Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

asiak 22:34, 10 maj 2018

I u mnie sucho, muszę polewać
malgol 22:39, 10 maj 2018

Anda napisał(a)

Miewalam w poprzednich latach. Przewaznie na Mayor of Casterbridge i Louise Odier. W tym roku nie mam jej chyba. Usuwalam jedynie zwiniete liscie i wyrzucalam do smieci, nie na kompost.

Wystarczy? Nie trzeba żadnej chemii?
nicol21 23:06, 10 maj 2018

Anda napisał(a)

Miewalam w poprzednich latach. Przewaznie na Mayor of Casterbridge i Louise Odier. W tym roku nie mam jej chyba. Usuwalam jedynie zwiniete liscie i wyrzucalam do smieci, nie na kompost.

też to mam na Gertrude Jekyll. Ona ma większe liście niż obok pomponella czy leonardo. Jutro pozrywam i do kosza.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
makadamia 07:33, 11 maj 2018

Dla Ciebie taras jest normalny, a dla nas - cudo.
U nas tarasy zawsze są podniesione, takie na poziomie trawnika widuję tylko na zdjęciach posiadłości holenderskich i bardzo mi się podobają.
Zastanawiam się tylko - czy oni tam fundamentów nie robią?
Makusia 08:36, 11 maj 2018

No własnie Asia mi uświadomiła, w czym rzecz z tarasem- nie jest podniesiony! Ależ fenomenalne wrażenie robi dzięki temu! Można się rozpędzić w domu i na bosaka "fruuuu" prosto na ogród
inka74 08:36, 11 maj 2018

Anda napisał(a)
jak mi brakuje takich kadrów od ciebie... może i ogród niewielki ale z jakim smakiem zrobiony. Pięknie spatynowane meble. Bardzo ciekawa jestem łączki. Jak finalnie będzie wyglądała i czy owady będą. U mnie bardzo mało pszczół dużo bąków za to.
Anda 09:15, 11 maj 2018

jankosia napisał(a)

No powiem ci, że ciężko wygospodarować nawet troszkę czasu żeby tak usiąść na forum, pooglądać, poczytać. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym tak odhaczać wątki machając i biegnąc dalej. To zupełnie mija się z celem. A jak już przysiądę, to zawsze znajdzie się albo jakaś wątpliwość, którą już teraz muszę wyjaśnić, albo coś ładnego co chcę na głos pochwalić. I tak zleci godzina

Ja też lubię ten spłowiały kolor drewna. Czyszczę podobnie, bo do wiadra woda z płynem (czasami nawet używałam takiego do glonów) i szoruję szczotką ręczną, taką jak na filmach podłogi czyszczą. No, ale nigdy nie doprowadziłam żadnego mojego mebelka do stanu takiego, jak na twoich zdjęciach :/ Teraz tarasowe mamy z technoratanu, bo drewnianych ładnych nie było kiedy kupowaliśmy, ale ten materiał to zupełnie nie moja bajka :/

Taras twój mi się podoba bo i sama kocham drewno i wiem co znaczy grzać bose stopy na deskach czy wsłuchiwać się w odgłos kroków które przypominają te na pomoście nad jeziorem.

Łączki modne teraz bardzo, ale ciebie chyba od zawsze w takie strony ciągnęło?

Pozdrowienia

Rozumiem, ze nie masz ochoty machac po watkach. Ja tak czasem robie, rzadko cale szczescie. Poza tym odzywam sie teraz rowniez rzadziej.
Ty masz taki fajny dar pisania, a to ze poswiecasz czas na zglebienie problemu bardzo fajnie sie czyta

Co do czystosci mebelkow, to moze wplyw ma to, ze w PL bardzo duzo pali sie jeszcze w piecach weglem. Przyjezdzajac do PL zawsze rzucaja mi sie w oczy elewacje budynkow, ktore sa przewaznie brudniejsze niz tutaj. Nawet nowo powstale budynki po dwoch latach wygladaja tak, jakby staly juz co najmniej od lat dziesieciu.
Technorattan to tez nie moja bajka.

Laczki modne i uwazam, ze to dobrze. Mnie juz od dawna ciagnie do naturalistycznych klimatow. A od niedawna wreszcie zaczyna sie propagowac nasadzenia przyjazne dla owadow. Tutaj dopiero teraz zauwazaono, ze przed domami powstaje coraz wiecej kamiennych pustyni
http://theirsecrets.info/wp-content/uploads/2017/11/gartengestaltung-steine-vorgarten-zuhause-coffee-cups.jpg
https://freshideen.com/wp-content/uploads/2014/03/vorgartengestaltung-mit-kies-immergr%C3%BCne-pflanzen-tannen-kieselsteine.jpg
http://www.gartenmax.net/wp-content/uploads/pflegeleichter-vorgarten-mit-steinen.jpg

i wreszcie ogrodnicy i dizajnerzy ogrodowi zaczeli to pietnowac. No dobra, w marketach budowlanych z CO u boku dalej sie te pustynie propaguje, ale tam jak wiadomo prawdziwych ogrodnikow rzadko sie spotyka, a na kamyczkach mozna lepiej zarobic, niz na roslinach.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:16, 11 maj 2018

asiak napisał(a)
I u mnie sucho, muszę polewać

U mnie zachmurzone, ale ni kropli deszczu. W niedziele podobno ma wreszcie padac. Oby.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:17, 11 maj 2018

malgol napisał(a)

Wystarczy? Nie trzeba żadnej chemii?

Chemia raczej nie zadziala, bo larwa w srodku liscia, a sama muszka-matka nie zywi sie liscmi.
Anda 09:18, 11 maj 2018

nicol21 napisał(a)

też to mam na Gertrude Jekyll. Ona ma większe liście niż obok pomponella czy leonardo. Jutro pozrywam i do kosza.

Nie w kazdym zwinietym lisciu ukrywa sie larwa. Muszka-matka nakluwa wiecej lisci dla zmylenia przeciwnika Ale oberwij wszystkie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies