Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 15:09, 11 maj 2018

eee_taam napisał(a)
kurtuazji to i ja nie lubię ....doskonale wiem kto nie czyta bo zwyczajnie go nie interesuje to co ja pisze i pokazuję ....to dla mnie normalne ...nie prowadze watku dla fejmu i trzaskania stron ))

a po łebkach to i ja nie lubię przelatywac watków ...choc jest wiele tzw tendencyjnych gdzie atrakcyjne głownie sa foty ...bo u ciebie Ewo to trudno nie czytać ...

zwłaszcza że pokazałas żwirkowe przedogrodki koszmarki ((( które nigdy nie były modne ...a chwast w nich trzeba chemicznie tepić ...bo i tak urośnie ...mam żwirkowy podjazd na auta to wiem co sie tam wyprawia ale dokad nie zrobia drogi to kostki nie bedzie ...choc jest duze prawdopodobieństwo ze wcale kostki nie bedzie ))

No czasem jestem kurtuazyjna, tak juz mam

Po lebkach tez czasem przelatuje, ale kto jest bez winy, ten pierwszy... itp.

U mnie foty w stosunku do slowa pisanego sa rzadkoscia. No ale jak sie ma maly ogrod, to nie mozna wiecznie tego samego pokazywac

Koszmarki przedogrodki, masz racje. Tutaj jest takich coraz wiecej. Robione wlasnie przez "profesjonalistow" marketowych albo i (co grosza) dizajnerow ogrodowych. Nie kazdy jednak, kto tak sie zwie, naprawde jest ogrodnikiem i ma o tym pojecie. Tu chyba nie jest to tytul chroniony i kazdy otwierajacy taka firme moze sie tak nazwac.
Rowniez mam kamyczki na rabatach w przedogrodku, ze wzgl. na koty, ale mam nadzieje, ze niedlugo zarosna bylinami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:13, 11 maj 2018

Makusia napisał(a)
Ewuniu dziękuję za odpowiedź u Asi w sprawie piwonii. Najpierw muszę jej miejscówkę przygotować- póki co mam klepisko. Mam taką rabatę w pełnym słońcu- od południowej strony- w zależności od tego na którym metrze ją bym posadziła słońca jest albo bardzo dużo, albo....dużo (Dom sąsiada cieniuje i tuje od strony sąsiada).

Mam piwonie w trzech roznych miejscach i najlepiej rosnie mi piwonia na rabacie o przepuszczalnej i w miare zyznej glebie, raczej suchej, nie nawozona niczym oprocz kompostu wiosna. Do tego od ok. 16-17 w cieniu. Poza tym slonce od rana.
Najgorzej rosnie piwonia sadzona ok. 1m od krzakow sasiada. Podbieraja jej pewnie zbyt duzo skladnikow odzywczych.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Catalinasdiary 16:03, 11 maj 2018

Ja mam piwonie od południa w południowym słońcu i od wschodu w słońcu południowym. Na obu stanowiska kwitnie i daje radę
Makusia napisał(a)
Ewuniu dziękuję za odpowiedź u Asi w sprawie piwonii. Najpierw muszę jej miejscówkę przygotować- póki co mam klepisko. Mam taką rabatę w pełnym słońcu- od południowej strony- w zależności od tego na którym metrze ją bym posadziła słońca jest albo bardzo dużo, albo....dużo (Dom sąsiada cieniuje i tuje od strony sąsiada).
16:23, 11 maj 2018
Anda napisał(a)

No czasem jestem kurtuazyjna, tak juz mam

Po lebkach tez czasem przelatuje, ale kto jest bez winy, ten pierwszy... itp.

U mnie foty w stosunku do slowa pisanego sa rzadkoscia. No ale jak sie ma maly ogrod, to nie mozna wiecznie tego samego pokazywac

Koszmarki przedogrodki, masz racje. Tutaj jest takich coraz wiecej. Robione wlasnie przez "profesjonalistow" marketowych albo i (co grosza) dizajnerow ogrodowych. Nie kazdy jednak, kto tak sie zwie, naprawde jest ogrodnikiem i ma o tym pojecie. Tu chyba nie jest to tytul chroniony i kazdy otwierajacy taka firme moze sie tak nazwac.
Rowniez mam kamyczki na rabatach w przedogrodku, ze wzgl. na koty, ale mam nadzieje, ze niedlugo zarosna bylinami

ciekawe co piszesz ...bo ja gdzies oczytałam ze pokolenie niemieckie 40+ jest teraz w trendach zakladania ogrodów ...ze moda nastała i jest szał ...firm duzo i roślin duzo sie sprzedaje .....a ty piszesz o firmach "uduś ktorych u nas tez jest niezliczona ilość
inka74 16:25, 11 maj 2018

Anda napisał(a)

