Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:34, 17 kwi 2023

vita napisał(a)

'Sibelius' gwiazdorzył u mnie nad ławką, podwiązałam mu sprytnie pędy. Zdrowo rośnie, ma piękny kolor kwiatów i ich formę. Wolę drobne kwiaty w dużej masie. O zapachu nic nie napiszę, chyba słabo pachnie. W zeszłym roku wypuścił długie pędy, dwu metrowe czyli raczej wymaga podpór.
Jeszcze owocki ma jesienią i przez zimę. Sporo zalet, wadą są oczywiście kolce (dla mnie)

Czyli info że to dość niska róża, 0,7 -1,0 m jest jak zwykle tylko na papierze
Kolce i dla mnie są wadą, mam zawsze powbijane w palce i spore stany zapalne po nich, najlepsza pod tym względem była Veilchenblau, ale wywaliłam z wielkim żalem bo łapała strasznie mączniaka, a Sibelius ma kwiatki podobne do Veilchen Druga która nie ma kolców jest Lykkefund, bardzo ją za to cenię
Sibelius może rosnąć w półcieniu, prawda?
mirkaka 08:41, 17 kwi 2023

ryska napisał(a)
Ja agapanty zapomniałam schować na zimę i zmarzły oczywiście.
Bardzo ładne linie rabat zrobiłaś. Zacieniona rabata też super wygląda.
Co w tym roku w kalfasach(oprócz truskawek) będziesz uprawiać?

Będę te kasty likwidować, nie chcę mieć takiego bałaganu, który one u mnie robią.
Truskawki też przesadzę do gruntu po owocowaniu.
Zostają tylko 3 pod oknem które mam zamaskowane obudową z desek, mam w nich teraz sałatę, potem rosną w nich pomidory

Agapanta szkoda
Linie rabat właściwie te same, trochę tylko poprawione
Ewa777 10:49, 17 kwi 2023

Nie wiem, Mirka, jak Ty sobie poradzisz z warzywnikiem. Na Twój kręgosłup to raczej grządki podwyższone byłyby wygodniejsze.
Wiosna do Ciebie pcha się z każdej strony.
mirkaka 17:04, 17 kwi 2023

Ewa777 napisał(a)
Nie wiem, Mirka, jak Ty sobie poradzisz z warzywnikiem. Na Twój kręgosłup to raczej grządki podwyższone byłyby wygodniejsze.
Wiosna do Ciebie pcha się z każdej strony.

Zobaczę Ewa jak mi pójdzie, myślę o podwyższonych rabatach, zawsze można je zrobić
Wiosna pcha się już do każdego, tylko teraz znów zimno, ech, w zeszłym roku kwiecień chyba był cieplejszy?
Ewa777 20:25, 17 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

Zobaczę Ewa jak mi pójdzie, myślę o podwyższonych rabatach, zawsze można je zrobić
Wiosna pcha się już do każdego, tylko teraz znów zimno, ech, w zeszłym roku kwiecień chyba był cieplejszy?

Mam wrażenie, że w ostatnich laltach kwiecień jest bardzo chłodny. Może to przez to mam takie wrażenie, że wiosna jest zawsze późniejsza u nas niż w centrum i na południu Polski. Bez Ogrodowiska nie byłam tego świadoma
Monika83 22:40, 17 kwi 2023

Mirka w zeszłym roku to kwiecień był z przymrozkami nie wiem jak u ciebie ale w mazowieckim tak i w dodatku było sucho . I super że są już dwie róże bez kolcy , oby wiecej takich róż pojawiło się byłabym bardzo zadowolona
mirkaka 09:00, 25 kwi 2023

Kwiecień po kilku dniach ciepłych znowu chłodny, mimo to wolę ten chłód niż palące słońce i suszę.
U mnie zakwitł pierwszy rododendron, to mała sadzonka, uratowana przed wyrzuceniem,

kwitnie wilczomlecz Joli

tulipany

ciemierniki nadal piękne

mirkaka 09:04, 25 kwi 2023

stopowiec

śnieżyca letnia, zmasakrowana trochę przez roboty które były, myślałam że będzie miała więcej kwiatów

brunery

klonik nn
mirkaka 09:07, 25 kwi 2023

szachownice

różne żonkile

Kasya 09:29, 25 kwi 2023

U mnie stopowiec ledwo ledwo
Chyba ma za ciemno