Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

anka_ 11:25, 19 kwi 2016

Toszka napisał(a)
...Uważam, że wietlice są tak piękne, że zasługują na rozpropagowanie ...
Jak zwykle zgodzę się z Iwonką, są piękne. Z tym że ja mam taką szaro-fioletową i wprowadza fajny kolorek.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
lindsay80 11:32, 19 kwi 2016

piękne piny już sobie zapisałam
Ja mam żurawki Lime Rickey od jesieni 2014 i to jedyne żurawki, na które mie dam zlego słowa powiedzieć, cały rok są piękne.
Toszka 11:33, 19 kwi 2016

anka_ napisał(a)
J ja mam taką szaro-fioletową

A ja swoją nazywam metalicznie-srebrno-bordową ('Mettalicum') i na pewno dojdzie kilka innych odmian. Aktualnie zaczęła wystawiać (ja to nazywam) "pytajniki" które zawsze są jak fascynująca zagadka skrywająca na taśmie tajemnicę listków... no co będę więcej pisać - lubię ja i kropka
Toszka 11:40, 19 kwi 2016

lindsay80 napisał(a)
piękne piny już sobie zapisałam
Ja mam żurawki Lime Rickey od jesieni 2014 i to jedyne żurawki, na które mie dam zlego słowa powiedzieć, cały rok są piękne.

Mam sporo Lime Rickey i to prawda są zawsze w pełnym makijażu ale... wkurza mnie ich wybrzuszanie się i potrzeba corocznego odmładzania. Pod tym względem citronelka jest bezobsługowa
anbu 11:51, 19 kwi 2016

Toszka napisał(a)
jeśli zakupisz małe sadzonki cisa, to systematycznym cięciem utrzymasz w ryzach, tak by boczki miał owłosione
Większe sadzonki moga mieć już konkretny, mocny pieniek i jakoś-tam wyprofilowane gałązki boczne. O ironio - Ania_ szukała niskich zielonych cisów (byle nie żółte), a dla ciebie są odmiany niziutkie, ale też właśnie żółte, a te więcej słońca potrzebują. Nie wiem, czy warto takie sadzić w cieniu i męczyć je latami...;-(

W rachubę wchodzą Toszko tylko małe sadzonki.
Przecież ten Taxus x media Fairview zielony jest. Ja chcę aby był zielony, nie chcę żółtego :/
Tocha rzuć jeszcze jakąś nazwą cisa, który by się nadał na takie meandry
Toszka 12:52, 19 kwi 2016

Taxus baccata Repandens -żeńska, po 10 latach dorasta do 0,5 m wys. 1,5 m szer.

Taxus cuspidata Rustique - 0,8 m wys. 1,5 m szer.

Taxus x media Denisiformis - męska, do 0,8 m wys. do 2 m średnicy.

Taxus x media Fairview - żeńska, do 0,5 m wys. 1 m szer.

Taxus cuspidata 'Nana' (Cis japoński 'Nana') - żeńska, 0,5m wysokości i 0,6m szer.

to tak na szybko, trzeba przejrzeć oferty szkółek i znaleźć odmiany - zerknij na drzewa.com, ale przy większości brak dostępności
anbu 13:17, 19 kwi 2016

No właśnie przeglądam oferty szkółek i słabo z dostępnością :/
Muszę policzyć ile bym potrzebowała sadzonek a żeby to zrobić muszę oczyścić/przygotować rabatę. Coby się nie okazało że zbankrutuję na małych sadzonkach cisa he he

Toszko dziękuję bałdzo, bałdzo.

Ale myśl dalej nad resztą, ok?
Shemsi 16:49, 19 kwi 2016

Aniu, inspirująco u Ciebie, miło patrzeć, jak wrze praca nad koncepcją nasadzeń. I przy okazji kolejne roślinki dodane do listy "może i u mnie". Mam na czym myśleć po lekturze ostatnich trzech stron u Ciebie.

Osobiście jestem za bardziej szaloną wersją łuski ryby, chociaż rozumiem zachwyt formalną wersją również. Ech, ciężkie to projektowanie

Przy szukaniu cisów polecam (o ile nie znasz) spróbować podejrzeć po odmianach producentów na stronie związku szkółkarzy polskich, ja tak w zeszłym tygodniu znalazłam cisy Wojtek blisko i w dobrej cenie.
Toszka 17:46, 19 kwi 2016

O widzisz Weroniko - oczywista oczywistość, która do głowy mnie osobiście nie przyszła - ZSP!
Aniu, już wiesz co robić i gdzie lukać
anbu 19:22, 19 kwi 2016

Hi hi, dziękuję Weroniko No widzisz, na to nie wpadłam. ZSP polecałam komuś ostatnio jako wyszukiwarkę roślin a teraz mnie zaćmiło
Meandry mielę jeszcze i pomielę zapewne jakiś czas :/ Nie wiem na czym stanie. Może faktycznie za cisowo będzie. Nie wiem :/

Teraz zdjęcia
Trzmieliny wczoraj posadzone na rabacie bukowej

A tu z bukiem. Nie wiem czego on taki krzywy na zdjęciu wylazł :/ w rzeczcywisości nie jest taki garbaty Buk jeszcze bez kija do podnoszenia. Toszko o ofiarę będzie ciężko ale znajdziemy

A to moje dzieło dzisiejsze. Wyplewiłam 1/3 rabaty z wiśniami, plecy mi pękają
Na podpory do wszelkich drzew nie patrzymy, właśnie przyjechały nowe tylko zamontować musimy z eMem