Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Roocika 21:48, 06 maj 2022

mirkaka napisał(a)
dzisiejsze, wieczorne

te tulipany mnożą się, ale je wykopuję

Te pierwsze wyglądają jak oszronione, ciekawe!
Monika83 21:51, 06 maj 2022

mirkaka napisał(a)
Monika, moja ma teraz też ogromne kwiaty, one po otworzeniu jeszcze rosną
Masz Aleksandrinę?
Tak, ona u mnie jako pierwsza rusza z kwitnieniem od pozostałych magnolii, a teraz już mi ona przekwita. Wstawię u siebie zdj Aleksandriny.
Monika83 21:56, 06 maj 2022

Ten strzępiasty ma ładną barwę żółto-różowy? Te liliokształtne tulipany też wykopujesz?
daszum 22:49, 06 maj 2022

Mirka, wszystkie tulipany co roku wykopujesz?
Może to jest recepta na ich rozmnożenie.
Ja nie wykopuję i szybko zanikają.
mirkaka 12:58, 07 maj 2022

Ewa777 napisał(a)
Przepiękne tulipany i magnolia. U mnie wczoraj ładnie popadało. A u Ciebie?
W tym tygodniu ma przyjść ocieplenie (trochę dziwnie jak na "ogrodników"), to może Twoje rododendrony i azalie zaszaleją

Ewa niby padało cały dzień ale jak sprawdziłam to bardzo mało nawodniło, musiałby deszcz solidny spaść.
Na pewno azalie zaczną pokazywać kolory ale rozwiną kwiaty? nie wiem. Mimo to zapraszam. Dam znać jak Vita potwierdzi termin
mirkaka 13:01, 07 maj 2022

Joku napisał(a)
Nie wiem czy byłby pożytek z dużego owocowego drzewa. Trudno z takiego zbierać owoce. Przestrzegam przed nabyciem jabłoni, gruszy, śliwy dających obfite plony. Mam za sobą zbieranie opadających masowo na trawnik gruszek i jabłek. Tygodniami było to moje główne zajęcie. Przejeść nie byliśmy w stanie, do tego jakaś choroba je opanowała i większość nie nadawała się do jedzenia. Widok usyfionego wiecznie trawnika mam przed oczami do dziś.

Hmm, Jola, ale mnie kusi jakaś np czereśnia. Miałam dawno temu czereśnie, wycięłam bo wielka rosła, pełno mszyc miała i szpaki zjadały owoce, a mimo to ciągle myślę Jedną już mam na karłowej podkładce, mszyce znów na niej są
mirkaka 13:06, 07 maj 2022

Roocika napisał(a)

Te pierwsze wyglądają jak oszronione, ciekawe!

One najpierw mają żółty kolor, potem zmieniają na taki łososiowy, mnożą się ale są trudne, miałam 3 cebule kilka lat temu teraz mam 5 kwitnących i 3 jaszcze nie. Te mam teraz w donicy więc nie będzie problemu z wysuszeniem cebul. To Vaya Con Dios
mirkaka 13:14, 07 maj 2022

Monika83 napisał(a)
Ten strzępiasty ma ładną barwę żółto-różowy? Te liliokształtne tulipany też wykopujesz?

To taki łososiowy kolor, zmienia się , zaczyna jako czysty żółty
tu w pąkach

Vaya Con Dios

tu już rozwinięty

potem taki
mirkaka 13:16, 07 maj 2022

Liliokształtne wykopuję i te bordowe też, gdy ich nie wykopywałam to przestały kwitnąć, musisz też pilnować aby całą wiosnę je zasilać, ja je posadziłam w kompoście i sypnęłam jeszcze trochę obornika.
mirkaka 13:35, 07 maj 2022

daszum napisał(a)
Mirka, wszystkie tulipany co roku wykopujesz?
Może to jest recepta na ich rozmnożenie.
Ja nie wykopuję i szybko zanikają.

Danusiu, wykopuję głównie te nowe, których mi szkoda bo inaczej przestają kwitnąć.
Moje stare odmiany wykopuję co kilka lat. Wszystkie tulipany lepiej kwitną gdy się je wykopie i przesuszy cebule, moja mama zawsze tak robiła

to moje stare odmiany, 20 parę lat temu kupiłam sobie po 5 cebul, pomarańczowe, żółte i czerwone ,dziś mam ich pełno w jednym miejscu bardzo dużo mi zjadły nornice