Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:40, 16 mar 2022

Ewa777 napisał(a)
Mirka, widzę, że już wybrane masz drzewka. Dąb Green Pillar mi tez się podoba
W Nowych Ogrodach widziała przepiękne Amonogawy. Aż myślę gdzie je wcisnąć

Też są na mojej liście obok dębów, myślę, pewnie ostatecznie emocje zarządzą moją decyzją
mirkaka 08:42, 16 mar 2022

Alija napisał(a)
Akwarium zachwycające, prawdziwy podwodny ogród, cudny. Mój mąż lubi rybki i mamy akwarium, ale takie zupełnie zwyczajne. Budki lęgowe również mamy, w ubiegłym roku w jednej z nich zagieździły się szerszenie. Oczywiście nie wiedzieliśmy o tym i dziwiliśmy się, dlaczego w tej jednej nie ma żadnych ptaków. Szerszenie zostały zlikwidowane przez strażaków, ale wcześniej przytrafiła się bardzo przykra sytuacja, mąż został użądlony i miał wstrząs anafilaktyczny, na szczęście skończyło się na przyjeździe pogotowia i jednej nocy w szpitalu.
Pozdrawiam.

Dziękuję za miłe słowa, akwarium pochłaniało bardzo dużo czasu.
Szerszenie są bardzo niebezpieczne, dobrze że pogotowie zdążyło przyjechać, mogło się to źle skończyć
mirkaka 08:46, 16 mar 2022

Ewa777 napisał(a)

Nie byłam w Garczu. Widze, że ładnie położony i to niedaleko mnie. Czy maja tam takie bogactwo roslin jak w Chwaszczynie?

Przepiekne akwarium Mirko. Też miałam akwarium przez kilkanaście lat

Ewa, w Garczu jest wszystko to samo co Chwaszczynie, to ich szkółka, a w Chwaszczynie punkt sprzedaży. Kiedyś pozwalali po tych polach chodzić i wyszukiwać sobie rośliny, teraz nie są już tacy chętni, nie zawsze pozwalają.
mirkaka 08:49, 16 mar 2022

Milka napisał(a)

A ambrowce kolumnowe lub tulipanowiec? ładnie liście się rozkładają. Są też miłorzęby kolumnowe
Liście z dębu i orzechu nijak się u mnie nie rozkładają, czekam 2 lata, a potem nie wytrzymuję i zbieram je.

Dziękuję Irenko za pomysły, myślę ciągle, tulipanowce rosną ogromne, o miłorzębach nie myślałam, one z kolei chyba są zbyt niskie.
Poczytam trochę o nich
Sonka 08:49, 17 mar 2022

mirkaka napisał(a)

Dwa Green Pilar kupiłam jesienią, ale to malizny takie metrowe, posadzone w moim lasku pod płotem, o kolejnych myślę, żeby kupić jak największe i posadzić jako optyczną przesłonę, bo mi za płotem blok budują, i będę się czuła obserwowana
Ale ciągle się jeszcze nie zdecydowałam, dziś czytam że liście dębu długo leżą na rabacie i nie wyglądają ładnie, długo się rozkładają, a ja Małgosiu nie jestem taka chętna do grabienia swoich rabat Lubię zostawiać liście, głównie brzóz, na rabatach, niech się tam rozkładają
No i mam teraz zagwozdkę.
Może zdecyduję się na Amanogawę kolumnową? Nie wiem co robić, myślę ciągle..

