Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

m_gocha 21:20, 24 lut 2017

jolanka napisał(a)

Ale jak teraz przyciąć Zostawić pędy długie i tylko ciachnąć kwiatostany?
Jak przyjdzie czas cięcia hortensji (czyli gdy zakwitają forsycje i krokusy)wyciąć wszystkie pędy cienkie, słabe, powykrzywiane etc. Zostawić 3 najładniejsze pędy - jeżeli są na nich boczne gałązki wyciąć przy samym pędzie (tak aby były gołe pędy) - ewentualnie zostawić jak są ładne rozkrzewienia na górnych częściach pędów (mogą być zaczątkiem korony, ale to raczej przy młodych krzewach tego nie będzie). Zapleść "warkocz" z tych trzech pędów do takiej wysokości jak wysoką chce się mieć nóżkę. Ściąć pędy zostawiając ponad zaplecieniem kilkucentymetrowe pędy (tak aby były tam po 2-3 oczka). Można lekko związać koniec warkocza, żeby się nie rozplótł. Można też warkocz podwiązać do palika aby trzymał pion. Z tych 2-3 oczek będą nowe pędy z kwiatostanami. W kolejnych latach znów przyciąć ale ciut wyżej i ten sposób ukształtuje się ładna korona. Jeżeli bedą się pojawiać nowe pędy na warkoczu to od razu wyłamywać jak tylko się pokażą (a na pewno się pokażą)
Na hortensji Ani pokazałam przykładowe pędy do zostawienia i do zaplecienia

a to mój rysunek instruktażowy
PS. Aniu za chwilę usunę aby Ci nie zaśmiecać wątku
Margerytka40 21:50, 24 lut 2017

Gosia ,fajny instruktaż. Może kiedyś skorzystam i zrobię drzewko hortensjowe
jolanka 13:31, 25 lut 2017

Gosiu, piekne dzięki za instruktaż Spróbuje koniecznie
anbu 19:35, 25 lut 2017

Kasiu witaj po zimie No poważnie myślę już o opryskach, dziś rano był przymrozek ale podobno od poniedziałku ma być ciepełko Zobaczymy jak będzie

Kamiś buźka

Gosiu a odzywaj się Ty do woli Fajny pomysł i instruktaż, widzę że dziewczyny skorzystają Ja chcę jedną nóżkę u każdej hortki

Hej Aga a gdzieś Ty się podziewała, hę?

Mirellko u mnie woda zniknęła, ziemia pewno rozmarzła i wszystko wsiąkło. Cieszę się, bo nie wyglądało to dobrze

Tess jak Tocha wróciła to teraz ze zdjęć hortek się nie wywinie

Sylwia, Monia, Joluś, Asiu

Dla wszystkich zaglądających jedyna oznaka wiosny w mym ogrodzie - oczar
Bo żadne tulipany to mi jeszcze nie wschodzą, kurcze o co chodzi z tymi tulipanami

AsiaK_Z 19:45, 25 lut 2017

Ooooo jest wiosna w postaci oczara Tulipany u mnie tez jeszcze śpią
Dzięki za "młodą" Buziole
malgol 19:46, 25 lut 2017

Normalnie wierzyć mi się nie chce ze jeszcze nic nie widac ja wygrzbalam spod liści, które jesienią zostawiam na rabatach

Powiedz Aniu, pamiętasz jak Toszka ( chyba właśnie u Ciebie) pisała kiedy scina swoje berberysy nisko nad ziemią? W marcu? Czy teraz już pora?
anbu 19:58, 25 lut 2017

Gosiu ja berberysy ścinam w marcu, tzn. swoje kulkuję. Nie wiem może to od odmiany zależy? Moim po moich zabiegach nigdy nic nie było Jak co pewno Tocha wtrąci swoje trzy grosze

Asiu tylko oczar i nic więcej Przynajmniej to
BasiaLT 20:02, 25 lut 2017

Super instrukcja, oczywiście skorzystam
jolka 20:11, 25 lut 2017

Oczarowana jestem oczarem
malgol 20:53, 25 lut 2017

Ja też chcę pokulkowac swoje berberysy ale marzec już w środę więc czy to będzie juz?