Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

AnnaCh 22:31, 18 gru 2016

Jana napisał(a)
Aniu czy to musi być plan w skali? czy tylko tak ogólnie? bo ja z matmą nie żyję w zgodzie
Dobrze by było, żeby był w skali, ale taki "mniej-więcej" też może być Ogólnie, żeby się zorientować co i gdzie jest, bo ze zdjęć ciężko, przynajmniej mi
zoja 06:50, 19 gru 2016

Jana napisał(a)
Aniu czy to musi być plan w skali? czy tylko tak ogólnie? bo ja z matmą nie żyję w zgodzie

Jana a moze na google mape satelitarna wykozystaj? Przerob w point i beda proporcje
/znajdz swoj adres i zrob print screen mapy/
vita 16:31, 19 gru 2016

Jana napisał(a)
Miejsce przed domem to istny dla mnie horror...dosłownie...
Do tej pory zaniedbany.....jest to efektem tego że nie mam położonej kostki. Cały wysypywany do tej pory tłuczeń ginął w błocie. Chodnik się rozsypał....w zasadzie praktycznie miejsce niezmieniane od kiedy tu jestem. Przede wszystkim jest tu cień słońce jest tylko kolo tui...ziemia to katorga w zasadzie błoto....kilka razy siałam trawę z marnym skutkiem...dlatego w końcu powstało miejsce na altanę bo to wydawało nam się lepszym rozwiązaniem niż błoto....nie wiem jednak czy tego miejsca nie zmienić.....jest tu zbieranina wszystkiego co teściowa tu dala a zatem jest trzepak wykorzystywany na huśtawkę jest studnia buda dla psa i drewniana huśtawka.....Z kilku desek mala piaskownica....nic dodać nic ująć....kilka dzisiejszych fotek dla zobrazowania

Ja mam podobnie, żadnego pomysłu na przedogódek.
Ponieważ też nie bardzo mogę sobie, na podstawie Twoich zdjęć wyobrazić całości, podzielę się spostrzeżeniami do opisu. Na szkic planu i więcej fotek, poczekam.
Może przenieść w inne miejsce huśtawkę, piaskownicę i budę dla psa?
Altanę połączyć kompozycyjnie ze studnią, obsadzić cieniolubami, a kształt tuji, z dużą ostrożnością, rozkładając cięcie na kilka lat, skorygować? Bo raczej nie zdobi, wybacz.
Wiesz, że leszczyny raczej nie uda się z powodzeniem przesadzić? Chyba, że jakimś mega sprzętem.
Zapytam jeszcze czy masz jakiś plan na utwardzenie dojścia do domu?
Czasami warto 'przegadać' problem, bywa, że jakiś pomysł zaskoczy

Jana 19:32, 19 gru 2016

w takim razie będę musiała mojego M poproszę by mi zmierzył w wolnym czasie i zobaczę co mi wyjdzie tylko teraz jestem jak to się mówi "w polu" z wszystkim ale ja tylko znajdę odrobinę czasu to to zrobię, dziękuję za uwagi są dla mnie cenne hmmm połączenie altany i studni? dobry pomysł nie przyszło mi to do głowy....fakt, ta duża tuja nie jest urokliwa tylko jak ją przyciąć? toż to kolos myślałam kiedyś, że jeśli musi zostać to muszę jeszcze przyciąć od dołu gałęzie bo pod nią jest bardzo sucho i nic nie rośnie bez podlewania, ale nie wiem czy nie będzie dziwnie wyglądała, może wtedy ją opleść bluszczem? mam jeszcze inne tuje ale przy drodze i tam chyba jedynie od góry będę przycinać gdyż zabezpieczają posesję przed kurzem....choć przyznam, że pomyślałam kiedyś by je formować ale niestety nie umiem...piaskownica będzie zlikwidowana bo teraz to tylko psy z niej korzystają w upale, co do huśtawki jestem za ale jeszcze nie wiem gdzie z budą będzie opór ze strony teściowej bo ona ma teraz do psa na wyciągnięcie ręki, walczę jeszcze też ze zmianą karmnika, który powiesiła na tej dużej tui i to nad nową budą....no to już wiecie jaki jest efekt, na wiosnę to tam nie dosprzątam bo ptaki śmiecą a buda ....no szkoda gadać....no niestety nie wiem jak ją przekonać.....
Pszczelarnia 18:46, 20 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Jana, przesadzenie leszczyny to dobry pomysł, a nuż się nie przyjmie

Jano, czasami trzeba drastycznie. Ja też tego nie umiem i urabiam się po łokcie jak ... gęś.
Jana 11:33, 03 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Jano, czasami trzeba drastycznie. Ja też tego nie umiem i urabiam się po łokcie jak ... gęś.
witam po świątecznej przerwie spodziewam się że leszczyna może nie przeżyć ewakuacji ale nie jest to mim zamiarem....celowym ostatnio jak moje dziecię usłyszało moje plany to stwierdzili że ta leszczyna to jej dzieciństwo....i jak tu usuwać?
Jana 11:35, 03 sty 2017

Niedługo szykuje mi się kilka dni wolnego dlatego mam nadzieje ze jakiś plan zrobię....o ile goście pozwolą
Jana 11:38, 03 sty 2017

Kilka fotek aktualnego wyglądu kilku roślinek na poczet przyszłych zakupów
Jana 11:40, 03 sty 2017

Jak chce wgrać to oczywiście telefon strajkuje.....ładnie wyglądają trawy zwłaszcza jedna...jukka ciemna Żurawka rodki o dziwo w tym roku nie okryte
Jana 11:59, 03 sty 2017