Mirko, ja liście z dębu, mam ich w lesie obok mojej działki sporo i las jest położony wyżej, więc przy wietrze nawiewa mi sporo liści nie tylko z dębu, więc zrezygnowałm z grabienia, zostawiam te wszystkie liście na rabacie ( wrzosowej raczej ), to jest spora rabata, może z 60 m 2, taki trójkąt w rogu ogrodu, przysypuję je lekko drobną mieloną korą, trzy worku wysypałam teraz , na to daję normalną korę, srednią. Sprawdza się dobrze, ziemia zrobiła się żyzna, trzyma wilgoć i nie mam pracy z liścmi.Obok sąsiadka grabi, zbiera te liście z kory, ja już nie mam siły, zdrowie szwankuje, więc taki sposób wymyśliłam. Jak spadną drobne gałązki z brzóz to je tylko lekko połamię i zoztawiam.
KasiaBawaria 10:17, 17 mar 2022

Sonka napisał(a)

Mirko, ja liście z dębu, mam ich w lesie obok mojej działki sporo i las jest położony wyżej, więc przy wietrze nawiewa mi sporo liści nie tylko z dębu, więc zrezygnowałm z grabienia, zostawiam te wszystkie liście na rabacie ( wrzosowej raczej ), to jest spora rabata, może z 60 m 2, taki trójkąt w rogu ogrodu, przysypuję je lekko drobną mieloną korą, trzy worku wysypałam teraz , na to daję normalną korę, srednią. Sprawdza się dobrze, ziemia zrobiła się żyzna, trzyma wilgoć i nie mam pracy z liścmi.Obok sąsiadka grabi, zbiera te liście z kory, ja już nie mam siły, zdrowie szwankuje, więc taki sposób wymyśliłam. Jak spadną drobne gałązki z brzóz to je tylko lekko połamię i zoztawiam.

Bardzo dobrze, i dzdzownice sie ciesza u siebie tez nie wybieram lisci.Przysypuje albo kompostem, albo ziemia, albo kora trzeba sobie ulatwiac zycie.
KasiaBawaria 10:23, 17 mar 2022

Widze ze mamy podobna pasje wiele lat mialam akwariu holenderskie .-) z co2 i codziennym nawozeniem.Zamiast ogrodu.A odkad mam ogrod to rosliny w akwarium zastapilam takimi, ktore nie wymagaja tyle pielegnacji.Ale nadal daje mi radoche w zimie, jak nie mam ogrodu.
mirkaka 11:52, 17 mar 2022

Sonka napisał(a)

No to robimy podobnie Też myślę , nie będę się przejmować liśćmi dębu, jak będą mnie drażnić optycznie to przysypię jak Ty korą,
mirkaka 12:03, 17 mar 2022

KasiaBawaria napisał(a)
Widze ze mamy podobna pasje wiele lat mialam akwariu holenderskie .-) z co2 i codziennym nawozeniem.Zamiast ogrodu.A odkad mam ogrod to rosliny w akwarium zastapilam takimi, ktore nie wymagaja tyle pielegnacji.Ale nadal daje mi radoche w zimie, jak nie mam ogrodu.

Kasiu, bardzo się cieszę że i Ty bawiłaś się w akwarium holenderskie. Tak, to prawda, mnie to też zajmowało mnóstwo czasu.
Jakie teraz masz rośliny? Dozujesz Co2 i nawozy codziennie? Ja stosowałam metodę nawożenia EI, czyli max wszystkiego i cotygodniowe podmiany 50-30% wody.
Tak mnie to wciągało, że robiłam prawie codziennie badanie wody, notowałam jak przyrastają poszczególne rośliny itp bo ciągle walczyłam z jakimiś glonami, dopiero jak przeszłam na EI
to było zdecydowanie lepiej Ale to już odległe czasy Może masz jakieś zdjęcia? Mogłabyś wstawić u siebie, chętnie zobaczę

W ogrodzie z liśćmi robię tak jak Ty, raz ułatwienie, dwa, liście tworzą naturalną ściółkę, rozkładają się , blokują chwasty, więc same zalety
malgorzataka... 12:34, 17 mar 2022

Oglądając stan Twoich azali muszę spytać czy one u Ciebie rosną w słońcu(ze zdjęć jakby wynika że słońce)i czy one u Ciebie są pod specjalnym nadzorem,jakieś specjalne papu im serwujesz?
Tak bardzo bym chciała poprawić stan swoich.