Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

malgol 14:53, 26 lut 2017

To ja też, oby tylko padac przestalo
kamcia 15:49, 26 lut 2017

Witajcie

Aniu u mnie tez nie widać żadnych cebulowych, ale może i dobrze, jak ma być jeszcze zimno to niech siedzą w ziemi
Też się nie mogę doczekać prac ogródkowych, a w tym roku po raz pierwszy będę przycinać tuje i aż się boję
Margerytka40 16:04, 26 lut 2017

Dziewczyny a czy zaraz po przycięciu hortek nawozicie je ,jeśli tak to czym?
Gruszka_na_w... 17:07, 26 lut 2017

U mnie czosnki zaczęły wychodzić dwa dni temu, ale stosunkowo szybko w mojej okolicy była odwilż.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 17:27, 26 lut 2017

Dobrze że napisałaś Toszko, żeby się wstrzymać ze sprzątaniem
Ja zwykle czekałam do pierwszego ciepłego weekendu (zwykle to był kwiecień) ale na wielu wątkach sprzątanie idzie już pełną parą więc i ja zamierzałam w tym roku zacząć sezon wcześniej
malgol 17:33, 26 lut 2017

Ja myślę, że to wszystko chyba trzeba dopasować do regionu i pogody. U mnie od kilku dni są plusy i przez najbliższe 10 dni ma tak zostać. Na dodatek pada. Przy 10 stoniach i deszczu wszystko zaczyna rosnąć momentalnie.Hortki mają już grube pąki, róże, puszczają liście...szok
Wstrzymala się że sprzątaniem, ale chyba długo się nie da
Kokesz 17:33, 26 lut 2017

U mnie nie wychodzą żadne tulipany i żadne czosnki
Co jest?
AsiaK_Z napisał(a)

Zastrajkowały tak jak moje

A u mnie już są tulipanki i to spore , może dlatego, że były przysypane bardzo grubą warstwą liści.
Narcyzy, krokusy i irysy też już wychodzą
Dzisiaj kupiłam w L...u cebulki Irysów holenderskich Blue Magic, mieczyka abisyńskiego, Brodiae Queen Fabiola i różową Incarvillea delavayi (spodobała mi się u Napii)
Myślę jeszcze o mieczykach - gladiolach ale w zeszłym roku wszystkie zaatakowała mi jakaś choroba i żaden nie zakwitł (kuszą mnie)
Napia 20:21, 26 lut 2017

Świetna instrukcja prowadzenia hortensji. Muszę pomyśleć, którą do tego wykorzystać.
m_gocha 20:34, 26 lut 2017

Napia napisał(a)
Świetna instrukcja prowadzenia hortensji. Muszę pomyśleć, którą do tego wykorzystać.
Agnieszko, instrukcję można wykorzystać również do innych krzewów zarówno wtedy gdy chce się uzyskać okaz na nóżce (dla samej nóżki) lub gdy się ma mało miejsca w ogrodzie (wtedy krzewy nie są tak rozłożyste a i w nogach nóżki można coś zasadzić
U siostry tak pozaplatałam derenie Variegata a u siebie np. kalinę koralową
Z czasem warkocz może zrosnąć się w jedną nóżkę
Toszka 20:52, 26 lut 2017

Ja mam na plecionej nóżce bukszpanową kulę... a dwa małe patyczki zaplotłam 7 lat temu

polinka napisał(a)

Toszka, tuje już ciąć? Nie za wcześnie? Kiedy drugie cięcie (ostatnie w sezonie) smaragdów wykonać? Brabanty wiem, że co 6-8 tyg.
Hortki mam już pocięte. W tamtym roku czytałam, że wczesne cięcie hortensji przyspiesza kwitnienie i u mnie to się sprawdziło

Mam plan ciąć tuje i cisy pod koniec tygodnia... jesli będzie sucho.

Wcześniej będę ciąć hortki i obiecane zdjęcia porobię krok po kroku... jeśli tylko uspokoi mi się w pracy, bo klienci wiosnę poczuli i ich przypiliło, a ja ledwo wyrabiam (co mnie po prawdzie cieszy, bo pieniążki na chciejstwa ogrodowe będą)