Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

pestka56 02:36, 25 wrz 2017

Zobaczymy co z moją pryzmą liściową. Tylko muszę się wykurować i niech wreszcie odpuści z tym deszczem.
Toszka 07:42, 25 wrz 2017

Aniu, nazywanie "cyckami" kształtu rabat jest częścią historii powstawania Ani ogrodu -m.in. była nerka, były cycki, była depilacja nóżek
JoannaDe 10:17, 25 wrz 2017

Toszko, jak już rozwinęła sie dyskusja na temat ziemi i ściółkowania rabat powiedz mi proszę czy mogę pod kwasoluby:głównie rodki ale i magnolię, tuje, rozsypać popiół ze spalonych jałowców?

Popiół bez żadnych dodatków, palony był tylko jałowiec.

Dobrze rozumiem że teraz jest czas żeby rozłożyć przekompostowany obornik koński na rabatach?

Cześć Aniu
makadamia 10:40, 25 wrz 2017

Dziewczyny, nie żebym się znała, ale z tego co wyczytałam na temat kwaśnego kompostu, to popiołu do niego nie należy dawać, bo odkwasza, tak samo większość gnojówek nie nadaje się pod kwaśnoluby, bo za bardzo zasadowa.
Podobno tylko gnojówką z mniszka lekarskiego można podlewać.

Ja w tym roku nastawiłam sobie taką pryzmę - dałam do niej tylko liście, igły, trochę skoszonej trawy dla przyśpieszenia procesu. Podlewam deszczówką, przerzucam, od czasu do czasu mocznikiem. Co z tego będzie - zobaczymy.
Toszka 10:43, 25 wrz 2017

Popiół absolutnie nie, bo jest silnie zasadowy.
Obornik rozkładamy jak wierzchnia warstwa ziemi przemarznie. Jesli teraz to trzeba przemieszać z wierzchnią warstwą ziemi (ale musi być przekompostowany) + hemoglobina. Pod rodki można położyć pączki końskie, ale bez słomy!
Kładzie się świeży obornik jak temperatury spadną poniżej zera, choćby po to, by świeży obornik nie stał się domem jakiegoś robactwa
Toszka 10:54, 25 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Dziewczyny, nie żebym się znała, ale z tego co wyczytałam na temat kwaśnego kompostu, to popiołu do niego nie należy dawać, bo odkwasza, tak samo większość gnojówek nie nadaje się pod kwaśnoluby, bo za bardzo zasadowa.
Podobno tylko gnojówką z mniszka lekarskiego można podlewać.

Ja w tym roku nastawiłam sobie taką pryzmę - dałam do niej tylko liście, igły, trochę skoszonej trawy dla przyśpieszenia procesu. Podlewam deszczówką, przerzucam, od czasu do czasu mocznikiem. Co z tego będzie - zobaczymy.

Asiu, pod kwaśne brakuje obornika i kory.
Trawa też jest zasadowa. Gnojówka może być ze skrzypu, rabarbaru, szczawiu z dodatkiem soku z pomidorów (ta wodnista część, którą odparowujemy przy przecierach).

Wyjaśnijmy tylko sobie, że nie jest tak łatwo uzyskać kwaśny kompost. Możemy jedynie starać się uzyskać niezasadową materię organiczną dla mikoryzy, która to zakwasza i wspomaga wytworzenie się wszelkich reakcji chemicznych typowych dla kwasnej gleby, np. kationy ujemne charakterystyczne dla kwaśnej gleby.
Jeśli którejś z was uda się namierzyć mączkę granitową (kwaśną) to proszę o cynk

Wyjaśniam tylko, że cały czas piszę o warunkach pod kwaśną rabatę na glebach ogrodowych, które z natury (lub po ingerencji człowieka) nie są kwaśne.
JoannaDe 11:00, 25 wrz 2017

A widzicie dziewczyny, jaki człowiek niedoinformowany. Myślałam że jak popiół z jałowca to sie nada...

Toszko, "moja" qpa jak puch wygląda. To chyba się nada. W zasadzie to nie muszę tego rozkładać bo mam gdzie pezechowywać. Myślałam ze teraz jest czas.
Toszka 11:09, 25 wrz 2017

Puch możesz Aj, musisz
Zana 14:40, 25 wrz 2017

Toszka napisał(a)
Aniu, nazywanie "cyckami" kształtu rabat jest częścią historii powstawania Ani ogrodu -m.in. była nerka, były cycki, była depilacja nóżek

Aaaa, wszystkie te hostorie cyckowo-nerkowe znam jak najbardziej. Myślałam, że Ty jakieś moje "cycki" masz na myśli, ale ja wczoraj sponiewierana ogrodowo do chałupy wróciłam i mózgownica też mi się od ter roboty sponiewierała, tak więc proces myślowy mnie się mocno wydłużył.
kasja83 07:55, 26 wrz 2017

anbu napisał(a)

I zdjęcie z góry mojego łysego ogrodu
Ale już niedługo będzie busz!

Jest widoczek!!Bardzo dopracowane-w busz nie wątpię