Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 23:24, 04 maj 2012

chronię ją przed upałami jak tylko mogę, na szczęście trochę się ochłodziło. Tulipany zaczynają przekwitać, jaka szkoda
KasiaWB 23:28, 04 maj 2012

Martek napisał(a)
A niby czemu serby miałyby się nie przyjąć ...?
Justyna pyta,na który dzień się ustawiamy na targi ?

Codziennie badam czy mają wilgotno przy bryle korzeniowej, podlałam je sporo zaraz po posadzeniu i dotychczas jeszcze nie podlewałam ponownie, bo nadal jest wilgotno. Z jednej strony boję się przesuszyć, a z drugiej przelać

A na targi to chyba najlepiej w sobotę?
monteverde 00:48, 05 maj 2012

ta perovskia i u mnie też się tak ociąga a tulipków szkoda" jaka szkoda, że dni nasze , dni wiosenne nawet we śnie,przepłynęły bezboleśnie, jak ta woda...." śpiewa Leszek Długosz
Mala_Mi 09:21, 05 maj 2012

Witaj Kasiu.... wpadłąm z szybką rewizyta......
Hortensja Bluebird Twoja jet jak moja...dwie zimy..... i mam same liście i badyle..... liście oczywiście od korzenia..nie pomaga okrywanie.....
Po piwoniach mrówki zawsze łażą Nie lubię mrówek, ale stwierdzam, że gust mają niezły..mi też siepiwonie podobają i nasadziłam już ich troche....zwet małę kącza posadzone w zezłym roku mają paki..... jupi jaj..... wiwat...chyba lubią naszą glinę..... nawet przesadzane po kilka razy w roku kwitną... przesadzane o każdej możliwej porze roku.....
Perwoskiej za bardzo nie ścinaj, bo ona puszcza listki od dołu i poptem coraz wyżej i coraz wyzej..jak już nie bedzie chciałą iść wyżej..to dopiero ścinaj...Ja ścinam kosmetycznie ile mi napewno nie pasuje nawysokosć i czekam....
Budleje jak tylko coś puszczają zielonego..to bedą rosły..... a rosną tak szybko, że ....ja zawsze z załozenia cięłam na 15 cm...a były na ponad 2 metry...... Moje ostatnie przesadzanie ich trochę je nadwyrężyło.. w największe upały w sierpniu..sama nie potrafiłam łasnei wyukopać z tej gliny i je spaprałam.... żyją ale mizerniutkie... Odmany White Profusion, Ile de Fransce, Black Knight.... rosły bez problemów..inne wymarzały

Piekna pomocnica do podlewania........

Szałwie też widziałam śliczne..takie wąskie i wysokie... a na wiecej czasu nie mam... pozdrawiam.
jotka 09:29, 05 maj 2012

Kasiu, ślicznie u Ciebie Do grupy białych tulipanów wracałam kilkakrotnie
A co do hortensji ogrodowych, to dołączam do grupy ogrodników, którzy podziwiać mogą tylko ich liście
Ogrodniczka-pomocniczka sliczna, wykorzystuj jej zapał to w przyszłości sie przyda
KasiaWB 10:43, 05 maj 2012

monteverde napisał(a)
ta perovskia i u mnie też się tak ociąga a tulipków szkoda" jaka szkoda, że dni nasze , dni wiosenne nawet we śnie,przepłynęły bezboleśnie, jak ta woda...." śpiewa Leszek Długosz

dam jej szansę, choć mocno przycięłam.
KasiaWB 10:48, 05 maj 2012

asc napisał(a)
Witaj Kasiu.... wpadłąm z szybką rewizyta......
Hortensja Bluebird Twoja jet jak moja...dwie zimy..... i mam same liście i badyle..... liście oczywiście od korzenia..nie pomaga okrywanie.....
Po piwoniach mrówki zawsze łażą Nie lubię mrówek, ale stwierdzam, że gust mają niezły..mi też siepiwonie podobają i nasadziłam już ich troche....zwet małę kącza posadzone w zezłym roku mają paki..... jupi jaj..... wiwat...chyba lubią naszą glinę..... nawet przesadzane po kilka razy w roku kwitną... przesadzane o każdej możliwej porze roku.....
Perwoskiej za bardzo nie ścinaj, bo ona puszcza listki od dołu i poptem coraz wyżej i coraz wyzej..jak już nie bedzie chciałą iść wyżej..to dopiero ścinaj...Ja ścinam kosmetycznie ile mi napewno nie pasuje nawysokosć i czekam....
Budleje jak tylko coś puszczają zielonego..to bedą rosły..... a rosną tak szybko, że ....ja zawsze z załozenia cięłam na 15 cm...a były na ponad 2 metry...... Moje ostatnie przesadzanie ich trochę je nadwyrężyło.. w największe upały w sierpniu..sama nie potrafiłam łasnei wyukopać z tej gliny i je spaprałam.... żyją ale mizerniutkie... Odmany White Profusion, Ile de Fransce, Black Knight.... rosły bez problemów..inne wymarzały

Piekna pomocnica do podlewania........

Szałwie też widziałam śliczne..takie wąskie i wysokie... a na wiecej czasu nie mam... pozdrawiam.

Witaj Aniu miło mi powitać Ciebie w moim wątku kapryśna ta hortensja Bluebird Perovskię juz przycięłam, zresztą same suche patyki. Budleje teraz obserwuję, jeśli nie będzie im dobrze u mnie, to pożegnam się bez żalu chociaż posadziłam je z hortensjami, bo bardzo lubię to połączenie
Serdecznie pozdrawiam
KasiaWB 10:52, 05 maj 2012

jotka napisał(a)
Kasiu, ślicznie u Ciebie Do grupy białych tulipanów wracałam kilkakrotnie
A co do hortensji ogrodowych, to dołączam do grupy ogrodników, którzy podziwiać mogą tylko ich liście
Ogrodniczka-pomocniczka sliczna, wykorzystuj jej zapał to w przyszłości sie przyda

Witaj Jolu, dziękuję za wizytę i miłe słowa, ten rok przyniósł zmiany więc mam nadzieję, że latem będzie ładnie, bo narazie jest ciężka praca. Ale małym kroczkami co robimy. Hortensji ogrodowych nie mam w ogóle, wszystkie bukietowe no i jedna ta serrata Bluebird, więc myslę, że kwiatów się doczekam
Mała ogrodniczka bardzo chce pomagać, z zapałem, ale trzeba jej dobrze pilnować ))
Serdecznie pozdrawiam
Madzenka 15:49, 05 maj 2012

Kasiu pięknie już u cIebie kwiatowo ale nie ma się co dziwić skoro masz taką pomocniczkę
Moje budleje black knight , ktore mialy tworzyć żywopłot nawet nie drgną, posadziłam w kwietniu. Chyba przymrozek wielkanocny je zabił..
Perowskia dokładnie tak samo u mnie wygląda, czekam na cięcie zgodnie z sugestią Ani. Ale ja ją cięłam przed wegetacja zatem teraz ma całą puszczać nowe pędy!!
Sebek 22:08, 05 maj 2012

andziulka napisał(a)

tu widać dobrze ich wysokość

Świetne zdjęcie!