiło duuuże wrażenie, a właściwie niewiele tam jeszcze było. Ja trochę ją hamowałam . Jak będziemy następnym razem się wybierać to dam znać. Byłaś u nich w Garczu? Mnie zawsze urzeka tamtejszy krajobraz z jeziorem w tle.
Agania 13:37, 04 mar 2022

mirkaka napisał(a)
Znalazłam jednak kilka zdjęć mojego akwarium roślinnego z 2012 r
Pisałam o nim z Aganią, myślałam że wszystkie straciłam podczas włamania, jednak część się zachowała

Akwarium holenderskie było moją wielką pasją, odstawiam wtedy całkowicie ogród, i tylko nim się zajmowałam

Mireczko zacytuję jedną fotkę fantastyczne akwa, szkoda wielka straconych fotek,
to piękna i wyjątkowa pasja, nie widziałam piękniejszego akwarium
Ta głębia i ścieżka pośrodku nic tylko nurkować
Mam nadzieję że do tego hobby wrócisz w takim minimalizmie jak kosteczka
Dla mnie to przede wszystkim przy powrocie do zdrowia wielki relaks i odstresowanie
po całym dniu w pracy, bo na ogród w tej chwili nie mam siły

Ta pasja to też hobby mojego eM wspólnie tak się zaczynamy bawić na nowo

Pozdrawiam warto było poszukać fotek, piękny czasoumilacz
Basieksp 14:26, 04 mar 2022

Piękny ten akwariowy ogród roślinki fajnie dobrane i wkomponowane bardzo ładnie kiedyś też mieliśmy akwarium, właściwie to nasz syn miał jak był nastolatkiem, no ale to nasze, nie było takie ładne, teraz stoi puste, może kiedyś...