Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

vita 23:00, 15 kwi 2023

Zapomniałam dodać, że niestety, wilczomlecz od Joli padł mi. Jak też, że mam 'Sibeliusa', wiele lat. Jak róż nie lubię, tak tego astronoma tak
nicol21 00:07, 16 kwi 2023

A mi tam skrzyzowanie się podoba, serio, dużo lepiej to będzie wyglądało jak trawa urośnie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
mirkaka 05:30, 16 kwi 2023

ewsyg napisał(a)
Mirusiu, najważniejsze, że masz już uporządkowany teren.Teraz będzie z górki

Wiem, i czekam cierpliwie
Wszystkie roślinki od Ciebie pięknie rosną, na razie w donicach, potem będę sadzić na rabaty żeby dopasować do reszty
mirkaka 05:33, 16 kwi 2023

Kasya napisał(a)
Alez się robi elegancko

Elegancko jak widać obrzeża, tak jest teraz porządnie, potem taki efekt daję jak zrobię kanciki
mirkaka 05:49, 16 kwi 2023

vita napisał(a)
Oglądam dokładnie, wreszcie chyba kojarzę każdy zakątek Ogród zyskał po przeróbkach. Czy jak przejeżdża tramwaj, to go widzisz zza ogrodzenia, czy tylko słyszysz?
Zaczynam bardzo lubić Twój lasek. Forsycja już potężna, tniesz ją? Natomiast warzywnik to aż trudno ogarnąć. Jak też wysiewy parapetowe, doświetlane : Widzę też, że masz profesjonalną 'kładkę' do pracy na warzywnych grządkach. Zawsze mi czegoś takiego brakuje, używam zwykłej deski.
Pamiętałaś żeby dać miłkowi kwaśno? Gdzie zimowałaś agapanta? A sałaty to budzą moje mordercze instynkty, własną sałatę jadłabym od rana do wieczora.
U mnie też jeszcze szarawo

Teraz łatwiej się rozeznać w topografii jak jeszcze mało zieleni, cieszę się że już poznajesz miejsca, a warzywniak już kojarzysz gdzie jest? Właściwie to mam dwa, ten drugi od wschodniej strony domu, tam mam cebulkę, marchew, szpinak wysiany i rzodkiewki- wreszcie wschodzą
Tak, miłek rośnie w kwaśnej ziemi.
Widzę tramwaj niestety, czasami wydaje mi się że jest tak blisko, i ciągle się dziwię ..
Forsycję tnę tylko od strony płotu, chcę móc przejść pomiędzy nią a tujami, od strony ogrodu tylko niewygodne gałęzie, pod nią są przylaszczki
Moja kładka to też zwykłe deski, sama je tam położyłam, jeszcze nie są we właściwym miejscu, są mobilne
Agapant zimował w garażu, sałaty jeszcze oszczędzam, niech trochę urosną przed zjedzeniem
mirkaka 05:51, 16 kwi 2023

vita napisał(a)
Zapomniałam dodać, że niestety, wilczomlecz od Joli padł mi. Jak też, że mam 'Sibeliusa', wiele lat. Jak róż nie lubię, tak tego astronoma tak

No nie wiedziałam czyli jesteś zadowolona z tej róży? Jest zdrowa ? Jaka duża urosła? Napisz coś , jestem bardzo ciekawa jak rośnie, kwitnie?
mirkaka 05:57, 16 kwi 2023

Joku napisał(a)
Mnie się spodobała róża Sibelius. Zastanawiam się nad nabyciem jej.
Ten żółtawy wilczomlecz chyba łatwiej się ukorzenia. U mnie pojawiło się kilka siewek czerwonego ale stoją w miejscu kilka cm nad ziemią.

Jola, nie zastanawiaj się tylko kupuj, moja dewiza- zawsze można kiedyś się jej pozbyć gdyby Cię zawiodła
Siewki ruszą jak się ociepli, teraz te stare pędy będą kwitnąć, potem je wytnij, choć sieweczki pewnie jeszcze nie zakwitną. Ten od Ciebie ma teraz wspaniały kolor , szczególnie końce pędów Lubię na niego patrzeć z okna
mirkaka 05:57, 16 kwi 2023

nicol21 napisał(a)
A mi tam skrzyzowanie się podoba, serio, dużo lepiej to będzie wyglądało jak trawa urośnie.

No wiem, dlatego czekam trochę niecierpliwie
vita 20:01, 16 kwi 2023

mirkaka napisał(a)

No nie wiedziałam czyli jesteś zadowolona z tej róży? Jest zdrowa ? Jaka duża urosła? Napisz coś , jestem bardzo ciekawa jak rośnie, kwitnie?

'Sibelius' gwiazdorzył u mnie nad ławką, podwiązałam mu sprytnie pędy. Zdrowo rośnie, ma piękny kolor kwiatów i ich formę. Wolę drobne kwiaty w dużej masie. O zapachu nic nie napiszę, chyba słabo pachnie. W zeszłym roku wypuścił długie pędy, dwu metrowe czyli raczej wymaga podpór.
Jeszcze owocki ma jesienią i przez zimę. Sporo zalet, wadą są oczywiście kolce (dla mnie)
ryska 21:58, 16 kwi 2023

Ja agapanty zapomniałam schować na zimę i zmarzły oczywiście.
Bardzo ładne linie rabat zrobiłaś. Zacieniona rabata też super wygląda.
Co w tym roku w kalfasach(oprócz truskawek) będziesz uprawiać?