Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 20:49, 15 gru 2016

ElzbietaFranka napisał(a)
Odpisze pozniej az przejrze twoj watek.
Jezeli chodzimo,lilaka u mnie rosnie 2 lata a kupilam go jak mial gdzies 0,5 m w doniczce ladnie ukorzeniony. Podrosl raz taki, to wszystko zalezy jak bedzie ciety bo mozna go ciac po przekwitnieciu.
Widzialam taki duzy ok 1,5 m i bardzo mi sie podobal ale nie wiedzialam jak sie nazywa, az kiedys natknelam sie na nazwe w czasopismie i szukalam w szkolkach. Ja mam 4 krzaki. Trzy malenstwa kupilam przez internet a jeden ten co widac na zdjeciu w szkolce Gronczewscy i tak rosnie ladnie. Te trzy tez rosna ladnie tylko, ze sa mniejsze.
Zreszta maja nawet po przkwitnieciu ladnie ukladajace sie liscie ktore sa tez ozdoba pozniej.
witaj u mnie ja miałam jeden ale rósł na podmokłym terenie, kiedy go przesadzaliśmy złamał się, w środku pnia wyglądało jakby gnił....szkoda mi go było, bo miał z 10 lat....pewnie jakiś kupię w przyszłości
Jana 20:50, 15 gru 2016

czy zawilce japońskie, dziewannę powinnam okryć choćby gałązkami świerkowymi ? do tej pory nie miałam czasu i boję się, że mogły przemarznąć....
vita 21:14, 15 gru 2016

Witaj Zawilce japońskie okryj, to drugie możesz sobie odpuścić.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A tak serio, jeśli to fragment przedogródka i masz rewolucyjne zapędy, to skłaniałabym się to wymiany leszczyny. Dlatego pytałam o owoce. Sprawdzałam na ile jestes z nia związana sentymentalnie.

Przychylam się go opinii Gruszki. W przedogódku powinno być atrakcyjnie, wprawdzie ta wielopniowość kusi, ale może nie tym razem?

Bogdzia 21:44, 15 gru 2016

Jana napisał(a)
czy zawilce japońskie, dziewannę powinnam okryć choćby gałązkami świerkowymi ? do tej pory nie miałam czasu i boję się, że mogły przemarznąć....

Japońskie możesz przykryc gałązką świerka , dziewanny nie potrzeba. Popieram tych co są za wycieciem leszczyny , bez oprysków nie ma z niej pożytku, czerwona rosnie tak samo duża jak zielona a na leszczynie uwielbiaja siedziec kleszcze to chyba jeszcze jeden powazny argument za jej wycieciem i tak jak pisze Hania jak najszybciej bo potem traktor i ciężki sprzet bedzie konieczny.
Dominika11 07:12, 16 gru 2016

ja też mam dwa lilaki, kupiłam w B. i też sobie spoko rosną choć wolniutko, a kupione też były małe - czekam kiedy w końcu zaczną kwitnąć
Jana 07:30, 16 gru 2016

dziewczyny dziękuję gdyby nie Wy to nie miałabym odwagi Mojego męczyć podsunęłyście mi pomysł i wyobraźcie sobie, że dziś M zgodził się na wiosnę wykopać leszczynę ponieważ musiałam zachować się dyplomatycznie przekonałam go, że miejsce leszczyny jest w sadzie i tam zostanie przeniesiona yupiii zgodził się ale co do tuji to już nie raczej nie przejdzie po jego słowach ...... mam zamiar już myśleć o przebudowie przedogródka i to jeszcze przed pracami remontowymi, bo to miejsce jest straszne,pomożecie?.....najgorsze, że obdzwoniłam kilku fachowców i terminy są na jesień..... dziś przykryję zawilce, nie sądziłam, że lubią przemarznąć, a u mnie było już -13-14 stopni.....lilaki i jakaś magnolia znajdą u mnie miejsce bo lubię jak coś pachnie......
Dominika11 07:56, 16 gru 2016

to u ciebie już takie mrozy - szok
Jana 08:05, 16 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
to u ciebie już takie mrozy - szok
do 2 tygodni wstecz więc mam nadzieję, że mi rośliny nie przemarzły dziś tylko -6
margaretka3 08:16, 16 gru 2016

Jana napisał(a)
ta Haniu ma ok 40lat będę starała się go przekonać ale sądzę ze z nim to tylko sila wyższa sobie poradzi może ją przesadzić?

Jana, przesadzenie leszczyny to dobry pomysł, a nuż się nie przyjmie
Jana 17:13, 16 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Jana, przesadzenie leszczyny to dobry pomysł, a nuż się nie przyjmie
hi hi hi