Z corcia trzmiele nazwalysmy miskami, bo sa takie puchate i pocieszne. Na dodatek glupiutkie jak Mis Puchatek Slodkie. Uzadla Cie dopiero, jak na nich usiadziesz
Boimy sie tylko os. Te to wredoty sa.
Osy i szerszenie - bleee. Ja po nich mocno puchnę, w sensie po użądleniu. Osy co roku nam próbują gniazda budować. Raz były w styropianie w domu. Raz w domku narzędziowym jako kokon. Zastanawiam się gdzie w tym roku będą się próbowały zagnieździć ;(
Anda 16:31, 11 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Ja mam piwonie od południa w południowym słońcu i od wschodu w słońcu południowym. Na obu stanowiska kwitnie i daje radę

Moje kwitna i sa ladne na wszystkich, ale ta opisana to po prostu jest olbrzymia

Anda 16:40, 11 maj 2018

eee_taam napisał(a)

ciekawe co piszesz ...bo ja gdzies oczytałam ze pokolenie niemieckie 40+ jest teraz w trendach zakladania ogrodów ...ze moda nastała i jest szał ...firm duzo i roślin duzo sie sprzedaje .....a ty piszesz o firmach "uduś ktorych u nas tez jest niezliczona ilość

No nie wiem, jak tu statystyki wygladaja i nie wiem, jak to w calych Niemczech wyglada. Kraj jest dosc duzy
Moze pisal to ktos, kto tylko w Berlinie bywa...
Firm duzo, ale czesc wlasnie takich. A New German Style to tylko w gazetach ogrodowych widuje.
Przewaznie nowe ogrody zaklada pokolenie 30+. Najwazniejsza dla nich jest mala, a najlepiej zadna pracochlonosc. Wiekszosc kupuje w CO w marketach, a nie w szkolkach, bo mysla, ze jest taniej. Niestety, nie ma tam nikogo, kto moglby im naprawde dobrze doradzic. Jednak troche osob zaczyna pytac juz i o rosliny przyjazne owadom, wiec nadzieja jest
Anda 16:41, 11 maj 2018

inka74 napisał(a)
Osy i szerszenie - bleee. Ja po nich mocno puchnę, w sensie po użądleniu. Osy co roku nam próbują gniazda budować. Raz były w styropianie w domu. Raz w domku narzędziowym jako kokon. Zastanawiam się gdzie w tym roku będą się próbowały zagnieździć ;(

U nas cale szczescie nigdzie nie ma gniazd os, ale juz zaczynaja sie pojawiac.
16:50, 11 maj 2018
Anda napisał(a)

No nie wiem, jak tu statystyki wygladaja i nie wiem, jak to w calych Niemczech wyglada. Kraj jest dosc duzy
Moze pisal to ktos, kto tylko w Berlinie bywa...
Firm duzo, ale czesc wlasnie takich. A New German Style to tylko w gazetach ogrodowych widuje.
Przewaznie nowe ogrody zaklada pokolenie 30+. Najwazniejsza dla nich jest mala, a najlepiej zadna pracochlonosc. Wiekszosc kupuje w CO w marketach, a nie w szkolkach, bo mysla, ze jest taniej. Niestety, nie ma tam nikogo, kto moglby im naprawde dobrze doradzic. Jednak troche osob zaczyna pytac juz i o rosliny przyjazne owadom, wiec nadzieja jest

szkoda że tego nie zachowałam ....ale region bliższyy Holandi moze bardziej oswiecony i predzej od Holendrów czy Belgów odgapia? New German Styl ...to ciekawe

ja mam styl nie styl i wczoraj sasiedzi chodzili dobre z dwie godziny tam i z powrotem ogladac moje płonace azalie i oklapłe wisterie ...a sami maja załozony "ogródek" =trawnik + jedna rabata przez firme za duzą kasę ...no ładnie jest bo jest róznorodność ....i rowny trawnik ...tyle ze ogród to nie jest ...no i do koszenia i pielegnacji fimra przyjezdza

Ja nie lubie marketów ale w tym roku kupiłam magnolie od Zymona w LM w cenia jak na stronie Zymona a u Zymona były wyprzedane ...wiec producenci tez wola wszystko jak leci nawet nizszej jakości sprzedac do marketu i maja spokój niz zabawa w detal ....tyle ze w tych marketach trzeba kupowac zaraz po dostawie ...bo personel niestyty nie dba o rosliny i wszystko niszczeje i choruje a cena zostaje
16:51, 11 maj 2018
Anda napisał(a)

U nas cale szczescie nigdzie nie ma gniazd os, ale juz zaczynaja sie pojawiac.

wczoraj u nas na jodle M sciagnął malutkie dwie osy budowały ...trzeba teraz ogladac i sprawdzać bo za chwile beda całe roje latac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies