Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB

KasiaWB 13:32, 23 lis 2013

Joku napisał(a)
Kasiu, zajrzałam dzisiaj na początek twojego wątku. Trochę przypadkowo bo tak mi się kliknęło. Poczytałam z zaciekawieniem. Minęło sporo czasu i bardzo dużo się zmieniło. Bardzo ciekawie opowiadasz/ piszesz o swoim miejscu do życia. Były leszczyny, wiem że już ich nie ma i sporo trudu kosztowało was ich wykarczowanie. Z dwóch sosen została chyba jedna - widać ją na którymś z ostatnich zdjęć. Masz nadal ten "odziedziczony" po poprzedniku metalowy sagan? Wypatrzyłam też taki biało obrzeżony bluszcz. Ciekawa jestem czy rośnie nadal.
Oj, poczytałabym sobie całość jeszcze raz. Może na emeryturze, bo czasu będzie więcej.

Jolu, faktycznie w 3 sezony zmiany zaszły spore i jeszcze będzie się wiele działo przez następne lata usunięcia leszczyn nie żałuje absolutnie, no może by zostały jakbym miała wielką działkę i jakby sobie rosły gdzieś dalej od domu. Ich usunięcie pozwoliło ładnie zaaranżować rabatkę. Czasami jeszcze coś odbija albo z jakiegoś pominiętego korzenia albo z orzeszka - z czym systematycznie walczę
sosna została jedna,chociaż i tak jest bardzo blisko domu, a na wycięcie drugiej dostaliśmy zezwolenie bo wchodziła w fundament. Jak się stoi teraz na piętrze to sosna jest niemal na wyciągnięcie ręki

i góruje nad domem, trochę się martwię, że w rynnach będzie dużo igieł, bo jest ich teraz bardzo dużo na rabatkach i na trawniku

a poza tym:
- sagan oczywiście jest
- bluszcz też jeszcze jest gdzieś w zaciszu, podmarza, ale jakoś sobie radzi
Dzięki Jolu za wytrwałość w lekturze mojego wątku, bo ja nawet na bieżąco u siebie nie jestem
Buziaki!
KasiaWB 13:35, 23 lis 2013

Alisonek napisał(a)
Witaj Kasiu, powoli zbliżam się do bieżących postów, obecnie jestem na wiośnie 2013 czyli już prawie jak byś miała chwilkę to rozrysowałam schemat naszego ogrodu i już jest wklejony w wątku, także zapraszam do krótkiego spacerku pozdrawiam cieplutko

Alisonku, oczywiście zajrzę do Ciebie, ale na dłuższą wizytę będę miała czas niestety dopiero w zimie bardzo Cię przepraszam, ale poprostu teraz mam urwanie głowy i tyle co czasami coś napiszę u siebie w wątku zanim zostanie całkowicie zapomniany ) ale na pewno odwiedzę Twój wątek. Zima to dobry czas na przemyślenie nowych nasadzeń też będę to robić
dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam
KasiaWB 13:40, 23 lis 2013

ANIA napisał(a)
Widzę, że mury rosną błyskawicznie. Będziesz miała cudownie zagospodarowaną działkę. Od razu i dom i rabaty i płot w formie muru. Wszystko świetnie zaplanowane i konsekwentnie realizowane w sposób dobrze zorganizowany. Wyrazy uznania.
Strażniczki sosny zazdroszę
Pozdrawiam i ciągle kibicuję, ale z taką pewna nieśmiałością napiszę, że już drugi raz nie chciałabym przechodzić przez etap budowy.... Ale widzę, że Ty świetnie sobie radzisz. Trzymam kciuki.

Aniu, dzięki za wsparcie z tą błyskawicą to rożnie bywa - czasami trzeba poczekać aby móc rozpocząć dalsze prace, a zima ...się zbliża. W zasadzie plan był taki że do końca listopada skończymy zaplanowane prace, ale kilka dni obsuwy przez pogodę, święta itd. dało opóźnienie, ale ekipa pracuje dalej, więc może się uda zrealizować plan na ten rok
Wcale nie musisz pisać z nieśmiałością, bo chociaż jesteśmy dopiero na początku, to też już bym chciała mieć wszystko skończone i nie przechodzić przez to ) nie jest to wcale takie łatwe
Ściskam serdecznie i pozdrawiam
KasiaWB 13:45, 23 lis 2013

an_tre napisał(a)

Kasiu widok przez okno piękny
życzę powodzenia i radości tworzenia
Pozdrawiam cieplutko

Tu zajdą zmiany "w obrazach mojego widzenia" coś z tego co tu widać zostanie, ale trzeba towarzystwo rozsadzić
Ściskam i pozdrawiam serdecznie
KasiaWB 13:48, 23 lis 2013

Wszystkich bardzo przepraszam,że mało się teraz udzielam i nie bywam u Was, ale taki teraz czas, że nie ma czasu na przyjemności mam nadzieję, że zimą nadrobię.

KasiaWB 13:51, 23 lis 2013

Jak patrzę na letnie zdjęcia rabatek to aż mi się milej robi, bo teraz jest nieciekawie,

chociaż widoczna na zdjęciu ostróżka po raz kolejny zdecydowała się właśnie zakwitnąć

KasiaWB 13:56, 23 lis 2013

Pozdrawiam Wszystkich ciepło i zostawiam obrazek moich rabatek z ciekawszej pory roku
justi 19:01, 24 lis 2013

Kasiu, ale dużo roślinek już nazbierałaś. Dopiero widok na rabatę z góry mi to jakoś przedstawił. Myślałam, że ta rabata jest węższa, a tam już sporo roślinek. I postępy w budowie już spore, bardzo fajnie. Ten czas choć pracowity to szybko Ci zleci. A potem urządzanie wnętrz i ogrodu to już wisienki
Mala_Mi 22:00, 24 lis 2013

właśnie dlatego postaram się mieć jak najmniej dzielonych okien w domu

Dużego okna nie dziel (moje jest nie otwierane)... są już takie chyba szerokie rolety, ja podzieliłam okno, bo nie było rolet o szerokości mojego okna..
Inne okna też mam niedzielone.. widok ładny i do mycia łatwe Tafle o szerokości 1,5 m w otwieranym oknie nie stanowią problemu. Bałam się, że takie duże tafle to będzie problem.. ale nie jest ..

Tess 22:10, 24 lis 2013

Buziaki zostawiam
I kciuki trzymam - niech aura będzie łaskawą