Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

hanka_andrus 00:19, 13 gru 2016

Nie wiem jak rosną leszczyny z czerwonymi liśćmi.
Ale zwykłe leszczyny potrafią wyrosnąć w potężny krzak.do 10 m I co rok od podstawy wyrastają nowe pędy. Ja bym ją wywaliła póki jest do ruszenia. Bo za 10 lat to będzie potrzebny dźwig i traktor do jej utylizacji. Orzechów z niej tyle, że i gotowe kupisz w sezonie. a i oprysk trzeba zrobić na robaczka co w orzechach gustuje. Wszystkie leszczyny go mają, mniej lub więcej. Staraj się przekonać emusia o pozbyciu się jej.
Kasiolaaa 07:40, 13 gru 2016

W pieknym miejscu mieszkacie taras bardzo ladny tuje dorodne ☺
Kasiolaaa 07:42, 13 gru 2016

Haha co do leszczyny my mamy dwie dziadek meza posadzil i tez chcemy zlikwidowac orzechow co kot naplakaj a na jesien smieca niesamowicie
Jana 08:44, 13 gru 2016

hanka_andrus napisał(a)
Nie wiem jak rosną leszczyny z czerwonymi liśćmi.
Ale zwykłe leszczyny potrafią wyrosnąć w potężny krzak.do 10 m I co rok od podstawy wyrastają nowe pędy. Ja bym ją wywaliła póki jest do ruszenia. Bo za 10 lat to będzie potrzebny dźwig i traktor do jej utylizacji. Orzechów z niej tyle, że i gotowe kupisz w sezonie. a i oprysk trzeba zrobić na robaczka co w orzechach gustuje. Wszystkie leszczyny go mają, mniej lub więcej. Staraj się przekonać emusia o pozbyciu się jej.
ta Haniu ma ok 40lat będę starała się go przekonać ale sądzę ze z nim to tylko sila wyższa sobie poradzi może ją przesadzić?
Jana 08:47, 13 gru 2016

Kasiolaaa napisał(a)
Haha co do leszczyny my mamy dwie dziadek meza posadzil i tez chcemy zlikwidowac orzechow co kot naplakaj a na jesien smieca niesamowicie
kiedyś leszczyny były modne chyba witaj u mnie te posadził chyba mój nieżyjący już teść i zrozumiałe że mój M na opory sama bym miała .... Ale fakt orzechów nie jest tak dużo jaj na taki krzak
Gruszka_na_w... 17:40, 14 gru 2016

Jana, obecność leszczyn to nie była moda, ale pragmatyczna wygoda. Dawały wczesny pożytek dla pszczół, z gałęzi wyplatało się płotki, owocowały czymś przydatnym w kuchni, a duże liście dawały cień. Rosły szybko i nie przemarzały.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 13:26, 15 gru 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jana, obecność leszczyn to nie była moda, ale pragmatyczna wygoda. Dawały wczesny pożytek dla pszczół, z gałęzi wyplatało się płotki, owocowały czymś przydatnym w kuchni, a duże liście dawały cień. Rosły szybko i nie przemarzały.
o pszczołach nie wiedziałam, mam pszczoły ale nie zauważyłam szczególnej aktywności na nich może dlatego, że mają konkurencję ciekawe czy leszczyna z biegiem czasu mniej ma orzechów..
Dominika11 13:52, 15 gru 2016

zaglądam i pozdrawiam
ElzbietaFranka 14:04, 15 gru 2016

Odpisze pozniej az przejrze twoj watek.
Jezeli chodzimo,lilaka u mnie rosnie 2 lata a kupilam go jak mial gdzies 0,5 m w doniczce ladnie ukorzeniony. Podrosl raz taki, to wszystko zalezy jak bedzie ciety bo mozna go ciac po przekwitnieciu.
Widzialam taki duzy ok 1,5 m i bardzo mi sie podobal ale nie wiedzialam jak sie nazywa, az kiedys natknelam sie na nazwe w czasopismie i szukalam w szkolkach. Ja mam 4 krzaki. Trzy malenstwa kupilam przez internet a jeden ten co widac na zdjeciu w szkolce Gronczewscy i tak rosnie ladnie. Te trzy tez rosna ladnie tylko, ze sa mniejsze.
Zreszta maja nawet po przkwitnieciu ladnie ukladajace sie liscie ktore sa tez ozdoba pozniej.
Jana 20:47, 15 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
zaglądam i pozdrawiam
cieszę się też pozdrawiam